Hrvaška je izbrala Damirja Kedžo, Srbija pa ženski trio Hurricane

Beovizija 2020 zmagovalke (foto: RTS) RTS
2. 3. 2020

Zadnji februarski vikend je bil, kar se tiče evrovizijskih izborov, v znamenju hrvaške Dore in srbske Beovizije. Naši južni sosedje so v Opatiji izbrali svojega predstavnika, v Beogradu, v studiu RTS, pa se je odvil srbski izbor.

In če začnemo pri naših južnih sosedih, ki so v soboto izbrali novega predstavnika, ne moremo mimo dejstva, da tudi Dora ni več to, kar je bila. Namreč zdi se, da se je nekoč glamurozna prireditev, ki je bila kovnica mnogih nepozabnih hitov, ustavila v nekem času, saj so družbena omrežja polna takšnih in drugačnih mnenj, ki kar kličejo po prenovi hrvaškega izbora. Pa vendarle, če se vrnemo h glasbi, so naši sosedje tokrat izbrali 32-letnega Damirja Kedžo, ki je za las premagal drugouvrščeno Mio Negovetić. Na koncu sta imela oba enako število točk, a ker je imel Damir več točk pri ljudstvu (ki ima vedno prav), je osvojil najbolj prestižno hrvaško glasbeno nagrado. V Rotterdamu bo tako v istem večeru kot naša Ana Soklič prepeval Divlji vjetre.

Kaj pa Srbija? Srbski nacionalni evrovizijski izbor Beovizija je bil razdeljen na tri večere. Skozi prvi in drugi predizbor (v petek in še v soboto zvečer) se je skupaj predstavilo 24 tekmovalcev, 12 najboljših pa se je v nedeljskem finalu pomerilo v sklepnem dejanju, kjer je na koncu prepričala ženska zasedba Hurricane, ki jo sestavljajo Sanja Vučić, Ivana Nikolić in Ksenija Knežević. Dekleta bodo v Rotterdamu prepevala Hasta la Vista.

Naj ob tem omenimo, da so bili Srbi precej nostalgični, saj smo v prvem predizboru videli zadnjo jugoslovansko evrovizijsko predstavnico Extra Neno, ki je nastopila celo v isti obleki kot daljnega leta 1992. Seveda pa se se spomnili tako na zmagovalko Marijo Šerifović in skladbo Molitva kot tudi na nekatere ostale evrovizijskih pesmi.

In za zaključek, da ne pozabimo ... Hrvaška, ki se lani v Tel Avivu ni uvrstila v veliki finale, se bo med drugim predstavila v prvem predizboru (kot Slovenija), in sicer 12. maja, za Srbijo pa bomo navijali v drugem predizboru, 14. maja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@damirkedzo pjevat će pjesmu na hrvatskom jeziku na Eurosongu, najavio je pobjednik Dore 2020. na press konferenciji. “Dat ću svoj maksimum na Eurosongu, uvijek dajem 100% od sebe!”

A post shared by Eurosong HRT (@eurosong_hrt) on