Je Ljubljana zares na vrhu lestvice z največ kokaina v odpadnih vodah?

Je Ljubljana zares na vrhu lestvice z največ kokaina v odpadnih vodah? (foto: National Geographic) National Geographic
26. 6. 2018

Posledice vstopa odpadkov v naše vode so relativno neraziskani pojav. Nekatere raziskave pa so vendarle že pokazale, da je v površinskih vodah po vsem svetu pravzaprav eden večjih problemov, presenetljivo – droga, ki jo konzumira človek. Vode ob gosto naseljenih mestih – Temza (London) ali Arna (Pisa), sta reki, ki imata zelo visoko koncentracijo droge. Še bolj šokanten pa je podatek raziskave evroskega centra za spremljanje drog, da je Ljubljana mesto z največ kokaina v odpadnih vodah.

Raziskava, ki jo je objavil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti od drog, je pokazala, da je Ljubljana med 60 mesti blizu vrha glede uživanja kokaina in MDMA, ki je bolj poznan kot ekstazi. Dodatno so naredili raziskave, ki so potrdile, da so ribe v vodah teh mest, dobesedno zadrogirane. Droga je akumulirana v možganih, mišicah in luskah. Najbolj zaskrbljujoče je, da kokain poveča nivo hormona kortizol, ki zmanjšuje raven maščobe v telesu. Najhuje pri vsem pa so poškodbe mišičevja, ki lahko povzročijo to, da riba ne more preplavati poti, kot bi jo sicer morala.

Natioanal Geographic navaja primer jegulj, ki tako ne morejo več prečkati oceana. Evropske jegulje, znane tudi pod imenom rečne jegulje, imajo namreč kompleksen življenjski vzorec, kjer 15-20 let preživijo v sladkih ali zelo malo slanih vodah (kjer se reke izlivajo v morje). Po tem obdobju se odpravijo na pot dolgo več tisoč kilometrov preko Atlantskega ocena, kjer kasneje v Saragaškem morju blizu Karibov odložijo mrest. Jegulje so že nekaj časa ogrožena vrsta, ne le zaradi kompleksnega življenja, temveč tudi, ker imajo v divjini izrazito pomanjkanje hrane. Ogrožajo jih tudi druge spremembe, ki onemogočajo njihovo selitev: to so pretirano lovljenje in različni tipi onesnaževanja voda, poroča National Geographic.

Tako tudi ne preseneča novica, ki je pred kratkim šokirala svet, ko je filipinski ribič med ribolovom našel kokain, vreden 2,6 milijona evrov, in ga izročil policiji. Plastičen zaboj z drogo je našel v obalnih vodah pokrajine Camarines Norte.

national geographic

Priporočamo