Je Evrovizija 2020 pod vprašajem?

Je Evrovizija 2020 pod vprašajem? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2020

Novi koronavirus, ki se je razširil že v 86 držav po svetu, postavlja pod velik vprašaj tudi izvedbo Pesmi Evrovizije v Rotterdamu. Glasbeno tekmovanje je planirano za 12., 14. in 16. maj 2020, vse priprave pa zaenkrat, kljub opozorilom z vseh koncev, potekajo po načrtu.

Čeprav so na Nizozemskem odkrili že 82 primerov s koronavirusom, med drugim tudi v Rotterdamu, organizatorji pravijo, da so v nenehnem stisku z Nacionalnim inštitutom za zdravje in okolje, prav vse grožnje s koronavirusom pa jemljejo izjemno resno.

Kakršne koli odločitve zaenkrat še niso sprejeli, prav tako niso odpovedali srečanja vodij delegacij, ki se bo zgodilo prihodnji teden v Rotterdamu, kjer pa ne bo evrovizijskega šefa Jona Ola Sanda, saj naj bi na sedežu zveze EBU odrili en primer s koronavirusom. Srečanja se prav tako ne bosta udeležili dve državi, in sicer Izrael in Švedska. Vse skupaj naj bi spremljali po videokonferenci.

Na srečanju, ki je zadnja postaja pred tekmovanjem, bodo skoraj zagotovo spregovorili tudi o tej izjemno pereči problematiki, o kakršnih kolih odpovedi pa je prerano govoriti. Kot smo izvedeli, bo odločitev glede tekmovanja padla do 1. aprila, takrat se namreč začne postavljati oder in vse kar sodi zraven Pesmi Evrovizije.

Spomnimo. Slovenija je za Rotterdam izbrala Ano Soklič, ki se bo s pesmijo Voda predstavila v prvem predizboru, 12. maja. Če se bo v tem predizboru uvrstila med prvi deset, jo bomo videli tudi v velikem finalu, 14. maja.