Goran Bojčevski pripoveduje novo Zgodbo

Goran Bojčevski pripoveduje novo Zgodbo (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
23. 1. 2017

Goran Bojčevski kvartet nadaljuje decembrsko vročico in še vedno navdušuje občinstvo z novo etno ploščo z naslovom Zgodba. 

V Zgodbi so poleg Bojčevskega, priznanega makedonskega virtuoza na klarinetu, združili moči tudi mednarodno uveljavljeni glasbeniki Tomaž Marčič (harmonika), Tadej Kampl (bas) in Nino Mureškič (bobnar). 

"Glavna ideja tega albuma je Zgodba, ki povezuje različne glasbene sloge in se izogiba klasičnim standardnim, etno ter jazzovskim principom. Gre za povsem nov slog, tako kot pri prvem albumu, ki sem ga pojmenoval Balkan Nuevo. Pojem označuje lasten slog, ki se opira na makedonske korenine, ki jih posodabljam z elementi klasične, etno in tango glasbe. Pri novem albumu je občasni poudarek na afriških ritmih, album pa obsega makedonske ljudske ter znane klasične skladbe (Mozart, Bach). Glavni cilj je približati klasiko poslušalcem, ki imajo radi improvizirano ter etno glasbo, in seveda tudi obratno, etno in jazzovsko glasbo na njihov način približati klasikom," nam je na decembrskem koncertu pred domačo publiko v Plesnem Forumu Celje povedal glasbeni umetnik. 

Zbrano občinstvo je dan po božiču Zgodbo sprejelo z navdušenjem. Že med koncertom so se čutnim baladam prepustili z zaprtimi očmi, živahnim ritmom pa s poplesavanjem na sedežih, da je prepletanje različnih glasbenih zvrsti lahko pravi balzam za dušo, pa pove tudi dejstvo, da so se fantje na oder vrnili kar trikrat. Nazadnje tudi zato, da so Goranu zapeli vse najboljše, saj je na isti dan praznoval rojstni dan in tako je bilo slavje toliko večje. So glasbeniki, ki, ne samo s svojo glasbo, temveč tudi s srčno energijo, ki jo med nastopom oddajajo, publiki zlezejo pod kožo in Bojčevski je zagotovo en izmed njih. "Njega imaš enostavno rad. Pa če ga vidiš na odru ali na sprehodu v mestu. Ni razlike," je komentiral poslušalec. 

A glasba Bojčevskega se ne konča le na odru. Uglasbil je namreč tudi dokumentarni film Maje Weiss, Banditen kinder, napisall balet Helium ter uglasbil dokumentaren film Odstiranje pogleda. Letos pa je napisal še en balet, ki bo izveden na splitskem festivalu.

Če ste zamudili decembrske nastope, ki jih ni bilo malo, potem imate možnost že kaj kmalu. Goran Bojčevski kvartet namreč to sredo, 26. januarja nastopa v ljubljanskem ZOO.