#Fuksi 2018: urbani festival, ki je objel Ljubljano

#Fuksi 2018: urbani festival, ki je objel Ljubljano (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
18. 6. 2018

Agencija Collegium Mondial Travel, ki je kot specialistka za šolske, maturantske in absolventske izlete že zasidrana tudi kot soustvarjalka regionalnih festivalkih zgodb svetovnega slovesa ter decembrskih glasbenih spektaklov v Stožicah, je minuli konec tedna v ljubljanski Tobačni gostila Festival urbane kulture Slovenija - #FUKSi 2018.

Glasbeno so ga zaznamovali britnaski trip hop pionirji, Morcheeba, Umek, Matter, baltski električar Ten Walls, Mike Vale, Žiga Klančar in Urban Pfeifer, a druženje v najbolj sveži ljubljanski urbani coni je postreglo še s kupom drugih vsebin.

Že s preddogodkom je #FUKSi izpostavili vidne ustvarjalce urbanih projektov, ki predstavljajo Slovenijo kot moderno, razvijajočo se državo, ki je v stiku z naravo in ponuja dobro ravnovesje urbanih in okolju prijaznih zgodb. Del festivala so bili tudi plesne delavnice in tekmovanje, pa fotografski natečaj, sejem malih umetnin, vsebine povezane z ekologijo in krožnim gospodarstvom, ob razvajanju brbončic pa je projekt Kucha Chasti opozoril tudi na problem prevelike količine zavržene hrane ter lakoto, ki jo hkrati doživljajo socialno izključene skupine.

#FUKSi je odprl festivalsko sezono in dodal košček v mozaiku zabavne in turistične ponudbe prestolnice, v naslednjih mesecih pa bo obiskal še nekatera druga mesta. Agencija CMT bo Jadransko poletje pobarvala tudi s festivali, kot so Hideout, Sonus, Ultra Europe, Labyrinth Open in butične izkušnje na otoku Obonjan, na Ritmu mladosti se bosta spopadli Dubioza Kolektiv in S.A.R.S, Tobačna pa bo že ta četrtek gostila nov vrhunec sezone – ulični festival Red Bull Factory z najboljšim kar ponuja domača trap scena.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Priporočamo