Gajin svet - najbolj gledan slovenski film v letu 2018

Gajin svet - najbolj gledan slovenski film v letu 2018 (foto: Gajin svet Press) Gajin svet Press
21. 12. 2018

Predpraznični čas je ustvarjalcem romantične komedije Gajin svet prinesel drugo zlato rolo, saj si je film do danes ogledalo več kot 59.000 gledalk in gledalcev, samo v zadnjem tednu blizu 13.000.

Gre za številko, s katero se je filmska uspešnica prepričljivo zavihtela na prvo mesto lestvice najbolj gledanih slovenskih filmov letošnjega leta, na drugem mestu je s 5.265 gledalci drama Posledice. Gajin svet je še vedno na sporedu v kinematografih po Sloveniji, filmska ekipa pa že snuje načrte za nadaljevanje uspešne zgodbe, saj je scenarij za Gajin svet 2 že v nastajanju.

Filmsko nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, je režiser filma Peter Bratuša prejel od direktorice filmskega programa in marketinga v Koloseju Ursule Spruk ter predstavnika Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev režiserja Borisa Petkoviča, torej obeh organizacij, ki nagrado podeljujeta.

»Druga zlata rola pomeni izpolnitev naših želja in je dokaz, da so čestitke in zadovoljni obrazi otrok in njihovih staršev ter učiteljev, ki smo jim priča že vse od  premiere, pravilno napovedovali, da smo na pravi poti. Prejeli smo drugo zlato rolo, bližamo se tretji, kar nas kot ustvarjalce filma neizmerno veseli. Scenarij za Gajin svet 2 je že zastavljen in v nastajanju. Verjamem, da bodo priložnost za nadaljevanje uspešne zgodbe prepoznali tudi na RTV Slovenija in na Slovenskem filmskem centru in nam omogočili, da film tudi posnamemo,« je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša.

»V Koloseju smo stiskali pesti, da bo Gajin svet drugo zlato rolo prejel še pred koncem leta, saj je ekipa z nagrado dobila lepo prednovoletno darilo in priznanje za trud. Romantično komedijo, ki so jo naši obiskovalci vzeli za svojo in si jo je marsikdo ogledal tudi večkrat, bomo v Koloseju vrteli tudi med prazniki, saj so prosti dnevi odlična priložnost za obisk kina, skoraj 60.000 gledalcev pa še boljši pokazatelj, da je ogled romantične komedije Gajin svet prava izbira. Filmski ekipi iskreno čestitamo,« je ob predaji nagrade povedala Sprukova.

Podporo je nagrajenemu filmu je izrekel tudi režiser še ene mladinske uspešnice Košarkar naj bo Boris Petkovič, ki je ob podelitvi povedal: »Gajin svet žanru mladinske romantične komedije dodaja še elemente kriminalke, poleg tega pa v ospredje postavi še nevarnost svetovnega spleta in družbenih omrežij, zato je njegov ogled obvezen za vse mladostnike in njihove družine.«

Podelitve zlate role so se poleg režiserja in soscenaristke Špele Levičnik Oblak udeležili mladi igralci  Tara Milharčič, Anže Gorenc, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič in Jan Gaberšek, družbo pa so jim delali tudi njihova starejša kolega Ajda Smrekar in Miha Brajnik. Za pravo navijaško vzdušje je v praznično okrašenem Koloseju poskrbelo skoraj 1000 osnovnošolcev, ki so si Gajin svet pred podelitvijo zlate role tudi ogledali.

O FILMU GAJIN SVET:

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Skozi napeto zgodbo, ki jo pripoveduje enajstletna Gaja, film opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja previdni uporabi svetovnega spleta.

Film je režiral Peter Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak tudi avtor scenarija. V glavnih vlogah skupaj z mladimi igralci Taro Milharčič, Anžetom Gorencem, Nežo Smolinsky in Gitico Jakopin nastopajo še Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Lotos Šparovec, Primož Pirnat in drugi.

Romantična komedija Gajin svet, je prejemnica glavne nagrade festivala filmov za mlade Buzz@teen (Motovun) in najboljši film po mnenju otroške žirije 24. filmskega festivala v Sarajevu, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je bila nagrajena z dvema vesnama za posebne dosežke in najboljšo masko (Nataša Sevčnikar). Prvo zlato rolo za preseženih 25.000 je filmska ekipa prejela v oktobru.

O ZGODBI:

Gaja (Tara Milharčič) živi z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in starejšo sestro Teo (Neža Smolinsky), saj se mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo (Ajda Smrekar), svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

GAJIN SVET

Slovenija, 2018, 89 minut, v slovenščini, 8+

 • režija Peter Bratuša
 • scenarij Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak
 • fotografija Mirko Pivčević
 • scenografija Miha Ferkov
 • kostumografija Vesna Črnelič
 • maska Nataša Sevčnikar
 • montaža Tomislav Pavlic
 • glasba Sebastijan Duh
 • oblikovalec zvoka Matjaž Moraus Zdešar
 • igrajo Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Miha Brajnik, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek in Nejc Lukežič
  producenta Tilen Ravnikar in Peter Bratuša
 • produkcija Felina Films, RTV Slovenija
 • distribucija Karantanija Cinemas