Izbrisana Mihe Mazzinija se iz Beograda vrača z nagrado za najboljši scenarij

Izbrisana Mihe Mazzinija se iz Beograda vrača z nagrado za najboljši scenarij (foto: Fest47 Beograd Press) Fest47 Beograd Press
4. 3. 2019

»Mazzini je nagrajen zaradi briljantnega prepleta travmatičnega in absurdnega zgodovinskega ozadja z bitko ženske, ki se je odločila, da ne bo ostala nevidna.«

S temi besedami je žirija filmskega festivala FEST v Beogradu izročila nagrado za najboljši scenarij v kategorij Srbija in prijatelji filmu Izbrisana, ki si ga lahko te dni ogledate v kinematografih širom Slovenije.

Na prestižnem festivalu FEST, ki je v Beogradu potekal med 22. februarjem in 3. marcem 2019, se je predstavilo 125 filmov, med katerimi so bili tako nagrajenci različnih mednarodnih festivalov, nominiranci za oskarja in holivudske uspešnice, kot tudi avtorski filmi, dokumentarci in druga dela, ki jih je občinstvo lahko videlo samo ob tej priložnosti.

Film je nastal s časovnim zamikom, saj je iskanje denarja za snemanje vzelo veliko časa. »Od prve verzije scenarija je minilo kar deset let. Od samega začetka sem želel, da zgodba ni biografska, ampak da iz več različnih osebnih zgodb in usod sestavimo en lik,« je dejal Mazzini.

Producent Frenk Celarc je povedal, da je po prebranem scenariju ugotovil, da je zgodbo treba pokazati celemu svetu, ne le Slovencem. »Nato smo začeli z zbiranjem iz raznih evropskih fondov. Veliko ljudi je bilo treba zbrati, da se je sestavila prava ekipa. Ponosen sem na ta projekt,« je še dodal Celarc.

Sebastijan Cavazza je svoj lik Aninega ljubimca opisal kot del mozaika, ki prikazuje sistem: »Ana pride k njemu po pomoč, a on ji ne pomaga. Ponuja ji denar, saj je to njegov način delovanja. Otrok je njegov, ampak on je egoist. Saj bi ji želel pomagati, a trenutno mu to ne ustreza.«

Več o filmu

Izbrisana, ki je svojo pot v slovenskih kinematografih pričela 28. februarja, je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih in da uradno ne obstajata ne ona, ne njen novorojenček. Okoliščine izbrisanih v filmu služijo kot zgodovinski okvir, medtem ko je Mazzini v ospredje postavil univerzalno zgodbo o brezpogojni ljubezni starša do otroka, ki daje moč za negotov boj proti sistemu. Ganljiva zgodba v gledalcu prebudi empatijo, ki jo današnja družba močno pogreša.

V filmu je v glavni vlogi Ane zablestela izjemna hrvaška igralka Judita Franković Brdar, ob njej pa je nastopila še plejada znanih slovenskih igralcev, kot so Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Marko Mandić, Pija Zemljić, Maruša Majer, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

IZBRISANA

Igralska zaseba:

  • Judita Franković Brdar (Ana), Sebastian Cavazza (ljubimec), Izudin Bajrović (oče), Doroteja Nadrah (Tanja), Silva Čušin (mama), Jernej Kogovšek (Senad), Marko Mandič (TV voditelj), Gregor Zorc (urednik), Jernej Šugman (inšpektor), Branko Završan (zdravnik), Neda R. Bric (direktorica), Maja Gal Štromar (direktorica), Barbara Cerar (direktorica), Mojca Partljić (uradnica), Bojan Vister (vratar), Pia Zemljič (administratorka), Nina Skrbinšek (administratorka), Maruša Majer (administratorka), Tara Dušak (otrok).

Koprodukcija:

  • Film je nastal v mednarodni koprodukciji med Slovenijo (Gustav film - Frenk Celarc, ki je v vlogi koproducenta pri filmu Zenit prejel nagrado v Cannesu, v lanskem letu pa se je podpisal pod najbolj gledan film v slovenskih kinematografih Košarkar naj bo), Hrvaško (Kinorama - Ankica Jurić Tilić, Ira Cecić) in Srbijo (DELIRIUM – Biljana Prvanović) ter dodatnim slovenskim koproducentom (Pakt Media - Diego Zanco) in pridruženim producentom (Christopher Thoke).

Film so podprli: Slovenski filmski center (SFC), Hrvaški audiovizualni center (HAVC), Filmski center Srbije (FCS) ter mednarodni koprodukcijski fond Eurimages, predhodno pa tudi že razvoj s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Scenarist in režiser:

Priljubljeni slovenski avtor Miha Mazzini je pisatelj, scenarist in publicist s široko paleto izdanih romanov, kratkih zgodb in filmskih scenarijev. Končal je podiplomski študij scenaristike na The University of Sheffield v Angliji in je redni član Evropske filmske akademije. Je avtor 25 objavljenih literarnih knjig (v 10 jezikih) ter devetih priročnikov. Mazzini je režiser celovečernega filma, TV dokumentarca in petih kratkih filmov ter avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri