Igri prestolov emmy za najboljšo dramsko serijo

Igri prestolov emmy za najboljšo dramsko serijo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 9. 2019

Igra prestolov je bila v osmi in obenem zadnji sezoni na nedeljski podelitvi televizijskih nagrad emmy v Los Angelesu razglašena za najboljšo dramsko serijo. Presenečenje letošnje podelitve je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP britanska črna komedija Fleabag, ki je bila razglašena za najboljšo komično serijo.

Igra prestolov je bila v nedeljo deležna še ene nagrade - Peter Dinklage je za vlogo Tyriona Lannisterja že četrtič prejel zlati kipec za najboljšo moško stransko vlogo v dramski seriji.

Serija televizije HBO, katere zadnja sezona je prejela kar 32 nominacij, je v letih 2015 in 2016 pobrala po rekordnih 12 nagrad. Čeprav je zadnja sezona Igre prestolov razburila številne oboževalce - kar 1,6 milijona jih je podpisalo peticijo za ponovno snemanje omenjene sezone -, pa je bilo deset članov igralske ekipe, ki so prejeli nominacije, deležno ovacij, ko so se povzpeli na oder.

"Mislim, da se vsi strinjamo, da je za nami izjemna zadnja sezona," je besede Sophie Turner, ki jo je v seriji mogoče videti kot Sanso Stark, povzela AFP.

V kategoriji drama je bil za glavno moško vlogo v nagrajen Billy Porter za vlogo v seriji Pose, za glavno žensko vlogo v tej kategoriji je zlati kipec prejela Jodie Comer za Killing Eve. V kategoriji komedija je za glavno moško vlogo zlati kipec prejel Bill Harder za televizijsko serijo Barry, za glavno žensko vlogo pa Phoebe Waller-Bridge za vlogo v Fleabag v produkciji Amazona.

Serija Fleabag, ki jo je predvajal BBC, je postala fenomen na obeh straneh Atlantika. Na nedeljski podelitvi nagrad je pobrala še nagrado za režijo, Phoebe Waller-Bridge pa je bila nagrajena za pisanje komedije.

V kategoriji drama je bila za žensko stransko vlogo nagrajena Julia Garner za vlogo v televizijski seriji Ozark, v kategoriji komedija pa sta bila za stranski vlogi nagrajena Tony Shalhoub in Alex Borstein za The Marvelous Mrs. Maisel.

V kategoriji mini serija je nagrado emmy pobral Chernobyl televizije HBO. V omenjeni kategoriji je bil za glavno moško vlogo nagrajen Jharrel Jerome za When They See Us, za glavno žensko vlogo pa Michelle Williams za Fosse/Verdon. Za stransko vlogo sta zlata kipca prejela Ben Whishaw za A Very English Scandal in Patricia Arquette za The Act.

Že 71. podelitev televizijskih nagrad je potekala v Microsoft Theater v Los Angelesu.