Gostujoče predavanje ob razstavi Magija amuletov Dr. Mohamed Kenawi

14. 1. 2015
Deli
dr. Mohamed Kenawi (foto: Slovenski etnografski)
Slovenski etnografski

Slovenski etnografski muzej vabi na zanimivo gostujoče predavanje ob razstavi Magija amuletov Dr. Mohamed Kenawi, Egipt, z naslovom: Neznana egipčanska dediščina: nova odkritja v zahodni delti Nila blizu Aleksandrije.

Kom al Ahmer
Kom al Ahmer
Kom al Ahmer
Kom alAhmer
Kom Wasit
Kom al Ahmer
Kom Wasit
Kom Wasit
Kom Wasit

Dr. Mohamed Kenawi bo predstavil najnovejše rezultate raziskav v kraju Kom al-Ahmer ( Metelis) in v naselbini Kom Wasit.

Izjemno zanimiva odkritja urbane arhitekture, svetišč, stanovanjskih kompleksov, kopališč in obrtniških delavnic odpirajo nov pogled na vsakdanje življenje ljudi v rodovitni pokrajini Nilove delte v času zadnjih faraonov, v obdobju kraljice Kleopatre in rimskih cesarjev.

Egipčanski arheolog dr. Mohamed Kenawi je raziskovalec v Centru za helenistične študije, Knjižnice v Aleksandriji (Center for Hellenic Studies, Bibliotheca Alexandrina). Predava tudi na Oddelku za humanistične študije na univerzi v Cataniji na Siciliji (Dipartimento di Scienze Umanistiche, Universitá di Catania). Od leta 2012 vodi mednarodne raziskave na območju zahodne delte reke Nil, kjer je dokumentiral okoli 60 naselbin, ki so v zadnjih stoletjih pred Kristusom in v rimski dobi pomenile važno ekonomsko zaledje obalnih mest, predvsem Aleksandrije. Svoje rezultate je objavil v knjigi Alexandria's Hinterland: Archaeology of the Western Nile Delta, Egypt. (Založba Archaeopress, Oxford, 2014).

Kdaj in kje?

  • Četrtek, 22. januar 2014, ob 18.00
  • Upravna hiša SEM, Metelkova 2, Ljubljana

Vstop prost!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ