Fotografska delavnica Celje FOKUS že 10 let

27. 6. 2017
Deli
Fotografska delavnica Celje FOKUS že 10 let (foto: Matic Gabriel)
Matic Gabriel

Celje bo prihodnji teden mesto fotografov. Na fotografski delavnici Celje FOKUS pričakujejo fotografe, ki bodo v knežjem mestu iskali navdih in motive za ustvarjanje fotografskih zgodb.

S pomočjo uglednih mentorjev, ki jim bodo individualno namenili svoj čas, bodo razvijali odnos do kreativne, avtorske fotografije, kar je še posebej pomembno v sodobnem času, ko nas vsak dan obkroža množica fotografij.

Udeleženci bodo na delavnici ustvarjali med 4. in 8. julijem 2017, v tem času pa organizatorji iz Zavoda FOKUS pripravljajo še druge, brezplačne fotografske dogodke, razstave, intervencije v prostor, ki bodo povezane s sodobno fotografijo. Mentorji na Celje FOKUS so letos Klemen Razinger, Primož Lukežič, Jaka Gasar in Andrej Lamut. »Osrednji del Celje FOKUS 2017 ostaja fotografska delavnica, vse dni pa pripravljamo spremljevalni program z brezplačnimi prireditvami, s katerimi skušamo popestriti življenje v mestnem središču,« je na današnji novinarski konferenci dejal Tadej Perčič, vodja projekta Celje FOKUS.

Spremljevalni program letos poleg klasičnih fotografskih razstav v uradnih institucijah sestavljajo še dogodki, ki področje fotografije približajo najširšim množicam. »Celje FOKUS skuša zaobjeti čim širši spekter izrazne fotografije. Z dogodki skušamo čim bolj sproščeno in hkrati odgovorno nagovarjati občinstvo. Pri tem povezujemo različne ustvarjalce in institucije,« je povedal programski vodja Celje FOKUS Matija Plevnik.

Obisk dogodkov je brezplačen, omogoča druženje fotografov in vseh ljubiteljev fotografije. Prvi dan delavnice bo zaznamoval fotografski ogled mesta. Z razstavo Fotograf kot poklic bodo drugi dan odstrli pogled v ozadje poslovanja celjske blagovne znamke Foto Pelikan. Na projektu Pasji dnevi Ane Straže bodo ovekovečili pse in njihove lastnike. Posebej zanimiv bo t.i. Art crawl, večerni sprehod s projekcijami fotografij na fasadah mestnih stavb, na razstavi v četrtek, 6. julija 2017, bodo razkrili najbolj osovražene fotografije v mestu, dan pozneje pa odprejo razstavo Jake Babnika Why so serious? V soboto dopoldne se bodo lahko obiskovalci fotografirali s Camero Obscuro v Pelikanovem fotografskem muzeju, zvečer pa bo v Celjskem mladinskem centru na ogled projekcija fotografij udeležencev Celje FOKUS.

Fotografska delavnica Celje FOKUS letos praznuje 10. obletnico. » V 10 letih je na Celje FOKUS tako ali drugače sodeloval vsak fotograf, ki na slovenskem in tudi evropskem področju kaj pomeni. Vse pa je pomembno tudi za razvoj mladih fotografov in dvigovanje ozaveščenosti na področju fotografije. Tu so se kalili uspešni mladi fotografi in fotografinje,« je dejal Plevnik. Ena od prvih udeleženk delavnice je bila Urša Premik, takrat še mlada fotografinja, danes pa prepoznana na mednarodnih fotografskih festivalih. »Na Celje FOKUS mi je najbolj ostalo v spominu druženje. Tehnično znanje fotografiranja tako dobimo med učenjem, na Celje FOKUS pa se to dogaja sproščeno, udeleženci lahko dostopamo do mentorjev tudi na neformalni ravni, kar nam pomaga na nadaljnji profesionalni poti,« je povedala Premikova.

Ko so pred desetimi leti začeli s fotografsko delavnico Celje FOKUS, Instagrama še ni bilo, Facebook pa je šele začel svoj veliki pohod. Fotoaparati na telefonih so bili še daleč od revolucije, a vendar je postajalo jasno, da bo naš vsakdan prežet z raznovrstnimi podobami. Danes vsi fotografiramo, zato je toliko bolj pomembno, da razumemo vizualni jezik in kot avtorji fotografij vemo, kaj s fotografijo sporočamo javnosti.

Fotografska delavnica Celje FOKUS je že ob nastanku za slovensko fotografsko družbo predstavljala korak naprej z vidika razvoja in odnosa do avtorske fotografije. Ves čas so namreč poleg osnov fotografiranja udeležence spodbujali k ustvarjanju fotografskih zgodb, serij fotografij, ki govorijo ta univerzalni jezik podob. Celje FOKUS je navsezadnje ogledalo družbi, pred fotografa pa postavlja univerzalno vprašanje, zakaj je njegovo fotografsko delo pomembno, kako v množici podob ustvarjati fotografije, ki so drugačne od tistega, kar delajo drugi.

Fotografsko delavnico Celje FOKUS organizira Zavod FOKUS.

Projekt podpirajo Klub študentov občine Celje, Mestna občina Celje, Simbio, Celjski mladinski center, Muzej novejše zgodovine Celje, Zavod Celeia Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja Celje, Nikon, Galerija Plevnik – Kronkowska, Grafika Gracer, Zlata jama, Luminus.