Janja Urbančič o sočutnem starševstvu na Konferenci za starše!

Janja Urbančič o sočutnem starševstvu na Konferenci za starše! (foto: Aleksandra Saša Prelestnik) Aleksandra Saša Prelestnik
15. 5. 2019

Pot do sočutnega starševstva zahteva, da starši spustijo in sprostijo čustvene blokade, ki jih nosijo s seboj, pravi Janja Urbančič.

»Pred šestimi leti se je v mojem življenju zgodil pomemben preobrat. Srečanje s samo sabo je bilo precej boleče. In učinkovito. S takrat triletno hčerko (ki je ravnokar dobila bratca) sva se zvečer odpravljali pod tuš, vendar nikakor ni hotela sodelovati. Najino pregovarjanje je trajalo toliko časa, da sem popolnoma izgubila nadzor nad sabo in jo udarila. Obstala je v popolnem šoku, nato pa začela glasno jokati in se umikati nazaj. V njenih očeh sem prvič videla strah pred svojo lastno mamo. In bolečino ob tem, da sem jo jaz, ki naj bi ji predstavljala varen pristan, v tem trenutku predstavljala grožnjo. Takrat sem se prvič zavedla. Da je glavna težava najinega odnosa v meni in ne v njenem nesodelovanju. Da sem ta hčerka pravzaprav jaz. Da stoji pred mano moj otrok, prestrašen prav tako, kot sem jaz stala mnogokrat prestrašena pred svojo mamo. V tistem trenutku sem se odločila - trudila se bom, da bom v teh segmentih vzgoje delala drugače,« je bila o dogodkih, ki so vplivali na to, da je stopila na pot sočutnega starševstva, spregovorila Janja Urbančič.

»Prebrala sem ogromno knjig, obiskala mnogo delavnic in predavanj ter se vpisovala v tuje spletne programe, ki učijo spoštljive in sočutne vzgoje otroka. Vsak trenutek sem se trudila, da bi teoretične vsebine prenesla v prakso. In res so kmalu prišli konkretni rezultati.«

Dragocenim spoznanjem Janje Urbančič o sočutnem starševstvu boste med drugim lahko prisluhnili tudi na skorajšnji Konferenci za starše!

Kdaj in kje

  • 20. maja 2019, ob 16.00 uri, v SiTi Teatru BTC v Ljubljani

Več o Konferenci za starše

Starši smo postavljeni pred številne dileme: zakaj so čustva tako pomembna za naše partnerske odnose in odnose z otroki? Kakšna vzgoja je najboljša – avtoritarna, permisivna ali sočutna? Kako spodbuditi otrokove možgane, da se bodo razvijali v pravo smer?

Vprašanja so provokativna, a z gostujočimi predavatelji boste našli odgovore na Konferenci za starše. Več o dogodku in možnost prijave na dogodek: TUKAJ.