Irena Polanec: »Zdi se mi, kot da sem prišla domov«

Irena Polanec, ki se je tabora udeležila že 18., s svojo umetnino. (foto: Alenka S. Lamovšek, Andrejka Vabič Nose) Alenka S. Lamovšek, Andrejka Vabič Nose
19. 6. 2017

Mednarodni tabor likovnih samorastnikov je v Trebnjem združil 11 umetnikov. Iran, Mehika, Turčija, Srbija, Hrvaška, Češka, Slovenija in Italija – tudi tokratni jubilejni tabor je sledil svoji tradiciji ter poskrbel za pisano in mednarodno druščino samoraslih umetnikov. Dogodek, ob koncu katerega so galerijsko zbirko obogatil s kar 11 novimi in edinstvenimi likovnimi deli.

  

Likovna dela bodo še dodatno obogatila obsežno galerijsko zbirko.
Obiskovalci so z navdušenjem občudovali podarjena likovna dela.
Umetniki z direktorico Patricijo Pavlič in članoma strokovnega sveta Marušo Stupica in Slavkom Preglom.
Kiparji in slikarji so v galerijsko zbirko prispevali 11 novih del.

»Vesela in ponosna sem, da se je našemu povabilu na tabor odzvalo 11 vrhunskih umetnikov. V času njihovega ustvarjanja galerijo resnično zaobjame prav posebno vzdušje. Talent in neomajen trud ustvarjalcev pa nas nagradita z deli, ki v sebi nosijo izjemno vrednost in so hkrati vsakič znova tudi dokaz, da umetnost lahko združuje in povezuje različne generacije, narodnosti in kulture,« je povedala Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje.

Kiparji in slikarji, Samaneh Atef Derakhshan (Iran), Javier Barajas Villanueva (Mehika), Emin Başaranbilek (Turčija), Stjepan Ivanec (Hrvaška), Jaroslav Kovanda (Češka), Darja Lobnikar Lovak (Slovenija), Janoš Mesaroš (Srbija), Dobrosav Milojević (Srbija), Franco Mora (Italija), Irena Polanec (Slovenija) in Igor Simonović (Srbija) so v Trebnjem ustvarjali ves teden dni. Vsak umetnik je s svojim slogom, motivi in načinom dela prispeval delček k mozaiku, ki ga v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje s tabori ustvarjajo že 50 let.

»Umetniki se pri svojem ustvarjanju držijo njim poznanih in domačih tehnik. Letos pa smo gostili najmanj dva umetnika, ki se poslužujeta mešanja različnih materialov, za lepljenje na primer uporabljata les, plastiko ali linolej. Ta dela, ki nastajajo z uporabo mešanih tehnik, so nova za našo zbirko,« je povedala Andrejka Vabič Nose, kustosinja galerije, ki s ponosom poudari, da je najmanj eno svoje delo galeriji poklonilo že več kot 290 umetnikov iz več kot 40 različnih držav Evrope in drugih kontinentov sveta.

»Nekoč sem bila najmlajša udeleženka, danes sem med najstarejšimi,« je dejala vrhunska umetnica Irena Polanec in dodala, da so se časi in s tem tudi slikarji, med katerimi pogreša podmladek, nadvse spremenili: »Zelo malo ljudi še slika s čopičem. Sedaj se poslužujejo novih tehnik in med mladimi pogrešam te prave slikarje. Se mi zdi, da to pravo slikarstvo v klasičnem smislu, izumira.«

Gostujoči ustvarjalci, ki jih leto za letom izbere strokovni svet, so s svojimi umetninami še dodatno popestrili galerijsko zbirko, ki hrani že skoraj 1200 likovnih del. Njihovo nastajanje so si prav vsak dan lahko pobližje ogledali tudi radovedni obiskovalci. Prav skupno druženje in umetniško ustvarjanje je tisto, kar taborom daje poseben čar. »Mislim, da so taka srečanja zelo zanimiva in poučna, predvsem za mlade umetnike, kot sem sama, saj se iz izkušenj drugih umetnikov veliko naučim,« je z navdušenjem dejala Samaneh Atef Derakhshan iz Irana, ki se je tabora udeležila prvič. Da je srečevanje prijateljev iz umetniških krogov vedno dobrodošlo, pa potrdi tudi Irena Polanec, ki je bila del tabora že 18.: »Zdi se mi, kot da sem prišla domov. V tej mirni oazi se vsi razumemo, se imamo radi in si svetujemo glede slikanja in ustvarjanja.«

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že skoraj 1200 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.