Janez Bončina - Benč: 70 let rock in rolanja z gosti!

8. 1. 2019
Deli
Janez Bončina - Benč: 70 let rock in rolanja z gosti! (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Že v petek, 1. februarja bo v ljubjanski Cvetličarni koncert velikana slovenske glasbene scene Janeza Bončine- Benča, ki ga je poimenoval »70 let rock in rolanja z gosti«, na katerem bo s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi rock imeni ovekovečil svoji častitljivi obletnici življenja in delovanja, za to priložnost pa bo izdana tudi prav posebna zgoščenka.

Janez Bončina - Benč je nedvomni glasbeni velikan na slovenski glasbeni rock sceni. S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture. Rojen pred 70 leti, je v svoji petdesetletni karieri nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: Gvendolina, Maja z biseri, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja in številne druge.  

Janez Bončina Benč o koncertu v ljubljanski Cvetličarni 1. februarja 2019 pravi: »Dozorel sem za en dober sprehod skozi čas. Na svoji glasbeni poti sem se srečal z mnogimi izrednimi ustvarjalci, ostali smo prijatelji, vse do smrti in naprej. Koncert v Cvetličarni bo nekaj zelo osebnega. Na sceni bom z vrhunsko ekipo ljudi, s katerimi sem sodeloval v različnih obdobjih ustvarjanja. Kitara je še vedno moja prva ljubezen. Ne predstavljam si odra brez Marjana Malikovič, Janija Modra in Primoža Grašič. Ritem sekcija je srce benda. Žiga Kožar na bobnih in Jani Hace na basu, kaj bi hotel še več? Vedno so me navduševali mladi, Nejc Škofic na klaviaturah in legendarni Tihomir Pop Asanovič na Hammondu ... Ko imam v mislih saksofon, je to Tadej Tomšič. Z pokončno Neco Falk sva sodelovala nekoč v ljubljanski Drami, veselim se ponovnega druženja. Da bo duh časa pravi, so tu Zlati Klun, Jadran Ogrin, Goran Velikonja in Malikovič, band Karamela. Braco Doblekar je izreden glasbenik, vokalist, zaščitni znak glasov skupin September, Srce in The Generals. Koncert bo snemala RTV Slovenija. Za to priložnost bo izdana nova zgoščenka Biografija/Janez Bončina Benč.«

Janez Bončina – Benč je v zasedbah Helioni, Srce in v Mladih levih v šestdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock, je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in v ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.

Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grego Forjaničem, Tomažem Domiceljem, Janezom Zmazkom Žanom, Vladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom Predinom, Aleksandrom Mežkom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem in mnogimi drugimi.

Benč se je v letu 2010 vrnil na slovensko glasbeno prizorišče z novim, odličnim albumom ''Sol, poper in sanje'' na katerem je spretno združil in prepletel predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodal nove vrhunske kompozicije, pri katerih so se mu pridružili popularni mladi izvajalci Murat&Jose, Trkaj, Juliette Justine, Jani Moder, Lovro Ravbar in drugi.

JANEZ  BONČINA – BENČ

Janez Bončina BenčIzjemen talent Janeza Bončine – Benča je prvič prišel do izraza v šestdesetih letih v skupini Helioni. S skupino Mladi Levi, ki si je nadela ime po istoimenskem romanu Irwina Shawa, pa je v obdobju od 1965 do 1970 ustvaril pesmi, ki veljajo za začetek slovenskega pop rocka. Z Mladimi Levi je nastopal na vseh pomembnih domačih in mednarodnih festivalih.
Leta 1970 se je za dve leti posvetil sodelovanju z mednarodno zasedbo The Generals, leta 1972 pa je ustanovil rock skupino Srce. Ta je s svojim visokim tehničnim znanjem obvladovanja instrumentov in izredno kvalitetnimi vokali kmalu pritegnila pozornost javnosti in kritike.

Leta 1974 je Benč skupaj s še enim veteranom jugoslovanske popularne glasbene scene Tihomirjem Popom Asanovićem in izredno Yu rock selekcijo nastopal na seriji koncertov, ki so ga okronali z legendarnim albumom »Majko zemljo«.

Janez Bončina ni znan samo kot glasbenik, temveč tudi kot športnik, v tem času pa je študiral na likovni akademiji v Ljubljani. Preizkusil se je celo kot igralec.V sezoni 1976/77 je nastopal v predstavi ljubljanske drame »Živite kot svinje« v režiji Zvoneta Šedlbauerja, kasneje pa v celovečernem filmu »Eva« režiserja Francija Slaka.

Skupaj z Asanovićem sta nato osnovala skupino September. Ta je združevala jazz in rock in kmalu postala odmevna tudi v mednarodnem prostoru. V obdobju od 1976 do 1979 so gostovali v Sovjetski zvezi, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Nemčiji, Franciji in v ZDA, kjer so posneli svojo drugo LP ploščo z naslovom »Domovino moja«. Poslovilni koncert skupine je bil 5. novembra 1979 v Zenici (BiH). Leta 2003 je izšel album »The Best of September«, in ob tej priložnosti se je skupina ponovno zbrala in koncertirala v Puli, Portorožu, na Lentu in dosegla vrhunec v ljubljanski Hali Tivoli, skupaj z legendarno skupino Deep Purple.

Benč se je ponovno vrnil na glasbeno sceno leta 1983, in sicer s samostojnim albumom »Ob šanku«, ki ga je ustvaril skupaj z izvrstnim aranžerjem Gregom Forjaničem. Odpravil se je na gostovanje v Italijo, Nemčijo in Sovjetsko zvezo, posnetke s turneje pa je kasneje objavil na live albumu. V tem času ga je Pepsi Cola izbrala za jugoslovanskega predstavnika mednarodne promocijske kampanje in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj z legendarno Tino Turner.

Leta 1988 se je pridružil divji in udarni zasedbi Mash, ki se je kasneje preimenovala v YUNK – Junaki Nočne Kronike in je z ostrimi, kritičnimi besedili in prepričljivo izvedbo naletela na izjemen odziv. Benč je skupino zapustil po dveh uspešnih albumih in dveh letih uspešnih koncertov ter se posvetil novim glasbenim raziskovanjem.

Sledilo je akustično obdobje in ustvarjanje s prijatelji Tomom Jurakom, Janezom Zmazkom Žanom in Primožem Grašičem. V kratkem času so se zvrstili številni koncerti, uspeh pa so okronale tudi nagrade. V letu 1994 je Benč sodeloval v zanimivi glasbeni družbi Sedem veličastnih, med katerimi so se znašli tudi Vlado Kreslin, Aleksander Mežek, Tomaž Domicelj, Jani Kovačič, Zoran Predin, Janez Zmazek in Peter Lovšin. Leto kasneje so Benča počastili z Zlato noto za najboljšega rock pevca.

Akustično obdobje se je medtem končalo in Benč se je vrnil k rocku ter skupaj z vrhunskimi glasbeniki Primožem Grašičem, Janijem Hacetom, Blažem Jurjevčičem, Ratkom Divjakom, Dadom Topićem in drugimi koncertiral doma in v tujini ter posnel album »Staro vino«. Dve leti kasneje se je lotil zahtevnih glasbenih projektov z Big Bandom RTV Slovenija, po izidu z Zlatim petelinom nagrajenega albuma »Bendologija« leta 1999 pa so se Benč & Prijatelji podali na obsežno in uspešno koncertno turnejo.

Leta 2001 je Benč ponovno sodeloval z Gregom Forjaničem, tokrat na albumu »Delo mi ne leži«, ki se odkrito spogleduje s soulom in R&B. V naslednjih dveh letih se je kot solist pojavil z Big Bandom RTV Slovenija na prestižnem festivalu slovenske popevke. Leta 2003 je izšel že omenjeni album The Best of September, leta 2005 pa sta Janez Bončina Benč in aranžer Braco J. Doblekar združila moči na avtorskem projektu »Janezz«, ki so skupaj z mladimi glasbeniki, študenti uglednih glasbenih ustanov v tujini in doma, z vrhunsko izvedbo in mladostno energijo, na povsem nov način nagovarjali ljubitelje slovenskega in evropskega jazz rocka.

V letu 2006 Benč sodeluje z italijanskim pevcem in kitaristom Mikeom Sponzo&the Central Europe Blues Convention v mednarodnem projektu. Sledi evropska turneja v zvezdniški zasedbi in izid CD-ja »Kakanic Blues 2.0«.

Piše se leto 2008, Benč preseneti vode hip-hopa in rappa v sodelovanju z mladima rapperjema Muratom & Joseom. Velika uspešnica »Nazaj«,združi generacije.

Leto je v znamenju The Best Of turneje Benča in njegovih Legend z velikim finalom na Rock Otočcu 2008.

Leto 2009 prinese izjemno sodelovanje Benča in rap zvezde Trkaja. Klasika »Ta noč je moja« ponovno zavlada na glasbenih lestvicah. Na Portoroškem MMS-u Benč prejme nagrado strokovne žirije za skladbo »Sol, poper in sanje«, ki je tudi iztočnica za pričetek snemanja novega studijskega albuma.

Benč se v letu 2010 vrača na slovensko glasbeno prizorišče z novim odličnim albumom »Sol, poper in sanje« na katerim spretno združuje in prepleta predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodaja nove vrhunske kompozicije, pri katerih se mu pridružujejo popularni mladi izvajalci Murat & Jose, Trkaj, Jani Moder, Lovro Ravbar, Julitte Justine, David Morgan, Žiga Kožar in vrhunski mojstri Peter Grašič, Rado Divjak, Mike Sponza, Moreno Buttinar, K. Novak, G. Forjanič, Coto, M. Malikovič, J. Ogrin in drugi ... Sveža energija in odlične skladbe dajejo občutek, da je Benč s kariero šele začel in jasno je, da se začenja nova dekada uspešnih projektov.

V letu 2011 Benč ponovno sodeluje z blues kitaristom Mikeom Sponzo in European Blues Convention na mednarodnem projektu Continental Shuffle.

Leta 2012 Janez Bončina Benč v sodelovanju z Big Bandom RTV SLO pod vodstvom Tadeja Tomšiča na koncertu v Monsu predstavi svoj bogati avtorsko-glasbeni opus. Na koncertu v Cankarjevem domu v Ljubljani se mu ob virtuozih Grašiču, Jurjevčiču, Avbelju in Divjaku samo za to priliko ponovno pridružijo originalni člani skupine September, sledi še koncert na Mariborskem Lent festivalu, skupaj z legendarno skupino Time. Serijo nastopov ob koncu poletja zaključi na Kamfestu 2012, z izvrstnim mladim kitaristom Janijem Modrom, basistom Janom Gregorko in bobnarjem Žigo Kožarjem.

Decembra 2013 izide novi CD ''Live in Mons'' Janeza Bončine Benča in Big Banda RTV Slovenije. Sledi obdobje koncertov, tudi z drugimi big bandi.

16. avgusta 2014 skupina September, okrepljena z izvrstnimi glasbeniki z Janezom Bončino Benčem na čelu, nastopi na mednarodnem Nisville Jazz Festivalu.

Novembra 2014 se legendarna skupina Mladi Levi po 40. letih združi za koncerta v Cankarjevem domu in Siti Teatru v Ljubljani ob izidu dokumentarnega filma o Mladih Levih režiserja Dejana Batočanina.

Kendrick Lamar, ameriški večkratni Grammy nominirani superkategornik rapa, aprila 2017 izda album ''Damn''. Na albumu je tudi skladba ''Ostavi trag'' avtorja Janeza Bončine, v izvedbi skupine September. 

Junija 2017 Mladi Levi še zadnjič nastopijo na mednarodnem Lent festivalu v Mariboru.

Leta 2018 se Benč z ekipo vrhunskih glasbenikov - Jani Moder, Primož Grašič, Jani Hace, Nejc Škofic, Žiga Kožar - izvede serijo koncertov po najpomembnejših festivalskih prizoriščih na prostem po Sloveniji. Zadnji koncert na Tartinijevem Trgu v Piranu je bil tudi napoved novega albuma v letu 2019.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel