Humanitarna medicinska odprava na Madagaskar zbira sredstva

Humanitarna medicinska odprava na Madagaskar zbira sredstva (foto: Promocijski material) Promocijski material
30. 10. 2017

Ana, Tjaša, Metka, Aida in Barbara, študentke medicine ter dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani se odpravljajo na odpravo na Madagaskar v vasico Matanga. 

Odprava je organizirana pod okriljem Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, ki ima že 30-letno tradicijo humanitarnih odprav. Pri organizaciji odprav v Matangi jim že več let pomaga tudi gospod Pedro Opeka

Ker je Madagaskar ena najrevnejših držav na svetu je cilj njihov odprave predvsem zagotoviti zdravstveno oskrbo ljudem, ki je sicer, zaradi visokih stroškov, oddaljenosti od bolnišnice in pomanjkanja medicinskega osebja, nimajo. Poleg tega bi rade poskrbele preventivo in ozaveščanje o zaščiti pred nalezljivimi boleznimi, varni spolnosti, ustrezni ustni higieni in prehrani.

Dispanzer, iz katerega nudijo zdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem, je sestavljen iz treh ambulant in lekarne, pri čemer je ena ambulanta namenjena zobozdravniški dejavnosti. Dispanzer je namenjen oskrbi približno 3000 ljudi, ki živijo v Matangi in bližnjih vaseh. Pot do najbližje bolnišnice namreč  traja več dni. V ambulanti jim pomagajo tudi misijonarke, izučene za medicinske sestre, ki, kadar tam ni odprav, ambulanto tudi vodijo. Člani odprave v času bivanja v Matangi živijo v hiši blizu ambulante.

Hud problem predstavlja lakota, saj je približno polovica otrok na Madagaskarju podhranjenih. Poleg lakote so za to odgovorne tudi zelo pogoste parazitne okužbe črevesja (gliste). To je pomembno predvsem zato, ker otroci predstavljajo večino pacientov in ker imajo zaradi podhranjenosti oslabljen imunski sistem.  Zaradi slabe precepljenosti so hud problem tudi otroške nalezljive bolezni, kot so vodene koze in ošpice, ki so za oslabele otroke še posebej nevarne. Najpogostejši vzrok za smrt otrok mlajših od 5 let pa je še vedno malarija.

Podobno kot v Sloveniji otroci tudi tam pogosto zbolevajo z virusnimi okužbami, na primer bronhiolitisom. Vendar za razliko od slovenskih otrok malgaški pogosto nimajo dostopa, do kisika, ki bi marsikateremu rešil življenje.

Bolezni odraslih so tudi podobne kot pri nas, saj imajo pogoste težave s skeletnimi in mišičnimi bolečinami, gastritisi in podobnim. Vendar pa odrasle prebivalce Madagaskarja ogrožajo še malarija, tuberkuloza in parazitne okužbe. V primerjavi z ostalimi afriškimi državami je okužba z virusom  HIV na Madagaskarju redkejša. Posebnost Madagaskarja  pa so razmeroma pogoste okužbe s kugo. Tu se namreč zgodi približno polovica vseh primerov kuge na svetu.

Slovenski zobozdravnici se bosta na Madagaskarju ukvarjali predvsem z zobno gnilobo, ki je zaradi slabe higiene zob kar velik problem.

Takšna humanitarna odprava je velik finančni zalogaj, saj je potrebno nakupiti zdravila, sanitetne pripomočke, medicinsko opremo in cepiva. Odprava se v celoti financira z donatorskimi sredstvi, zato so vsakega prispevka zelo vesele. Porabo sredstev nadzira Medicinska fakulteta in jamči, da bodo porabljena izključno za odpravo. Pomagate jim lahko z nakazilom na njihov transakcijski račun ali z donacijo preko SMS-a.

Prispevek lahko nakažete na:  Medicinska fakulteta, Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana,TRR: 0110 0603 0708 380, Sklic: 250568, Namen: Madagaskar maj2018

Napišite SMS s ključno besedo AFRIKA ali  AFRIKA 5 na 1919.

V sodelovanju s Karitas Slovenije

Priporočamo