Izola je z ljubitelji filma in filmskimi ustvarjalci pet dni živela 11. Kino Otok

Izola je z ljubitelji filma in filmskimi ustvarjalci pet dni živela 11. Kino Otok (foto: Vesna Lutar) Vesna Lutar
8. 6. 2015

S projekcijo filma Poštarjeve bele noči se je sinoči v letnem kinu na Manziolijevem trgu sklenil 11. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Izbor filmov pa se s programom Otok v Ljubljani že danes seli v Kinodvor in Slovensko kinoteko.

Nagrajeni film Andreja Končalovskega, Poštarjeve bele noči (Belje noči poštalona Alekseja Trjapicina, 2014), ki ga je pospremila njegova soscenaristka Jelena Kiseljova, je predstavljal še zadnje dejanje izolskega dela festivala. Od slovesne otvoritve v sredo, 3. junija, so se v festivalskem programu zvrstile projekcije več kot 123 filmov iz različnih krajev in časov, različnih vsebin, žanrov, predznakov in zvrsti.

Ob otvoritveni slovesnosti smo v edinstvenem dogodku združili tri sklope posnetkov zahodne fronte, ki so bili skoraj stoletje izgubljeni v arhivih francoske vojske, in glasbeno spremljavo, ki jo je dvanajstčlanska džezovska zasedba Insium na čelu z nominirancem za ameriško glasbeno nagrado grammy, Glaucom Venierjem, ter mednarodnim skladateljem in aranžerjem Michelejem Corcello pripravila prav za Kino Otok. Izjemno zanimanje so poleg letnega kina na Manziolijevem trgu vzbudili filmi sekcije Video na plaži, ki se je razvila v živ prostor ustvarjalne energije in izmenjave, kar potrjuje radovednost publike in kakovost del mladih avtorjev. Hkrati je filmskovzgojni program Podmornica – Otok za mularijo z obiskom več kot 650 otrok na šolskih projekcijah prispeval pomemben delež k nacionalnemu programu za filmsko vzgojo v Art kino mreži, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo.

Program, tako filmski kot spremljevalni, je tako nagovoril kar najširšo publiko različnih generacij in zanimanj ter se skupaj z vsebinami, namenjenimi filmskim strokovnjakom, zlil v festivalsko celoto. Profesionalcem je bila med drugim namenjena strokovna delavnica s svetovno priznanim strokovnjakom za scenarije in mentorjem scenarističnih usposabljanj, Miguelom Machalskim, ki je pripravil še seminar za najširšo javnost. Na 11. izdaji Kino Otoka smo gostili tudi režiserje in druge ustvarjalce enajstih celovečernih filmov ali programov kratkih filmov s programa ter številne avtorje kratkih filmov sekcije Video na plaži. Poleg so nas obiskali tudi direktorica Mednarodnega filmskega festivala v Reykjavíku Hrönn Marinósdóttir, selektor kratkometražne sekcije tržaškega festivala Science+Fiction, Luca Luisa, izvršni direktor in vodja Kina Europa, Zagreb, ter predsednik Hrvaške mreže neodvisnih kinematografov, Hrvoje Laurenta, ter številni predstavniki partnerskih in sorodnih organizacij, kar izkazuje odprtost Kino Otoka za povezovanje in razvijanje obstoječih pobud, hkrati pa željo po ustvarjanju prostora za nastanek novih.

Filmi festivalskega programa zdaj tudi v Ljubljani!

Priložnosti za ogled nekaterih filmov otoškega programa pa z zaključno slovesnostjo še ni konec. S projekcijo filma Poštarjeve bele noči nocoj ljubljanski Kinodvor odpira letni kino Kinodvorišče. V sklopu programa Otok v Ljubljani se bodo v naslednjih dneh v Kinodvoru odvrteli še Vrnili se bodo travniki (Torneranno i prati, 2014), Theeb (Theeb, 2014) in Felix (Felix, 2013), v Slovenski kinoteki pa Okoliščina (La circostanza, 1974).