Gremo na Lent 2015, pa na Hladno pivo, Straight Mickey And The Boyz in Alice Blue

Gremo na Lent 2015, pa na Hladno pivo, Straight Mickey And The Boyz in Alice Blue (foto: Facebook Lent Festival) Facebook Lent Festival
1. 6. 2015

Tudi letos bodo zaradi znanih razlogov priča nekoliko drugačni različici zdaj že kultne štajerske rock čage Piše se leto. Organizatorji si želijo, da se festival, sicer nekoliko pozneje kot običajno, vseeno obdrži. Festival bo letos tako na sporedu Festivala Lent v soboto, 4. julija na prizorišču Večerovega odra.

Da se bo 23. ponovitev t.i. Smiljanovega koncerta sicer v okrnjeni programski verziji, a zato nič manj zanimiva ali atraktivna, sploh zgodila, se gre zahvaliti ekipama Piše se Leta in Festivala Lent, ki sta združili moči in omogočili, da bo tradicija Piše se leta lahko živela dalje. Obenem pa je na ta način programsko obogaten tudi letošnji Festival Lent.

Organizatorji se povsem zavedajo, da koncert, ki je v vseh teh letih postal obvezna destinacija študentov in dijakov ob koncu šolskega leta ter privabil več kot 122.000 obiskovalcev v polnih dvajsetih letih, morda ne uživa več take priljubljenosti, vseeno pa letošnji glasbeni izbor dokazuje, da ostaja festival zvest svoji bogati tradiciji in kvaliteti ter kaže, da gre za prireditev, ki ji v slovenskem merilu le s težavo najdemo ekvivalent. Pogled v zgodovino razkrije, da so se skozi leta na njegovem odru zvrstili praktično vsi pomembnejši rock izvajalci iz Slovenije in območja nekdanje Jugoslavije. Tako bo tudi letos, saj so izbrani in povabljeni nastopajoči že preverjena, priznana imena ali pa talentirana nova domača in regionalna imena.

  • Hladno Pivo, eden največjih hrvaških rock bandov, se ponovno podaja na slovenske odre. Skupine, ki svoje začetke beleži že v davnem letu 1988, slovenski ali štajerski publiki ni treba posebej predstavljati. V dobrih dveh desetletjih ustavarjanja in koncertiranja so Hladno Pivo še vedno relevanten in koherenten band, ki je publiki predstavil kar nekaj že skoraj kultnih albumov (»Džinovski«, »Desetka«, »G.A.D«), svojo avtorsko moč pa dokazujejo tudi z nedavnimi izdajami (»Knjiga Žalbe« 2007 , »Svijet Glamura« 2011). Novemu studijskemu albumu v letošnj pomladi bo seveda sledilo izdatno koncertiranje po celi regiji. Odrska kilometrina in dolgoletni staž sta dejstvi, ki upravičujeta razlog, da koncerta Hladnega Piva ne gre zamuditi. V aprilu 2015 je skupina namreč izdala nov album »Dan Zatvorenih Vrata« (Gajba Records, 2015), s katerim prihajajo tudi v Maribor, v regiji pa je medtem že naletel na odlične odzive, prav tako kot prvi singel in videospot »Vjeruj u mene«.
  • Straight Mickey And The Boyz so sodobni predstavniki rdeče niti, ki povezuje skupine Ekatarina Velika, Disciplina Kičme, VIS Idoli, Partibrejkers, Šarlo Akrobata in gre preko Darkwood Dub vse do Repetitor. Stili in zvrsti kot so grunge, hard rock, garažni rock, punk, hard core, avant jazz, funk in pop so se v vročem loncu, ki ga strastno mešajo Straight Mickey And The Boyz, stalili v dišečo enolončnico, ki ima vonj po dobrem duhu Beograda, ki prekipeva od progresivnih glasbenih zamisli in pozitivne energije. Miodrag Miki Cicović na kitari in vokalu, Danilo Luković na bobnu in vokalu in Boško Boca Mijušković na basu in vokalu na koncertih navdušujejo z nalezljivo, noro energijo in ustvarjajo dobro mero improvizirane neponovljivosti, ki temelji na telepatski medigri vseh treh. S številnimi nastopi v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini so se Straight Mickey & The Boyz uveljavili kot ena najbolj talentiranih skupin nove in vitalne regionalne alter rock scene. Straight Mickey & The Boyz so prepričljiv trio, ki diha enotno in roka globoko. Tokrat vam jih pripeljemo prvič v Maribor ravno na Piše se Leto!
  • Alice Blue so večini Štajercev dobro znana peterica iz Maribora, katerega zvok upodabljajo skozi svojo glasbo. V mestu, ki je razpeto med nepredvidljivo prihodnostjo in odprtimi ranami preteklosti, so našli upanje, ki jih je navdihnilo. Njihova glasba je glasna in velika, saj s tem najboljše opišejo njihov pozitivni pogled na prihodnost. Želijo, da močna zvočna kulisa zadane ljudi tam, kjer so najbolj ranljivi in s tem sproži spremembe v poslušalcih in njih samih. Za tiste, ki iščete primerjave, jih lahko najdete v kalifornijskem melodičnem punk rocku, ki pa so se ga Alice Blue lotili na svoj, prirejen, drzen in drugačen način.

Letošnji festival je imel upravičeno sicer sprva drznejše ambicije, vendar jih je bil zavoljo objektivnih in znanih razlogov v Mariboru primoran spremeniti in situaciji primerno prilagoditi program. Kljub spremenjeni lokaciji pa bo festival tudi letos postregel z vrhunskimi domačimi in tujimi skupinami. Poudarek bo na punk rock zvoku.

Luka Kreže, sin pokojnega Smiljana, je ob priložnosti povedal: "Duh Piše se leta živi dalje. To je naša dolžnost, predvsem do Mariborčanov, pa tudi do vseh, ki so dolga leta prihajali v Maribor na največjo štajersko rock čago. Zaradi zmanjšanja sponzorskih sredstev iz leta v leto, smo se enostavno znašli v situaciji, ko si več ne moremo privoščiti megalomanske produkcije, a programsko še vedno vztrajamo zvesti kvaliteti. Letošnji program bo potešil tako tiste, ki prisegajo na uveljavljena imena, kot tiste, ki jim bolj ležijo mlade in vzpenjajoče se skupine."

Za nadaljevanje tradicije smo odgovorni vsi, organizatorji in tisti, ki si v bodoče želite boljšega in večjega Piše se leta. To nam lahko v prihodnosti uspe samo v sodelovanju in v medsebojnem zaupanju. S skupnimi močmi moramo prepričati te, ki nam lahko prisluhnejo in predvsem tudi finančno pomagajo ter verjamejo, da je v nekoliko spremenjeni formi vredno ohraniti bogato tradicijo festivala Piše se leto.

Ekipa se zaveda odgovornosti, zato je tudi letos navkljub težkim časom, ko se je znašla v situaciji ali opustiti festival ali se boriti in vztrajati dalje, izbrala težjo pot vztrajanja - za Smiljana, za vse nas, za Maribor in za Slovenijo.

Vabljeni - in ne pozabite: prizorišče je ograjeno in število vstopnic v prodaji je omenjeno, zato bodite hitri.

Značke: Lent