Gorenjka velikanka za 8. Festival čokolade že pripravljena, bliža pa se tudi 10. Lions sladica!

Gorenjka velikanka za 8. Festival čokolade že pripravljena, bliža pa se tudi 10. Lions sladica! (foto: Gorenjka Press) Gorenjka Press
10. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

V luči skorajšnjega Festivala čokolade v Radovljici, ki mu bo sledil tradicionalni dobrodelni dogodek Lions sladica, vas bomo za te sladke dogodke v nadaljevanju navdušili s številnimi zanimivostmi, ki so povezane z Gorenjko.

Prava slovenska čokolada

Pisalo se je leto 1922, ko je bilo v Lescah ustanovljeno družinsko podjetje za proizvodnjo čokolade. Že v svojih začetkih se je Gorenjka z uporabo najkakovostnejših surovin s celega sveta zapisala kakovosti, ki je v ospredju proizvodnje čokolad, čokoladnih izdelkov in biskvitnega peciva tudi danes. Na osnovi izkušenj v razvoju in tehnologiji čokoladnih izdelkov.

Gorenjka ohranja svoj položaj edine prave tovarne čokolade v Sloveniji. Izdelke namreč pripravljajo po lastni recepturi in ekspertizi, celoten postopek proizvodnje čokolade, vključno z fazo izdelave čokoladne mase, pa poteka v tovarni v Lescah. Z razvojem novih vrhunskih izdelkov se že pripravljajo na 100-letnico, ki jo bodo obeležili leta 2022.

Ali ste vedeli?

 • V Gorenjki letno proizvedejo 1.600 ton čokolade in 600 ton rolad.
 • Za proizvodnjo izdelkov porabijo letno 250 ton kakavove mase, 200 ton kakavovega masla in 90 ton celih lešnikov.
 • Najbolj priljubljen Gorenjkin izdelek je še mlečna čokolada s celimi lešniki, vse bolj
  priljubljene pa postajajo zlasti temne čokolade in riževa čokolada.

Gorenjka ima danes vodilno mesto na področju temne in jedilne čokolade na slovenskem tržišču. Kljub trendu padanja potrošnje čokolade na trgu uspešno ohranja svoje tržne deleže in zaupanje med potrošniki.

Čokoladni trendi

Čokoladni trendi se danes gibljejo v smeri razvoja temnih čokolad z dodatki, ki so polne
antioksidantov, in predstavljajo popoln užitek za vse čokoladne navdušence. Na tem področju Gorenjka v Sloveniji narekuje trende z linijo temnih čokolad Mistica Classic in Mistica Wellness. Gorenjkino vodilo je namreč, da s skrbno izbranimi okusi in naravnimi sestavinami omogoča sladkanje s poudarkom na pestrih gurmanskih užitkih. Tako so kot edini na domačem trgu razvili lastno recepturo za izdelavo temne čokolade. Gre za izdelke, namenjene ljubiteljem prave čokolade, saj vsebujejo le najbolj kakovosten kakav, ki ga odlikujeta blag, rahlo trpek okus in uravnotežena aroma. Vsebujejo vse do 85 % kakava, poleg tega pa so jim v Gorenjki dodali tudi vrhunske dodatke, ki v čokoladi pričarajo vznemirljive nove okuse.

V štirih okusih žlahtnih čokoladah Mistica Wellness poleg 70 % najkakovostnejših kakavovih delov najdete:

 • kombinacijo tropskega kokosa in kolagena;
 • osvežilno noto pomarančne lupine, ostrino ingverja in učinkovine japonskega zelenega
  čaja matcha,
 • sadno kombinacija goji jagod in mace, ki prijetno osveži,
 • konopljina semena.

Čokolade Mistica Wellnes so tudi priročen prigrizek, ki nas lahko spremlja v hitrem tempu vsakdanjega življenja. Poleg kakovostnega vira energije, ko nam primanjkuje časa, predstavljajo tudi odličen dodatek k napitkom smoothie, sladicam ali kosmičem ob zajtrku.

Ob decembrskem prazničnem času se Gorenjka vsako leto odene v praznično podobo, ki
preoblikuje izbrane izdelke iz linij čokolade in biskvitnega peciva v darilo za vsakogar. In prav novoletni program leta 2018 je v regiji s svojo zlato podobo, z dodatkom prepoznavne

Gorenjkine rdeče barve ter različnimi prazničnimi motivi, med katerimi je posebej izstopal
tradicionalni gorenjski nagelj, pustil še poseben vtis. Embalaža Gorenjke za posebne priložnosti se je namreč uvrstila med finaliste nagrade REGPAK 2018 v kategoriji embalaž slaščic, ki se podeljuje v okviru festivala FEST.A PAK & PRINT. Tega v Zagrebu organizirajo podjetje Tectus, Inštitut za embalažo in tiskarstvo Tectus ter časopis Ambalaža.

Podpornik Festivala čokolade Radovljica

Gorenjka je tudi letos, že osmo leto zapored, sodeluje na Festivalu čokolade Radovljica. Festival je največji čokoladni dogodek v Sloveniji, ki se bo od 12. do 14. aprila 2019 v Radovljici odvijal že osmič zapored. Na Gorenjkinem razstavnem prostoru bodo obiskovalci lahko spoznali in okušali široko paleto okusov Gorenjkinih čokolad, posebej bo predstavljena linija temnih okolad Mistica Wellnes. Svoje sladke čokolade trenutke bodo lahko obiskovalci ujeli v večnost na zabavni Gorenjkini foto steni.

Še posebej sladko bo v soboto, 13. aprila, ko se bodo lahko ob 12. uri obiskovalci na Čokoladnem trgu tradicionalno posladkali z Gorenjko velikanko, najtežjo čokolado v Sloveniji. Ta bo letos ob počastitvi 97-obletnice obstoja blagovne znamke Gorenjka tehtala kar 97 kilogramov. Slastna mlečna čokolada bo imela 30 % delež kakava in bo vsebovala 34 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino bo merila 2,5 metra, široka bo 1 meter ter debela 3,5 centimetra.

Ta čokolada velja za največjo atrakcijo Festivala čokolade v Radovljici in je vsako leto težja, saj njeni kilogrami ponazarjajo obletnico ustanovitve Gorenjke. Čokoladno poslastico mojstri vlijejo v posebej izdelan model za čokolado, ki je namenjen prav tej čokoladni velikanki, lešnike pa ročno razporedijo po celotni površini. Ko se ohlajeno čokolado izlušči iz modela, sledi postopek natančne dekoracije. Za slednjo poskrbijo izkušene Gorenjkine slaščičarke, celoten postopek izdelave velikanke pa tako traja približno 24 ur.

Vodilni na področju biskvitnega peciva

Okusna čokolada pa ni edin paradni konj Gorenjkine proizvodnje. Podjetje namreč dosega
največji, kar četrtinski tržni delež na področju rolad v Sloveniji. Gorenjkine rolade so, prav tako kot čokolada, ustvarjene po lasni recepturi in ekspertizi, narejene v slovenski tovarni, pri njihovi proizvodnji pa ne uporabljajo umetnih barvil. To okusno biskvitno pecivo, ki je narejeno iz treh osnovnih surovin, to je moke, jajc in sladkorja, tako spominja na najslajšo
domačo peko naših babic.

Tudi peka peciva in biskvitnega testa sega globoko v zgodovino Gorenjke. Kot prvi v takratni Jugoslaviji so namreč z njihovo proizvodnjo začeli leta 1968. Takrat je nastala blagovna znamka Pecivo Triglav, kar štejemo za rojstvo danes še vedno priljubljenih Gorenjkinih mini rolad in rezin.

Družini Gorenjkinih rolad so se nedavno pridružile nove mini rolade z okusom pomaranče
in čokolade. Imajo posebej mehak biskvit, polnjen s pomarančno in čokoladno kremo, oblit s kakavom in posut z arancini. Nove mini rolade so odlične kot posladek ali hiter snack na poti, saj v priročni embalaži vsebujejo pet posamezno pakiranih okusnih zalogajev.

In prav ta okus rolade Gorenjka bo v mega različici predstavljen na letošnjem dogodku Največja Lions sladica, ki bo 25. maja 2019 potekal na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Že deseto leto zapored bo Lions klub forum Ljubljana, v sodelovanju z Gorenjko, organiziral dobrodelni dogodek, na katerem bodo zbirali sredstva v dobrodelne namene. Pri tem je v
ospredju največja rolada v Sloveniji, ki bo letos polnjena s kremo iz pomaranče in čokolade.

Gorenjka deli koščke dobrega

Gorenjka poleg dobrodelnih dogodkov razveseljuje tudi obiskovalce številnih glasbenih in
športnih prireditev. Kot podpornica muzikala Briljantina, ki v zadnjem letu zaseda slovenske odre, sladka tako poslušalce kot mlade nadarjene igralce. Gorenjka velikanka
namreč delala družbo igralcem na odru, o njej pa teče tudi sladko besedilo muzikala.

Čokoladno poslastico si radi privoščijo igralci tudi ob napornih vajah, kjer pridejo sladke kalorije v obliki slastne Gorenjke s celimi lešniki še kako prav.

Gorenjka je letos popestrila tudi dogajanje na finalu svetovnega pokala v smučarskih
skokih v Planici. Zmagovalna poljska ekipa ekipnega dela tekmovanja se je, poleg zmage,
še posebej razveselila Gorenjke velikanke. Zmagovalci so namreč prejeli kar sedem kilogramov težko okusno mlečno čokolado s celimi lešniki. In prav takšno čokoladno velikanko je prejel tudi legendarni slovenski skakalec Robert Kranjec ob svojem zadnjem skoku in slovesu od skakalne kariere.