Izjemna fotografska razstava National Geographica

Kot edinemu slovenskemu fotografu je Arne Hodaliču uspelo objaviti zgodbo iz Slovenije v ameriški izdaji revije National Geographic. Eden naših najbolj znanih fotoreporterjev je med drugim velik popotnik in turistični vodnik, potapljač, jadralec, video snemalec, predavatelj, vodja fotografskih delavnic in še kaj. (foto: National Geographic) National Geographic
4. 10. 2018

 Ljubljanski grad bo letos že šesto leto zapored v sodelovanju z National Geographicom Slovenija na ogled postavil odmevno fotografsko razstavo v Galeriji »S«.

Tokrat bo na ogled 25 ganljivih portretov živali, ki so nastali v okviru projekta Photo Ark Joela Sartoreja. Bilo je leta 2006, ko se je fotograf National Geographica Joel Sartore – namesto da bi fotografiral živali v naravi, kar sicer počne – namenil ustvariti nekaj formalnih portretov živali, živečih v ujetništvu. Iz teh začetkov je izšel projekt Photo Ark (Fotografova Noetova barka), ki je plod sodelovanja med Sartorejem in društvom National Geographic Society. Fotograf, ki sicer živi v Lincolnu v Nebraski, potuje po svetu in portretira živali. Upodobiti namerava čim več pripadnikov živalskih vrst, ki živijo v ujetništvu. Zakaj? Ker se lahko zgodi, da bodo nekatere med njimi za vselej izginile. Sadovi Sartorejevega dela so neprecenljivi – in preprosto navdušujoči.

Urednik fotografije pri reviji National Geographic, Arne Hodalič, ki je letos pred poletjem s priznanimi raziskovalci in Fox Networks Group Slovenija, predstavil problem onesnaženosti s plastiko, bo tokrat kustos te razstave. Arne Hodalič je kot priznani fotograf, potapljač, jamar, izredni profesor na VIST in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija imel številne samostojne razstave, je avtor in soavtor več fotografskih monografij in fotografskih priročnikov, kot podvodni snemalec in koscenarist je sodeloval pri snemanju nekaj dokumentarnih filmov in še bi lahko naštevali.

V sklopu razstave bo z Arnejem Hodaličem tudi predavanje in vodeni ogled po razstavi, in sicer 22. novembra 2018 ob 18. uri v Grajskem gledališču, kjer bomo lahko izvedeli nekaj več o sami razstavi, njenem avtorju in tudi, kako so nastajale nekatere fotografije. Poleg tega bo Arne Hodalič z vidika urednika fotografije razložil nekaj osnovnih zakonitosti nastajanja fotozgodb in reportaž, primernih za objavo v tej ugledni reviji.

Priporočamo