Italija: Festival jagod v mestu Nemi

Italija: Festival jagod v mestu Nemi (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
7. 4. 2017

Konec maja ulice idiličnega italijanskega mesteca Nemi napolni eden izmed najlepših festivalov v Evropi, festival jagod.

O jagodah iz Nemija

Le pol ure vožnje južno od Rima je na gričevnati pokrajini izjemno očarljiv manjši kraj Nemi, ki že iz antičnih časov slovi po divjih jagodah Fragoline di Bosco. Legenda pravi, so Venerine solze spremenile kri njenega Adonisa v majhne rdeče srčke oziroma jagode, ki še danes rastejo v gozdovih okrog Nemija. Gre za manjše, a zelo sladke plodove, ki so navduševali že stare Rimljane.

Festival jagod letos že 84. zapored

V čast jagodam v Nemiju že od konca prve svetovne vojne pripravljajo festival jagod Sagra della fragole. Ta vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev z vseh koncev sveta, letos bo že 84. zapored. Festivalsko vzdušje, ki se začne konec maja, doseže vrhunec na prvo junijsko nedeljo, ko lokalna dekleta mimoidočim v narodnih nošah delijo jagode iz košaric, opremljenih s kipcem svetega Antona iz Padove. Sprva so ta čudovit obred izvajali na trgu Campo de Fiori v Rimu, šele pozneje so praznovanje preselili v Nemi.

Obilo tradicije in jagodnih dobrot

Festival jagod prinaša večtedensko festivalsko dogajanje. Mesto, ki ga okrasijo z zastavicami in jagodami vseh oblik, med drugim zavzamejo ulična povorka, temperamentni domačini v narodnih nošah ter zvoki tamburinov, harmonik in tradicionalnih pesmi. Seveda se boste lahko tudi do sitega najedli jagod. Bari, restavracije in ulične stojnice ponujajo izjemno pestro ponudbo jedi iz tega slastnega sadeža. Še posebej pritegneta jagodna pica in jagodna pita z vaniljevo kremo, navdušile vas bodo tudi jagodne marmelade, sirupi, sladoledi in sloviti jagodni liker.

V glavnem tednu festivala se zvrsti več kot ducat glasbenih, kulinaričnih in drugih kulturnih dogodkov dnevno. Prava paša za oči so razstave cvetja s čudovito cvetočimi sončnicami, sivko in drugimi pomladnimi lepoticami, ki še dodatno polepšajo že tako idiličen kraj.

Po plodnost v Nemi

Ob obisku festivala vas bo prevzel tudi razgled na manjše vulkansko jezero Nemi, to še iz časov Etruščanov velja za sveto. Območje naj bi namreč blagoslovila boginja plodnosti, zato so se obiskovalci že v antični dobi tu kopali v sveti vodi. Ker je Nemi majhen kraj, ima le malo nastanitev, zato je morda priročneje prenočiti v Rimu, tam pa se lahko ustavite tudi na poti na festival jagod.

Skok v večno mesto in Vatikan

Mesto, ki v sebi nosi toliko zgodovine in ki nam vedno znova buri domišljijo v številnih filmih, postavljenih v stari Rim, je zagotovo doživetje brez primere. Obiščite znamenito papeško državo Vatikan, sicer najmanjšo državo na svetu, in si oglejte veliki krožni trg s slovitimi kolonadami. Vstopite v največjo cerkev krščanskega sveta Baziliko sv. Petra. Sprejme kar 60.000 ljudi, osupnila vas bo s svojo prostranostjo in z Michelangelovo Pieta. Z vrha kupole cerkve se razprostre prelep razgled na vatikanske vrtove ter rimske strehe in ulice. Vstopite tudi v slovito Sikstinsko kapelo v papeževi rezidenci s poslikavami največjih renesančnih umetnikov.

Na drugem bregu reke Tibere vas pričakujejo največje znamenitosti Rima, kot so svetišče Panteon z velikansko kupolo, trg Navona z vodnjakom Štirih rek, vodnjak Trevi, v katerega turisti letno zmečejo za milijon evrov kovancev, in prelepe Španske stopnice. Očarala vas bo tudi Santa Costanza, najstarejša cerkev v Rimu iz 4. stoletja, ohranjena v prvotni obliki. Rima ne morete zapustiti, preden si ne ogledate še glavnega simbola rimskega imperija – mogočnega Koloseja, v katerem so prirejali gladiatorske boje, igre in usmrtitve, ter razglednega griča Kapitol, od koder boste lahko uživali v razgledu na Forum Romanum in druge ostanke antičnih trgov.

Vsekakor si vzemite tudi čas za potep po živahnih rimskih ulicah, posedanje na trgih in v parkih, kot je čudoviti park Borghese, pokušino tamkajšnje kulinarike in nakupovanje. Okus po pomladi v Rimu se vam bo za vedno vtisnil v spomin.

Besedilo: Sanja Macur