Gluhi za dober namen predsedniku podarili novo ime 'Predsednik Miška'

Gluhi za dober namen predsedniku podarili novo ime 'Predsednik Miška' (foto: Primož Križnar / Videa produkcija) Primož Križnar / Videa produkcija
15. 11. 2019

Miha Zupan in Lado Bizovičar sta sinoči v ljubljanskem SiTi Teatru BTC z ustvarjalci iz Slovenije, Rusije in Italije, tudi v družbi predsednika Boruta Pahorja, gostila enkratno dobrodelno predstavo za gluhe in slušeče, s katero so v Zvezi gluhih Slovenije 14 11 počastili praznik slovenskega znakovnega jezika. Enourni poučno-zabavni vrtiljak je bil poln presenečenj, častni gost pa je dobil tudi čisto svojo kretnjo.

Politično korektne proslave znajo biti sila dolgočasna reč. No, predstava Ali se slišimo!? ni bila ne politična ne korektna. Kaj drugega niti nismo pričakovali, saj je bil vanjo vpleten prekaljeni diverzant Lado Bizovičar. Je pa treba priznati, da mu tudi Miha Zupan in njegovi pomagači niso ostali nič dolžni. Lado si je enega od tolmačev znakovnega jezik, na primer, izposodil za to, da je slušeče naučil kup "sočnih" besed pokazati tudi z rokami, gluhi pa so mu izkazali čast s tem, da so mu dodelili osebno kretnjo, ki bi jo lahko smiselno prevedli kot goflja.

Praznik slovenskega znakovnega jezika, ki ga ob patronatu predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, praznujemo 14. novembra, so s svojimi nastopi počastili tudi raper Emkej, Rebeka Dremelj, prvi slovenski gluhi gledališki igralec Damjan Šebjan, izjemni italijanski gluhi klovn Maurizio Scarpa, gluhi pantomimik Janez Turk, najglasnejši aplavz pa je požel atraktivni nastop gluhih ruskih plesalk Petersburg lekSema, ki so pokazale kaj vse je mogoče, če - kot pridigajo mnogi zvezdniški didžeji - zares čutiš bas.

Za udaren zaključek pa je poskrbel pobudnik projekta, nekdanji slovenski košarkarski reprezentant in junak šova Zvezde plešejo, Miha Zupan, ki se je na odru atraktivno zavrtel z Majo Geršak in Tanjo Žagar. Potem pa je sledilo še zadnje presenečenje, ki je sprožilo obilico smeha: gluhi so častnemu gostu podarili osebno kretnjo, tako je bo Borut Pahor odslej poznan tudi kot Predsednik Miška. Pa naj še kdo reče, da gluhi nimajo smisla za humor ...

Glavni namen prireditve, ki si jo je ogledalo tudi kar nekaj znanih obrazov, je bil na zabaven ter atraktiven način pokazati, da je mogoče združiti različna svetova. Govor s kretnjami, glasnost in tišino, slišeče in gluhe. V želji, da bi z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje zbrali čim več sredstev za otroke iz socialno ogroženih družin, ki jih bo Miha prihodnje poletje – že četrtič – zbral na taboru v Kranjski Gori.