Galerija likovnih samorastnikov Trebnje: »Zbirka bo zaživela svoje novo življenje«

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje se po 13 letih ponaša z novo stalno postavitvijo. (foto: Alenka Stražišar Lamovšek) Alenka Stražišar Lamovšek
26. 10. 2017

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje letos praznujejo izjemno obletnico – 50. let mednarodnih likovnih taborov, ki so osnovali edinstveno zbirko naivne in samorasle umetnosti, edino tovrstno javno zbirko pri nas in eno večjih mednarodnih zbirk naive v svetu.

V okviru nove stalne postavitve trebanjske Galerije likovnih samorastnikov si lahko obiskovalci ogledajo 131 del 108 različnih avtorjev iz 34 držav.
Po 13 letih so izbrana dela edinstvene trebanjske zbirke naivne umetnosti na ogled na novi stalni postavitvi.
Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje.
Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, in župan občine Mokronog-Trebelno s soprogo.
Direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje Patricija Pavlič in župan občine Trebnje Alojzij Kastelic.
Na sinočnjem odprtju dveh razstav v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje.
Likovna ustvarjalca Janez Štros in Darja Štefančič, župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver ter likovni ustvarjalec Samo.
Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, in kustosinja trebanjske galerije Andrejka Vabič Nose.

Jubilej je hkrati tudi priložnost za vpogled v to izjemno zbirko, ki šteje že blizu 1.300 likovnih del, zato so izbrana dela umetnikov iz vsega sveta na ogled postavili v novi luči. Po 13 letih so namreč sinoči odprli prenovljeno stalno postavitev trebanjske zbirke, kjer si lahko obiskovalci po novem ogledajo 131 del 108 različnih avtorjev iz 34 držav.

Ko je povedala Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, po katerega okriljem trebanjska galerija deluje že več kot 20 let, so novo stalno postavitev snovali več let, saj je tovrstno delo zahtevalo tehten premislek o konceptu, sporočilu, izboru, številu razstavljenih del in o obliki postavitve. »Izziv ter predmet premislekov in konsenzov so predstavljale tudi sicer pomembne prednosti in odlike naše zbirke, kot so njena obsežnost, kronološka in mednarodna vsebina ter likovno izrazna barvitost. Kljub temu so snovalci in izvajalci nalogo odlično opravili in danes s ponosom predstavljamo del zbirke v novi podobi – v vsej svoji barvitosti in svežini, saj kar polovica razstavljenih del še ni bila na ogled v okviru stalne postavitve,« je dejala Pavličeva.

»Naivna umetnost je dolgo živela v senci t. i. visoke akademske umetnosti,« pa je sinoči spomnil slavnosti govornik Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, sicer tudi predsednik strokovnega sveta trebanjske Galerije likovnih samorastnikov, ki je Trebnje označil tudi za epicenter slovenske samorastniške umetnosti. »Galerija Trebnje s svojimi povezavami in s sodelovanjem s tujimi centri naivne umetnosti odpira možnost, da slovenski ustvarjalci dobijo priložnost, da jih spoznajo tudi v tujini. S svojo zbirko tako predstavlja ambasadorja slovenske umetnosti in je nujen sogovornik k razvoju te pomembne veje izražanja, ki je neusahljiv vir navdiha pri razumevanju, do kam seže pomen človekovega ustvarjanja,« je še dejal in odprtje nove stalne postavitve pospremil z besedami: »Zbirka bo zaživela svoje novo življenje.«

Po oceni kustosinje trebanjske galerije Andrejke Vabič Nose je stalna razstava je v Trebnjem nastala z željo, da obiskovalcem predstavijo 50-letno tradicijo mednarodnih taborov likovnih samorastnikov, pester izbor motivov in tehnik ter izjemen obseg zbirke. Novo stalno postavitev, ki jo je pripravil strokovni svet trebanjske galerije, idejna zasnova pa je delo Vabič Nosetove, so zasnovali v več delih. V prvi del so umestili mednarodni tabor in galerijo, v drugem delu so dela razvrščena glede na geografski izvor umetnikov, zadnji del razstave pa predstavlja aktualna dela, ki so zbirko obogatila v zadnjem letu.

Novo stalno postavitev bodo v sklepnem delu letošnjega jubilejnega leta oplemenitili še z izdajo obsežnega kataloga galerijske zbirke s predstavitvijo vseh avtorjev in del, ki so jih podarili trebanjski zbirki. Sicer pa so sinoči v Trebnjem odprli tudi zadnjo letošnjo začasno razstavo NA+KLJUČ+JE ŠTIRIH ZGODB, ki omogočajo vpogled v aktualno samoraslo likovno produkcijo.

V okviru začasne razstave bo do 11. februarja 2018 na ogled 22 del Boruta Hollanda, Sama, Darje Štefančič in Janeza Štrosa.

Sinočnji razstavi je slovesno odprl župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, dogodek pa je s kulturnim programom obogatila Glasbena šola Trebnje z Jasmino Metelko na oboi in mezzosopranistko Tino Brcar, ki ju je na klavirju spremljala Manca Kranjec Trček.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že blizu 1300 umetnin, ki jih je prispevalo 300 umetnikov iz več kot 40 držav.

likovni samorstaniki