Humanitarček z novimi akcijami ozaveščanja na svetovni dan brezdomcev!

6. 10. 2016
Deli

Vsako leto svetovni dan brezdomcev obeležujemo 10. oktobra in tudi letos bodo v društvu Humanitarček aktivno obeležili dan najbolj ranljivega dela prebivalstva. Letos bodo v Mariboru ponovno sklenili Živo verigo čez Stari most, pripravili dve razstavi in sodelovali pri programu odprtih vrat zavetišč po Sloveniji.

Brezdomci poskusajo opozoriti nase
Lahko se zgodi tudi tebi

Brezdomcev je tudi v Sloveniji vedno več, po podatkih združene mreže vseh organizacij Brezdomni do ključa jih je letos več kot 4500, še posebno veliko težavo predstavljajo brezdomne družine.

Humanitarno društvo Humanitarček bo tako ponovno obeležilo svetovni dan brezdomcev na različne načine.

V Mariboru bosta najprej na ogled dve razstavi, ob 10.h zjutraj bodo v avli UKC Maribor odprli razstavo fotografij Ajše Goršelj Starko in članov društva Humanitarček z naslovom "Lahko se zgodi tudi pridnim rokam".

Gre za sklop v fotografski objektiv zajetih zgodb posameznikov, ki so pred 15 leti o brezdomcih mislili le, da se kaj podobnega njim ne more zgoditi. Na Starem mostu v Mariboru pa bo do 2. novembra 2016 na ogled razstava "Lahko se zgodi tudi tebi", v kateri bo med obema bregovoma Drave svojo zgodbo predstavilo 10 ljudi, ki so zdrsnili na socialno dno.

Tudi letos bodo na mariborskem Starem mostu sklenili že tradicionalno Živo verigo, na kateri si bodo podali roke v solidarnosti. "Vsak brezdomec je eden preveč, " je že pred leti poudaril predsednik Slovenske mreže organizacij za delo z brezdomnimi osebami, Boštjan Cvetič. Strokovnjaki opozarjajo, da je reševanja stisk še vedno premalo in da je veliko preloženo na posameznike in nevladne organizacije, ki skušajo olajšati stisko. Velik je tudi problem brezdomnih družin. Direktorica društva Socio, Suzi Kvas je izpostavila, da je eden od problemov brezdomnih družin ta, da jih ne morejo namestiti skupaj, saj primanjkuje ustreznih bivalnih enot. Družine so zato pogosto razbite.

broškaZato so se posamezna zavetišča za brezdomne osebe dnevu brezdomcev pridružila z dnevi odprtih vrat (seznam je naveden spodaj), kjer bodo lahko obiskovalci "vstopnico" zamenjali za prav posebno priponko, ki jo je za društvo Humanitarček izdelal svetovno znani oblikovalec Mitja Bokun. Priponka je v simbolni modri barvi, ki je mednarodna barva brezdomcev. Vstopnica pa so stvari, ki jih brezdomci oz. posamezna društva potrebujejo, to so različne higienske potrebščine, tople rokavice, nogavice in spodnje perilo za zimo, kape in šali, pa tudi konzervirana hrana.

Resnična izpoved

Ena od zgodb mariborskega brezdomca, ki jo zaradi avtentičnosti ohranjamo v njegovem zapisu:

  • »Bil sem delavec v na kmetiji, na kateri so delali že moja mati. Živel sem na tej kmetiji od rojstva pri starejšem gospodarju in mu pomagal. Nič ni bilo težko. Kosil sem travo, rezal živo mejo, grabil, pobiral jabolke, molzel živino, pomagal na kolinah, obdeloval njivo. Pozimi leta 2000 je gospodarja napadel pljučni rak in februarja je postal zelo slab. Jaz sem poklical rešilca in šel v bolnico z njim. Vsak dan sem se vozil z avtobusom 40 minut na obisk in da sem mu prinesel kak priboljšek iz kmetije. Tudi jaz sem potem poklical sina, ko ga je vzelo nebo. Še isti teden me je sin čez noč vrgel iz kmetije, ker jo je začel prodajati. Vse je šlo, živali, orodje. Odpeljal me je v mesto 'saj se bom že znašel' s 100 evri v žepu in mi ustavil na avtobusni postaji. Tako sem ostal sam na ulici mesta, kamor smo hodili samo enkrat na mesec z avtobusom v trgovino. Vse moje stvari so bile v eni potovalki. In v enem tednu sem izgubil gospodarja, prijatelja, delo in dom. V mestu nas, kmetov, ne marajo. Nihče me ni rabil, dela nisem dobil, ker nisem imel uradnih izkušenj. Denar je skopnel, več pa nisem imel. Ko sem iskal prostor na klopci v parku, sem srečal fante. Ob litrci so mi pokazali, kako ne zmrzniti, kam iti jest, kje je zavetišče. Pa tudi alkohol so mi predstavili. In tako sem postal brezdomec. Ime mi je Tone, po 16 letih sem to še vedno. Še vedno si želim delati, a pri 63 letih nisem več primeren. In sedaj me sprašujete po sanjah? Jaz sem že pozabil, kako je sanjati.«

Seznam zavetišč

(se še dopolnjuje)

  • MARIBOR

Zavetišče za brezdomce

Dan odprtih vrat: 10. 10. od 10.00 do 14.00

  • CELJE

Zavetišče za brezdomce, JZ Socio, Kosova 7, 3000 Celje

Dan odprtih vrat: 10. 10. od 10.00 do 14.00

  • SLOVENJ GRADEC

Zavetišče za brezdomce Slovenj Gradec – Vetrnica

Celjska cesta 27, 2380 Slovenj Gradec

Dan odprtih vrat: 7.10. 2016 od 10.00 - 16.00

10. 10. ob 10.00 Slovenjgraška Brezdomijada (športne igre),

  • KOPER - BERTOKI

DC Bertoki, Markova 38

Dan odprtih vrat: 10.10. 2016 od 10 - 15.00 ure

  • AJDOVŠČINA

Hiša MAllorca, Prešernova 10, Ajdovščina

Dan odprtih vrat: 10.10. 2016 od 10 - 15.00 ure