Izšel je roman Michela Houellebecqa o rumenih jopičih

Izšel je roman Michela Houellebecqa o rumenih jopičih (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
4. 1. 2019

Provokativni francoski pisatelj Michel Houellebecq v novem romanu Serotonin, ki je izšel danes, daje glas francoskim kmetom in delavcem, ki začnejo blokirati ceste zaradi liberalnih EU politik. Spominja na protestno gibanje rumenih jopičev, ki se je zaradi dviga cen goriva sredi novembra pojavilo v Franciji, a kmalu preraslo v protivladne proteste.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je glavni junak novega romana globoko depresivni kmetijski inženir, ki se vrne k svojim koreninam v provincialni Franciji, uničeni zaradi globalizacije in evropske kmetijske politike. Tamkajšnji prebivalci iz obupa začnejo blokirati ceste, kot so to zaradi visokih cen goriva v novembru storili protestniki v rumenih jopičih.

Serotonin sledi romanu Podreditev (2015), v katerem je Houellebecq opisal Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist. Roman je izšel ravno na dan napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi eden od pisateljevih najožjih prijateljev.

Sedmi roman 62-letnega francoskega pisatelja, ki ga je napisal dolgo pred protesti rumenih jopičev v Franciji, je po presoji kritikov eden njegovih najboljših. Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320.000 izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman. Prihodnji teden bo roman izšel še v nemščini, španščini in italijanščini, v angleščini pa v septembru.

Houellebecq, ki je za doprinos k francoski književnosti 1. januarja prejel legijo časti, najvišje francosko civilno odlikovanje, v romanu Serotonin po navedbah AFP udriha po politikih, ki se ne borijo za interese svojega ljudstva, ampak so pripravljeni umreti za ubranitev proste trgovine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri