Jelena Aščić o Auschwitzu: Kako je mogoče, da se je kaj takega zgodilo?

Jelena Aščić o Auschwitzu: Kako je mogoče, da se je kaj takega zgodilo? (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
27. 1. 2020

Na območju nekdanjega nacističnega taborišča Auschwitz-Birkenau, ki danes leži na območju Poljske, bo ob 75. obletnici osvoboditve taborišča danes osrednja spominska slovesnost.

Ob tej obletnici je pripravila prav posebno reportažo tudi Jelena Aščić, voditeljica in urednica oddaje Tednik, ki pa je dejala, da je bilo snemanje tega prispevka v Auschwitzu izjemno pretresljivo.

"Pred tem sem prebrala kar nekaj knjig o taboriščih smrti, a biti tam, videti krematorij, občutiti hladnost zidov, poslušati mrtvaško tišino, pomisliti na vso to morečo grozo ... Kako je mogoče, da se je kaj takega zgodilo? Kako je mogoče, da so to počeli vsakdanji, običajni ljudje dovčerašnjim sosedom, znancem, sodelavcem? Naj se ne ponovi! Ampak, a je res dovolj le ponavljati prazne besede ob obletnicah? Vidimo, kako se opravičuje kolaboracija z nacisti, kako se blati antifašizem, kako se razrašča sovražnost do vseh drugih in drugačnih. Ne, prazne besede ob obletnicah niso dovolj, če se ne želimo spet spraševati, kako je mogoče, da se je kaj takega zgodilo," ja na svojem facebook profilu zapisala Jelena Aščić.

Spomnimo. V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti pobili več kot milijon ljudi. Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, deportiranih več kot 2300 ljudi, umrlo jih je več kot 1300.

Taborišče so 27. januarja pred 75 leti osvobodili vojaki rdeče armade tedanje Sovjetske zveze. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov. Med rešenimi je bilo 180 otrok, 52 med njimi mlajših od osem let.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri