Dogodki Promocijsko sporočilo

IZBRANIH 9 FINALISTOV NATEČAJA VOLKSWAGEN ŠPILA

26. 2. 2019
Deli
IZBRANIH 9 FINALISTOV NATEČAJA VOLKSWAGEN ŠPILA

Konec meseca je prinesel tudi težko pričakovane finaliste narodno-zabavnega glasbenega natečaja Volkswagen Špila. Med finaliste se je uvrstilo devet ansamblov iz vse Slovenije, ki so v živo dokazali, da imajo talent in da premorejo dovolj potenciala za glasbeni razvoj. Skupaj z zvezdniško zasedbo mentorjev – Raayem, Anžetom Zavrlom in Primožem Grašičem – bodo ansambli do maja pilili svojo avtorsko pesem in se pripravljali na veliki finalni koncert.

Trije izjemni glasbeni spektakli narodno-zabavne glasbe Volkswagen Špila so za nami. Žirija v sestavi Raay, Anže Zavrl, Primož Grašič in Tomaž Šinko ter dva predstavnika Volkswagna je sprejela odločitev. Po nastopih vseh 32 ansamblov in izboru treh superfinalistov, ki so s svojim nastopom tako izstopali, da so se uvrstili neposredno v finale, se delo žirije še ni končalo. Za nastop v velikem finalu so med tistimi, ki so se med polfinalnimi koncerti uvrstili v ožji izbor, v petek, 22. februarja, izbrali še zadnjih šest finalistov. Ti so skupaj z ostalimi tremi superfinalisti dobili priložnost sodelovanja z mentorji in si zagotovili nastop na finalnem koncertu. Žirija si je njihove nastope na polfinalnih koncertih še enkrat ogledala, jih pretehtala, se strokovno posvetovala in v finale poleg Hozentregarjev, skupine Sekstakord in Stopar Tria poslala še Trio Utrip, skupino Lenarti, Ansambel Prisrčniki, Ansambel Klateži, Ansambel Mladika in Ansambel Kerlci.

»Všeč mi je, ker so vsi ansambli nastop na polfinalnem koncertu VW Špila vzeli z veliko mero strasti. Finalisti, ki so prišli naprej, in ne nazadnje zmagovalci polfinalnih koncertov pa so imeli tisto nekaj, kar je prepričalo vse člane žirije, da jim je uspel preboj naprej,« je komentiral Raay.

FOTO: Mediaspeed

MED FINALISTI TAKO SVEŽI KOT ŽE UVELJAVLJENI ANSAMBLI

Med deveterico, ki je pokazala znanje in talent ter s tem prepričala žirijo in se uvrstila v finale, je mogoče najti tako sveže kot že uveljavljene ansamble narodno-zabavne glasbe. Kot je izpostavil žirant in priljubljeni harmonikar skupine Gadi, Anže Zavrl, pa med njimi ni velike razlike: »Razliko med manj izkušenimi in izkušenimi je mogoče zaslediti v izkušnjah nastopanja na odru, vendar je energija tistih 'manj izkušenih' prevladala, tako da so si bili po kriterijih ocenjevanja med seboj enakovredni.«

KDO SO FINALISTI?

Skupino Hozentregarji sestavljajo mladi, a izkušeni glasbeniki iz okolice Škofje Loke, ki imajo za seboj že kar nekaj osvojenih nagrad. Pri ustvarjanju svoje glasbe izhajajo iz ljudskega petja.

Sedemčlansko zasedbo Sekstakord iz Šentjurja predstavljajo posamezniki, ki na področje slovenske narodno-zabavne in popularne glasbe prinašajo svež veter. V letu 2019 že načrtujejo izid druge zgoščenke.

Ansambel Stopar Trio so trije bratje iz Loke pri Mengšu, ki skupaj igrajo že pet let, prav tako pa kot aktivna glasbena spremljava sodelujejo s folklorno skupino Svoboda Mengeš.

Trio Utrip je mlada zasedba, ki pod tem imenom deluje že dve leti in pol. Spoznali so se v Harmonikarskem orkestru Pustotnik, kjer so najprej vsi igrali diatonične harmonike, zavoljo skupnega ustvarjanja pa so poprijeli še po drugih inštrumentih.

Ansambel Klateži sestavljajo štirje člani, ki slovensko glasbo in besedo širijo s štiriglasnim fantovskim petjem ob spremljavi glasbenega tria (harmonike, kitare in kontrabasa). Ker so se udeležili že številnih festivalov, jim nastopanje ni tuje.

Ansambel Kerlci sestavlja šest fantov in eno dekle. Njihova posebnost je izredno raznolik program, ki poleg narodno-zabavne in zabavne glasbe zajema tudi različne priredbe klasičnih skladb, italijanskih kancon in skladb s celotnega sveta.

Skupina Lenarti na skupni poti ustvarja približno dve leti. V tem kratkem času so za tri svoje avtorske skladbe posneli tudi že videospote in si priborili marsikatere glasbene nagrade. V prihodnje si želijo še več nastopati, razvijati svoj slog igranja in izdati čim več skladb.

Ansambel Mladika je izkušena glasbena skupina. V mesecu novembru so praznovali že 10. obletnico delovanja. V tem času so bili finalisti vseh največjih festivalov narodno-zabavne glasbe v Sloveniji, kjer so prejeli tudi nagrade.

Mlada šestčlanska zasedba Ansambel Prisrčniki je nastala zaradi skupne želje po preigravanju slovenske in tuje glasbe. V prihodnosti si želijo še več nastopati, se ljudem prikrasti v srce in tako upravičiti svoje ime.

FOTO: Mediaspeed

OD MARCA DO MAJA INTENZIVNE PRIPRAVE ZA FINALNI KONCERT

Devet finalistov je dobilo enkratno priložnost. Od marca do maja bodo vsak s svojim mentorjem – Raayem, Anžetom Zavrlom in Primožem Grašičem – pričeli z intenzivnimi pripravami za finalni nastop. Mentorji bodo izbranim finalistom pomagali izpiliti eno od njihovih avtorskih pesmi in poiskati nove elemente ter zvoke, ki jih pri narodno-zabavni glasbi ne bi pričakovali. Finalisti bodo imeli tri meseca časa, da z mentorsko pomočjo ustvarijo novo avtorsko pesem ter jo v ljubljanski Festivalni dvorani predstavijo na velikem finalnem koncertu. Ne zamudite torej zaključnega spektakla, ki bo pokazal, kateremu ansamblu se bo uspelo povzpeti na vrh narodno-zabavne scene in osvojiti nagrado v višini 10.000 evrov.

FOTOGRAFIJE: Mediaspeed