Glocal Gourmet: Za prihodnost velja posaditi drevo

Akterji, ki sodelujejo v projektu Glocal Gourmet, so v Perlinem vrtu posadili jablano: z leve Martin Šabec, vodja hotela Perla, Emanuele Scarello in Bobo Cerea – gostujoča chefa, Barbara Miklavčič Velikonja, ravnateljica Biotehniške Šole ter Dalibor Janačković, vodja kuhinje v restavraciji Calypso. (foto: Erik Barič) Erik Barič
29. 9. 2019

V družbi Hit v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in priznanimi italijanskimi chefi nadaljujejo s projektom Glocal Gourmet, ki povezuje znanje, odgovornost in izzive eno-gastronomije kot osnovne dejavnosti za trajnostni turistični razvoj. V družbi Hit v letošnjem šolskem letu opravlja praktično usposabljanje 18 dijakov.  

Jablana na Perlinem vrtu.
Pozdrav 5 zvezdic Michelin, Bobo Cerea s pomočnikoma.
Pokušina goriških jedi prihodnosti ...
Dijak Nik Mišič in Bobo Cerea.
Tatrski piranskega brancina in karpačo brancina z jabolkom red love in bučko.
Bobo Cerea je pripravil Paccheri alla Vittorio.

Trajnostna prihodnost je priložnost za dvigovanje dodane vrednosti v turizmu. V Hitu želijo s projektom Glocal Gourmet pospremiti dogajanje na poti do leta 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Kuhinja namreč predstavlja most med lokalnim eno-gastronomskim bogastvom ter trajnostnim življenjskim slogom. V družbi Hit spodbujajo k zmanjšanju rabe plastike, v delovnem in domačem okolju. Dokaz trajnostne usmeritve družbe Hit pa sta tudi dva nova okoljska certifikata »Zeleni ključ« za hotela Sabotin in Lipa. 

Eden izmed izzivov projekta Glocal Gourmet je namenjen tudi velikim imenom italijanske kuhinje, nosilcem najmanj dveh Michelinovih zvezdic. Ti morajo s pomočjo ekipe kuharjev Perline restavracije Calypso spoznati slovenske lokalne in sezonske pridelki ter skupaj ustvariti nepozabno kulinarično doživetje s trajnostnim pristopom, večerjo s podpisom Glocal Gorumet. Pomladni izziv je uspešno »prestal« chef Emanuele Scarello (Agli Amici, Videm, 2* Michelin), na poletnem dogodku se je izkazal Francesco Sposito (Taverna Estia, Neapelj, 2* Michelin), za napoved jeseni pa je poskrbel chef s kar tremi Mihelinovimi zvezdicami, Roberto (Bobo) Cerea (Da Vittorio, Brusaporto, 3* Michelin).

Roberto Cerea je na jesenskem dogodku 19. septembra skupaj z ekipo restavracije Calypso poskrbel za vrhunsko kulinarično doživetje z 8-hodni menijem, v katerem so se zvrstile zanimive lokalne sestavine (soška postrv, piranski brancin, tolminska skuta, jabolka, rdeče zelje, grozdje izabela …). Tudi tokrat je posebno sestavino v kuharski izziv ponudila Biotehniška šola iz Šempetra, ki je priskrbela jabolčni kis, z njim so marinirali rdeče zelje. Jabolko je tudi simbolično povezalo jesensko edicijo dogodka Glocal Gourmet, saj je Roberto Cerea v Perlin vrt zasadil novo jablano. Ravno med pripravami na večerjo v Perli pa je izvedel še izjemno novico, da je bil trud družine Cerea nagrajen z novo zvezdico vodnika Michelin, ki jo je prejela njihova pred kratkim odprta restavracija Da Vittorio v Šanghaju.

S pozdravom zimi bo letošnji cikel Glocal Gorumet večerov v Perli, v četrtek, 12. decembra, zaključil italijanski chef Pino Cuttaia (La Madia, Licata, Sicilija, 2* Michelin).  

Pri delu z velikimi chefi »za nagrado« sodeluje tudi dijak Biotehniške šole

Vrhunski kulinarični večeri so priložnost za nova sodelovanja in izmenjavo znanj, med gostujočimi in Hitovimi kuharji ter tudi za dijake Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici. Na šolski posesti dijaki pridelujejo različna živila (sadje, zelenjavo, med, olje, vino…), ki jih gostujoči chefi uporabljajo pri pripravi menijev za večerje Glocal Gourmet. Obenem je trenutno na opravljanju praktičnega usposabljanja na področju kuhinje in strežbe v poslovnih enotah družbe Hit skupno 18 dijakov, od tega jih kar 15 prihaja iz Biotehniške šole v Šempetru. Med slednjimi so tudi tokrat izbrali kandidata, ki je velikega chefa lahko spremljal pri izzivu Glocal Gourmet v kuhinji Perline restavracije Calypso.  

Akterji, ki sodelujejo v projektu Glocal Gourmet, so v Perlinem vrtu posadili jablano: z leve Martin Šabec, vodja hotela Perla, Emanuele Scarello in Bobo Cerea – gostujoča chefa, Barbara Miklavčič Velikonja, ravnateljica Biotehniške Šole ter Dalibor Janačković, vodja kuhinje v restavraciji Calypso.

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri