Horjulski osnovnošolci: Šola je zakon!

Direktor Cityparka Toni Pugelj (levo) in ravnatelj OŠ Horjul Primož Garafol v družbi veselih šolarjev (foto: Robert Krumpak) Robert Krumpak
5. 9. 2016

»Šola je zakon,« so navdušeno peli horjulski osnovnošolci, pesem, ki jo je sestavila njihova učiteljica glasbe, pa je donela po vsej šoli. Razlog za petje po hodniku, neizmerno zadovoljstvo in vzklike veselja je bila topla voda, ki jih je prvi šolski dan pričakala v učilnicah in sanitarijah v starem delu šole. »Saj komaj verjamem. Naši osnovnošolci so prvi šolski dan končno vstopili v šolo, kakršno si zaslužijo,« je bil ob uradnem zaključku obnovitvenih del vidno ganjen ravnatelj Osnovne šole Horjul Primož Garafol, ki ni mogel skrivati veselja ob novi pridobitvi.

Horjulski osnovnošolci so pripravili razstavo na temo tople vode
Iz pip v sanitarijah po 40. letih končno teče topla voda

Medtem ko so otroci brezskrbno uživali na počitnicah, so namreč na horjulski osnovni šoli s pomočjo dobrodelne donacije Cityparka, našega največjega nakupovalnega središča, poskrbeli, da je iz pip v starem delu šole po 40. letih pritekla topla voda.

Potem ko so pred začetkom šolskih počitnic izvedeli, da so bili izbrani na dobrodelnem natečaju »Citypark obnavlja šole«, so v Horjulu hitro zavihali rokave. Na hodnikih so se tako med počitnicami namesto otrok gnetli mojstri. Ti so v kurilnici namestili dodaten zalogovnik za toplo vodo, od tam do sanitarij in učilnic pa napeljali nove cevi, po katerih zdaj končno teče topla voda. Zamenjali so tudi pipe, tik pred koncem počitnic pa še obtočno črpalko in izolirali cevi. »Vesel sem, da je naša akcija spodbudila lokalno okolje, tako da je šola z novim šolskem letom bogatejša tudi za nekaj drugih pridobitev in imajo učenci še več razlogov, da z veseljem obiskujejo šolo. Mrzla voda v sanitarijah, razpadajoče omarice in druga dotrajana oprema res niso razmere, primerne današnjemu času. Sploh pa to niso razmere, v katerih naj bi otrokom podajali učno snov. Naši otroci si zaslužijo dostojne in lepe šolske prostore in ponosen sem, da smo tudi letos prispevali k njihovi boljši in lepši prihodnosti,« je ob slavnostni predaji obnovljenih prostorov svojemu namenu poudaril Toni Pugelj, direktor Cityparka.

V našem največjem nakupovalnem središču so za dobrodelni projekt, ki so ga letos organizirali že drugo leto zapored, sprva namenili 5.000 evrov, a končna donacija, namenjena šoli, je bila višja, saj so z všečki na Facebooku zbrali dodatnih 1.555 evrov, skupaj torej 6.555 evrov. Lani so z donacijo razveselili učence podružnične šole Hrušica, ki so jim obnovili igrišče, na katerem so med drugim uredili tudi učilnico na prostem. Letos so med več deset prijavljenimi šolami iz Ljubljane in okolice izbrali horjulsko, kajti njena zgodba je bila tako ganljiva, da je preprosto niso mogli preslišati. »Že lani nas je presenetilo, letos pa še bolj, s kako velikimi težavami se na naših osnovnih šolah srečujejo vsak dan: razpadajoče fasade, dotrajano stavbno pohištvo, slabo opremljene in nefunkcionalne telovadnice, nevarna igrišča, preperela oprema in podobno,« je našteval Pugelj, ki k podobnim projektom poziva tudi druga podjetja. Šole so namreč, kar zadeva finance, skoraj v celoti odvisne od pomoči občin, te pa nimajo dovolj denarja za vse, kar bi bilo treba obnoviti. Kakor je dejal Primož Garafol, je njihova občina šoli pomagala že pri marsikateri obnovi, napeljava tople vode pa je do zdaj, žal, vedno izpadla iz letnega finančnega načrta: »Ne morete si predstavljati, kako veseli smo, da imajo naši učenci končno toplo vodo. Če ne bi bili izbrani na Cityparkovem natečaju, bi nanjo verjetno še dolgo čakali.«

Priporočamo