Gianni Rijavec šokiran in brez besed; neznanci razbili kipec Deček miru

Gianni Rijavec šokiran in brez besed; neznanci razbili kipec Deček miru (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
29. 10. 2019

Neznanci so pretekli vikend že tretjič grobo oskrunili skulpturo Deček miru, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, na poti v Spominski park NOB. Skulpturo iz brona, ki je umetniško delo slikarke ter kiparke Patricije Simonič, so - kot je zapisal Gianni Rijavec - dobesedno razbili.

 

Edinstveno skulpturo je na simbolno mesto na Trnovem pri Gorici konec avgusta 2014 postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom "spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije".

"Postavljena je kot poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so dali svoja življenja za to, da mi danes živimo v svobodi, in poklon nedolžnim ljudem, ki so bili nasilno umorjeni, pometani v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu, takoj po koncu druge svetovne vojne - povojni poboji," so zapisali v mirovniški fundaciji Beli golob ter dodali, da deček miru opozarja na neporavnano-nerešeno preteklost in je zazrt v prihodnost.

"Oskrunjenje skulpture, ki je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi pomeni napad na vrednote, ki jih v tem trenutku človeštvo najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, sprava, ...," so dejali v fundaciji, ki jo vodi Gianni Rijavec. Za konec pa so še dodali, da bodo vztrajali in uničeno skulpturo nadomestili z novim odlitkom ter tako posredovali sporočilo miru.