Izdajalec po naši meri - v kinu od 12. maja

11. 5. 2016

Na velika platna se vrača delo avtorja Johna Le Carréja, avtor vohunske uspešnice Kotlar, krojač, vojak, vohun. Tudi tokrat z vohunskim trilerjem - Izdajalec po naši meri.

Preprost angleški par Perry (Ewan McGregor) in Gail (Naomie Harris) se na počitnicah v Marakešu spoprijatelji z nastopaškim in karizmatičnim Rusom Dimo (Stellan Skarsgård), ne da bi vedela, da gre prebrisanega kriminalca, ki za rusko mafijo pere denar. Ko ju Dima prosi za pomoč pri predaji pomembnih podatkov britanski tajni službi, se Perry in Gail zapleteta v nevarni svet mednarodnega vohunstva in umazanih političnih spletk. Par se znajde na nevarnosti polnem potovanju skozi Pariz in Bern v varno hišo v francoskih Alpah, ki ju pripelje vse do temačnih kotičkov Londona in v zavezništvo z britansko vlado oziroma z neizprosnim in odločnim agentom agencije MI6 (Damian Lewis).

Igrajo še Jeremy Northam, Mark Gattis, Khalid Abdalla, Alicia Von Rittberg, Saskia Reeves, Mark Stanley in Emmanuel Brook. Po scenariju Hosseina Aminija na podlagi istoimenskega romana Johna Le Caréja je režirala Susanna White. Izza kamere so sodelovali še direktor fotografije Anthony Dod Mantle, montažerja Tariq Anwar in Lucia Zucchetti, kostumograf Julian Day in scenografinja Sarah Greenwood. Glasbo je zložil Marcelo Zarvos.

O IGRALCIH

  • EWAN MCGREGOR (Perry) je nedavno debitiral na Broadwayu, sicer pa ga bomo na velikih kmalu platnih videli v Last Days in the Desert Rodriga Garcie in Jane Got a Gun Gavina O'Connorja ob Natalie Portman; nedavno je zaključil snemanje biografskega filma o Milesu Davisu Miles Ahead ob Donu Cheadlu (ki film tudi režira), igral bo v novi inačici zgodbe Beauty and the Beast v režiji Billa Condona in ob Jennifer Connelly nastopil v priredbi klasičnega romana Philipa Rotha American Pastoral, pri katerem se bo prvikrat preizkusil tudi kot režiser.

Med njegovimi nedavnimi vlogami velja omeniti tiste v filmih August: Osage County, The Impossible o cunamiju, Beginners ob legendarnem Christopherju Plummerju in v Salmon Fishing in the Yemen Lasseja Hallströma (nominacija za zlati globus).

Nase je opozoril kot narkoman v kultnem Trainspotting, upodobil je legendarnega Obi-Wan Kenobija v prvih treh epizodah franšize Star Wars, ob Nicole Kidman prepeval v z bafto nagrajenem Moulin Rouge... Videli smo ga v drznih vlogah v raznolikih filmih, kot so Haywire, The Ghost Writer, Amelia, Jack the Giant Slayer, Angels and Demons, I Love You Phillip Morris, Cassandra's Dream, Miss Potter, Scenes of a Sexual Nature, Stay, The Island, Big Fish, Young Adam, Down With Love, Black Hawk Down, Little Voice, Velvet Goldmine, A Life Less Ordinary, Shallow Grave (škotska bafta)... Glas je posodil likoma v risani celovečercih Robots in Valiant.

Za gostovanje v ameriški seriji ER je prejel emmyja.

  • STELLAN SKARSGÅRD (Dima) je z Larsom von Trierjem sodeloval pri Breaking the Waves, Dogville, Melancholia in Nymphomaniac; igral je v franšizah Thor, The Avengers in Pirates of the Caribbean ter prepeval v muzikalu Mamma Mia! Videli smo ga v pravljici Cinderella,v The Girl with the Dragon Tattoo, The Railway Man, Hector and the Search For Happiness,, In Order of Disappearance ter v norveških Kraftidioten Hansa Pettra Molanda in Kongen av Bastøy Mariusa Holsta.

Sicer najstniški TV zvezdnik na rodnem Švedskem je 16 let igral v Švedskem kraljevem gledališču in nastopil v prek 80 filmih.

Trenutno igra v seriji River Abi Morgan.

  • DAMIAN LEWIS (Hector) ob Paulu Giamattiju igra v seriji Billions, pred tem smo ga videli v nagrajeni angleški nadaljevanki Wolf Hall, ob Nicole Kidman v Herzogovem celovečercu Queen of the Desert in v The Silent Storm.

Najbolj je znan po vlogi v nadaljevanki Homeland (med drugim je za vlogo prejel zlati globus in emmyja), nase pa je opozoril v Spielbergovi vojni nadaljevanki Band of Brothers in nato igral v novi inačici britanske serije The Forsyte Saga.

  • NAOMIE HARRIS (Gail) je nedavno spet igrala gdč. Moneypenny v bondiadi Spectre, ki jo je prvič obudila v filmu Skyfall. Ravnokar je zaključila snemanje Jungle Book: Origins, sicer pa smo jo gledali v celovečercih Southpaw in Mandela: Long Walk to Freedom.

Nase je opozorila v 28 Days Later Dannyja Boyla in nato igrala v Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Pirates of the Caribbean: At World's End, Miami Vice, Tristram Shandy: A Cock & Bull Story, Street Kings, Sex & Drugs & Rock & Roll, The First Grader...

Na TV smo jo videli v serijah Small Island, Blood and Oil, White Teeth po romanu Zadie Smith, Poppy Shakespeare in The Project.

  • MARK GATISS (Billy Matlock) je uspel kot igralec in scenarist v sklopu angleške serije The League of Gentlemen, zadnje čase pa nastopa v hvaljenih TV projektih, kot so Wolf Hall, Game of Thrones, Mapp & Lucia in Coalition. Na velika platna prihaja v priredbi britanske klasične humoristične nanizanke Dad's Army in ob Jamesu McAvoyu in Danielu Radcliffu igra v grozljivki Victor Frankenstein.

Poleg Stevena Moffata je Gatiss eden redkih scenaristov, ki so pisali za vse štiri sodobne inkarnacije slovitega Dr. Whoja (Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith in Peter Capaldi). Spisal in izvršno produciral je tudi An Adventure in Space and Time, ki spada v sklop 50. obletnice serije Doctor Who.

Soustvaril in izvršno je produciral serijo Sherlock z Benedictom Cumberbatchem in Martinom Freemanom, v kateri sam igra Sherlockovega brata. Serija je prejela že sedem emmyjev.

Med drugim je avtor scenarijev za epizode serij Nighty Night, Crooked House, Poirot in The First Men in the Moon ter dokumentarni seriji A History of Horror in Horror Europa.

  • SASKIA REEVES (Tamara) je nastopila v priznanih britanskih produkcijah, kot so Wolf Hall, From There to Here, Wallander, Luther in Red Riding: 1983. Sodelovala je z režiserji, kot so David Hare (Page 8 in Salting the Battlefield), Michael Winterbottom (Butterfly Kiss), Stephen Poliakoff (Close My Eyes) in Thaddeus O'Sullivan (December Bride).

O USTVARJALCIH

  • SUSANNA WHITE (režija) je znana po projektih s svetovno priznanimi scenaristi, kot sta Tom Stoppard in David Simon. Režirala je celovečerec Nanny McPhee and the Big Bang, TV film Parade's End z Benedictom Cumberbatchem in serije Generation Kill (nominacije za 11 emmyjev), Bleak House (med drugim tudi bafta za najboljšo serijo), Jane Eyre (nominacija za emmyja) in Tell Me the Truth About Love o angleškem pesniku W.H. Audenu (nominacija za emmyja).

Kariero je začela v dokumentarnem žanru in je za BBC posnela The Gypsies Are Coming, Volvo City in The Museum. Z dramo se je prvič preizkusila z Bicycle Thieves.

  • HOSSEIN AMINI (scenarij) se je s priredbo klasičnega romana Henryja Jamesa Wings of a Dove s Heleno Bonham Carter in Linusom Roachem potegoval za oskarja. Za velika platna je priredil tudi roman Thomasa Hardyja Jude ter spisal Gangs of New York, The Four Feathers in Drive (nominacija za bafto za najboljši film).

Kot režiser se je preizkusil s priredbo kriminalke Patricie Highsmith The Two Faces of January, v katerem sta igrala Viggo Mortensen in Kirsten Dunst.

Trenutno pripravlja projekta The Alienist in McMafia.

  • JOHN LE CARRE (avtor knjižne predloge) je po študiju v Oxfordu učil na Eatonu in nato postal uslužbenec agencije MI5 ter kasneje MI6, za katero je v Bonnu delal pod krinko. Prav v tem obdobju je odkril strast do pisanja; leta 1961 je objavil roman Call for the Dead in naslednje leto A Murder of Quality, nato pa The Spy Who Came in from the Cold, ki velja za eno največjih del dvajsetega stoletja in je Le Carréju omogočila, da se posveti zgolj pisanju.

Na velikih in malih platnih je oživelo že kar nekaj njegovih romanov: The Spy Who Came in from the Cold z Richardom Burtonom, Tinker, Tailor, Soldier, Spy kot serija z Alecom Guinnessom, ki je igral tudi v seriji Smiley's People, pa celovečerna inačica Tinker, Tailor, Soldier, Spy z Garyjem Oldmanom in Colinom Firthom ter A Most Wanted Man s Philipom Seymourjem Hoffmanom.

Letos, ob petdeseti obletnici izida filma The Spy Who Came In From The Cold, na velika platna prihaja priredba romana Our Kind of Traitor, na male zaslone pa šesturna serija The Night Manager, v kateri igra Hugh Laurie, Tom Hiddleston in Tom Hollander.

John Le Carré velja za enega najvidnejših in najbolj spoštovanih pisateljev svoje generacije in ustvarja še dandanes.