Fotografija je več kot le dober selfie, prihaja festival avtorske fotografije Celje FOKUS

7. 6. 2016
Deli

Da je dobra fotografija več kot le dober selfie, je eden izmed poudarkov letošnjega festivala avtorske fotografije Celje FOKUS. Ta že devet let v mesto ob Savinji privablja fotografe najrazličnejših generacij z različnim predznanjem.

Na festivalu poudarjajo pomen sodobne avtorske fotografije v sodobnem času, ki je preplavljen z raznovrstnimi podobami in ljudje fotografirajo vsepovprek. Jedro festivala ostaja fotografska delavnica Celje FOKUS, ki je namenjena tako ljubiteljem fotografije, ki so na začetku fotografske poti, kot tistim, ki že obvladajo tehnično znanje in želijo v sodelovanju z uglednimi mentorji ustvariti kakovostno fotografsko zgodbo. Festival poleg osrednje delavnice sooblikujejo še fotografske razstave, FOKUS-ovi pogovori, spremljevalni program in zaključni večer.

Festival avtorske fotografije Celje FOKUS bo letos med 1. in 9. julijem, fotografska delavnica se začne četrti dan festivala. Že na poletno muzejsko noč, 18. junija, bo eden izmed napovednih dogodkov festivala, in sicer odprtje razstave Hilda fotografinje mlajše generacije Urše Premik. Ta bo predstavila portret svoje babice Hilde, nekdanje osnovnošolske učiteljice. Avtorica bo pokazala drugo plat, kot jo doživlja sama.

Fotografsko delavnico Celje FOKUS bodo organizatorji iz Zavoda FOKUS pripravili že deveto leto. Delo na delavnici bo razdeljeno v štiri module, ki jih vodijo ugledni mentorji iz fotografskega sveta, med njimi so prejemniki najprestižnejših svetovnih fotografskih nagrad. S tem udeležencem omogočajo, da jim mentorji individualno namenijo svoj čas, da se razvijajo v manjših skupinah in nadgradijo svoje fotografsko znanje. Modul izberejo glede na to, katero področje dela jih zanima.

Prvi modul smo poimenovali 4Play, vodita ga mentorja Matjaž Očko in Simon Koležnik, namenjen je vsem, ki bi radi poglobili svoje znanje ali pa šele stopajo na fotografsko pot in potrebujejo tudi osnovno tehnično znanje. Modul reportaža vodi Matic Zorman, letošnji dobitnik svetovne World Press Photo Award. Fešn in Tableau vivant vodi Primož Lukežič, modul Avtorska fotografija pa Uroš Acman.

Vsa leta, od kar pripravljajo fotografsko delavnico Celje FOKUS, v ospredje bolj kot tehnično znanje postavljajo ustvarjanje fotografskih podob. Poleg delavnice se v tem času zvrstijo še razstave, tematski pogovori, intervencije v prostoru, predvsem pa prijetna fotografska druženja. Dogajanje ponuja edinstveno druženje za fotografe, festival pa pokaže trende na področju ustvarjanja, avtorske fotografije na različnih področjih.

Festival avtorske fotografije Celje FOKUS 2016 torej sestavljajo:

  • Fotografska delavnica CELJE FOKUS, ki je jedro festivala in jo bomo letos pripravili že deveto leto.
  • Fotografske razstave
  • FOKUS-ovi pogovori (strokovna srečanja, kjer se osredotočamo na posamezne aspekte fotografije skupaj s strokovnjaki na tem področju).
  • Spremljevalni program (v središču Celja lahko obiskovalci doživijo Camero Obscuro, s katero širšo javnost ozaveščamo o principu delovanja vseh sodobnih fotoaparatov)
  • Zaključni večer (ponuja vpogled v ustvarjanje udeležencev fotografske delavnice).