Hrano lahko odslej v popolni temi okušamo tudi sredi Ljubljane

Hrano lahko odslej v popolni temi okušamo tudi sredi Ljubljane (foto: Press) Press
11. 6. 2018

Bi večerjali v popolni temi, kjer se morate znajti brez ključnega čutila – vida? Sami si morate vodo natočiti v kozarec, razrezati in pojesti hrano na krožniku in oditi do natakarice po aperitiv. Zveni strašljivo? Daleč od tega. Predvsem je to edinstveno doživetje in spoznavanje neverjetnih sposobnosti svojega telesa. Izjemno čutno in kulinarično doživetje t. i. Večerje v temi (Dinner In The Dark) je odslej na voljo tudi v Ljubljani.

Ko hrano okušamo celo s prsti

Zdaj vam po doživetje in okušanje odlične hrane v temi ni treba v Paris, London, New York ali katero od drugih velemest. V prijetni atmosferi ljubljanskega hotela Slon lahko od 1. junija dalje vsak večer uživate v vodenem razvajanju brbončic s pomočjo izkušenega moderatorja in štiri-hodnim menijem, ki ga pripravlja chef Janez Šetina. »Zaradi dejstva, da gostje hrane, ki jo dobijo predse, ne vidijo, je bilo moje delo še toliko bolj zahtevno. Dejstvo je, da prvi vtis o hrani ustvarijo trije elementi: izgled, vonj in nato šele okus. Ob pripravi menijev za Večerjo v temi (Dinner In The Dark) se zavedam, da prvi od teh elementov vedno manjka. A izzivi so mi blizu in z veseljem sem se lotil tudi tega. Verjamem, da bo uspešen.«

Vemo, da se ob izgubi enega od čutov izjemno hitro okrepijo drugi senzorji v našem telesu. Tako je tudi pri doživetju Večerje v temi (Dinner In The Dark). Izkušnja spremeni pogled posameznika na hrano in uživanje v njej. Jedi na krožniku posameznika prepričajo zgolj z okusom, vonjem in teksturo, ne smemo pa pozabiti tudi na dotik. Dotikanje hrane v uglednih restavracijah ni primerno, tu pa slej ko prej vsak obupa nad priborom in izkoristi svoje prste. Gre za izkušnjo, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, sploh če je otroško radoveden in odprt za novosti.

Od Pariza do Ljubljane

Ideja o prehranjevanju v temi izvira iz Francije, ko je pred dvema desetletjema Michel Reilhac prvi začel s konceptom 'okus črne barve'. Z leti se je koncept razvijal in nadgrajeval v različne smeri. Danes po velemestih sveta najdemo številne restavracije s ponudbo 'večerja v temi', ki so ali del edine verige tovrstnih restavracij Dans le Noir? ali pa so v celoti samostojne in edinstvene, tako kot je ljubljanska.

Dani Polajnar, vodja projekta: »Na podobno izkušnjo kulinarike sem pred časom naletel med svojimi službenimi potovanji v tujino. Ko sem večerjo v temi preizkusil, sem vedel, da je to nekaj, kar bi si želel večkrat doživeti. Ker takšne ponudbe v Sloveniji na ustrezni kakovostni ravni ni bilo, smo se z ekipo odločili, da jo slovenskem trgu ponudimo mi. Ne dvomim, da bo vsak, ki se bo odločil za Večerjo v temi (Dinner In The Dark), po izkušnji več kot navdušen. Zgodba naše restavracije dopolnjuje slovensko kulinarično ponudbo ter turistično ponudbo Ljubljane, ki iz jo leta v leto obišče večje število gostov.«