Italijansko filmsko priznanje za življenjsko delo ameriškemu režiserju Timu Bartonu

Italijansko filmsko priznanje za življenjsko delo ameriškemu režiserju Timu Bartonu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 3. 2019

Ameriški filmski režiser Tim Burton bo nagrajen za življenjsko delo na 64. podelitvi prestižnih italijanskih filmskih nagrad David di Donatello. Režiser bo nagrado prejel 27. marca v sklopu svečane podelitve nagrad david, ki veljajo za italijanske oskarje. Prireditev bo povezoval Carlo Conti, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Predsednica Italijanske filmske akademije Piera Detassis je ob najavi letošnjega dobitnika davida za življenjsko delo dejala, da se z nagrado poklanjajo izjemni Burtonovi kreativni energiji ter večstranskemu talentu, ki ga je med drugim izkazal s filmi, kot so Edward Škarjeroki (1990), Ed Wood (1994), Brezglavi jezdec (1999), Čarli in tovarna čokolade (2005) ter Mrtva nevesta (2005).

"Burton je v zgodovini filmske umetnosti zagotovo eden od velikih inovatorjev, skozi njegovo delo se odraža bogata kulturna dediščina, ki sega od del Edgarja Allana Poeja preko ekspresionizma in nadrealizma, ilustracije in stripa vse do digitalne umetnosti," je presodila Piera Detassis. Režiser po njenih besedah v svojih delih razpira zelo aktualne teme, med drugim strah pred drugačnim ter potrebo po iskanju povezave z vsemi, ki so v današnji družbi izključeni ali nerazumljeni, njene besede povzemajo italijanski portali.

Burtonova zadnja režija je film Slonček Dumbo, ki v kina po svetu prihaja prav tako konec marca, ko bo Burton prejel davida za življenjsko delo, še navaja Ansa.

Nagrade David di Donatello sicer v več kategorijah podeljuje Italijanska filmska akademija. Med drugim je ob letošnji izdaji znano, da bo posebno nagrado david prejel italijanski režiser Dario Argento, v tekmi za najboljši celovečerec pa so filmi Pokliči me po svojem imenu v režiji Luce Guadagnina, Dogman v režiji Mattea Garroneja, Euforia režiserke Valerie Golino, Srečen kot Lazzaro v režiji Alice Rohrwacher ter Sulla mia pelle Alessia Cremoninija.