Izšel je tretji roman Fredrika Backmana, Tu je bila Britt-Marie

15. 4. 2017

Najprej je izšel Mož z imenom Ove. Uspešnica, ki so jo prevedli v 38 jezikov, film po knjižni predlogi pa je bil letos nominiran za dva oskarja. Lani je k nam prišla knjiga Babica vas pozdravlja in se opravičuje. V tretjem romanu v ospredje, poleg nogometa, stopa ena od stranskih junakinj Babice, Britt-Marie, v prevodu Nade Grošelj. Konec meseca v tujini izide njegov četrti roman Beartown, v katerem se posveča hokeju na ledu.

Fredrik Backman (1981) je švedski bloger, kolumnist in pisatelj, ki z ženo in dvema otrokoma živi v Stockholmu na Švedskem. Poleg romanov je izdal še kratko in srčno zgodbo o življenju in ljubezni ter priročnik za starševstvo. Njegova dela opisujejo svojevrstna potovanja moških in ženskih junakov in so ganljive pripovedi o vsakodnevnem pogumu.

  • "Na Švedskem me pogosto predstavljajo kot pisatelja in blogerja, a velikokrat obrnjeno, kot blogerja, ki je po čudnem naključju tudi pisatelj. V takih primerih se komaj zadržim, da ne izbruhnem in povem, da bom to sezono izdal svojo šesto knjigo, da sem v petih letih napisal pet romanov. Bi moral vprašati, koliko romanov bi moral napisati, da bi v njihovih očeh vendar postal pisatelj." - Fredrik Backman v intervjuju za DELO, Književni listi, 4. 4. 2017

Fredrik Backman TU JE BILA BRITT-MARIE

Odlomek iz knjige ...

Britt-Marie ne prenese umazanije, in če pribor ni v predalu na svojem mestu, bi najraje zakričala. Vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj, ker se samo norci zbujajo pozneje. In ni pasivno agresivna. Niti najmanj. Le ljudje včasih njene prijazne predloge razumejo kot kritiko. Vsa leta je živela za druge in čakala, da se njeno življenje začne. Zdaj pa ima pri 63 letih vsega dovolj in zapusti moža. Nova služba jo pripelje v mestece, ki ga je prizadela finančna kriza. Edino, kar še ostane otrokom in odraslim, je navdušenje nad nogometom. Britt-Marie nima zanj nobenega razumevanja. Toda otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se obrnejo nanjo in ji popolnoma spremenijo pogled na svet.

»Kakšne delovne izkušnje imate?«

»Nazadnje sem opravljala delo natakarice. Dobivala sem izjemno dobre ocene,« pove Britt-Marie.

V dekletovih očeh se za hip prižge upanje. Vendar kmalu ugasne.

»In kdaj je bilo to?« vpraša.

»Leta 1978,« odvrne Britt-Marie.

»Aha,« ponovi dekle in se poskusi nasmehniti v ne preveč uspešnem poskusu, da bi prikrilo svoj pravi odziv. Nato poskusi z vprašanjem:

»Od takrat pa niste več delali?«

»Od takrat sem delala vsak dan, možu sem pomagala v podjetju,« se užaljeno odreže Britt-Marie.

V dekletovih očeh spet zasije upanje. Pa bi pričakovali, da jo je že izučilo.

»In kakšne delovne naloge ste imeli v podjetju?«

»Skrbela sem za otroka in pazila, da je bil naš dom tak, kot se šika,« odgovori Britt-Marie.