Hofer kot prvi v Sloveniji iz svoje ponudbe umika jajca iz baterijske reje!

Hofer kot prvi v Sloveniji iz svoje ponudbe umika jajca iz baterijske reje! (foto: Hofer Press) Hofer Press
20. 2. 2017

Hofer je postal prvi trgovec v Sloveniji, ki je že prvega februarja s svojih polic umaknil kokošja jajca iz baterijske reje.

Vsa sveža jajca bodo tako iz talne, proste ali ekološke reje, pri čemer ponudba jajc pri trgovcu ostaja skladna z njihovo osnovno obljubo - kupcem ponuditi izdelke najvišje kakovosti po najnižji ceni.

Maja Weinberger, menedžerka v oddelku odgovornega vodenja podjetja in zagotavljanja kakovosti izdelkov, poudarja: »Politiko o dobrobiti živali, ki smo jo na prehodu v leto 2017 prenovili, jemljemo resno in smo jo tako v tesnem sodelovanju z našimi dobavitelji pričeli nemudoma uveljavljati. Poleg ukinitve jajc iz baterijske reje širimo tudi ponudbo predelanih izdelkov iz jajc, ki so zagotovljeno pridelana s talno ali prosto rejo.«

Pogoji za lepše življenje živali

Dobavitelji, ki za Hoferjeve police zagotavljajo živalske proizvode in tudi predelane izdelke lastnih blagovnih znamk, kot so na primer peciva ali testenine, morajo izpolnjevati nekaj osnovnih načel.

Njihove živali ali živali, katerih proizvode uporabljajo, morajo imeti zagotovljene sledeče pogoje:

  • živali morajo imeti dostop do sveže pitne vode in zdrave prehrane,
  • na voljo morajo imeti primerno življenjsko okolje z zavetjem in udobnim ležiščem,
  • pogoji morajo preprečevati bolečine, poškodbe in bolezni oziroma poskrbeti za njihovo hitro oskrbo,
  • imeti morajo dovolj prostora, primerno območje za dejavnost in socialne stike s pripadniki iste vrste,
  • življenjsko okolje mora biti brez trpinčenja, ki bi povzročalo strah in bolečino.

Pri trgovcu verjamejo, da sta odnos do živali ter prizadevanje proti njihovemu trpinčenju zrcalo odnosa do narave in družbe ter s tem tudi do kupcev. Zagotavljanje dobrobiti živali je le ena izmed usmeritev, ki se pri Hoferju izvajajo pod okriljem iniciative Danes za jutri.

Jajca iz baterijske reje iz polic umaknili že 1. februarja 2017

Skladno s posodobljeno politiko in zgoraj navedenimi pogoji je Hofer iz svoje ponudbe 1. februarja 2017 umaknil jajca iz baterijske reje. To pomeni, da so iz polic umaknili vsa jajca klasične baterijske reje in reje v majhnih skupinah, obogatenih kletkah oziroma jajca organizirane reje v kletkah. Jajca v redni ponudbi, ki so pridelana izključno v Sloveniji, tako pri Hoferju ne bodo več označena s številko 3, ki označuje baterijsko rejo kokoši nesnic, ki so jih izlegla.

Nataša Brkan, vodja centralne nabave pri podjetju Hofer, ob tem izpostavlja: »Pri oblikovanju ponudbe in uveljavljanju sprememb vedno ravnamo v skladu z željami naših kupcev in razmerami na trgu. Umik jajc iz baterijske reje smo lahko uresničili le v tesnem sodelovanju z našimi dobavitelji, ki so nas pri tem podprli.«