Channing Tatum in Mila Kunis skupaj v filmu Jupiter v vzponu

Channing Tatum in Mila Kunis skupaj v filmu Jupiter v vzponu (foto: promocija filma) promocija filma
30. 1. 2015

Channing Tatum in Mila Kunis igrata v izvirni znanstvenofantastični pustolovščini filmskih ustvarjalcev Lane in Andyja Wachowskega, ki se z ulic Chicaga vrtinči v oddaljene galaksije in naprej skozi vesolje.

V daljni prihodnosti ima nekaj družin iz nezemeljske kraljevske linije v lasti v poslovne namene planete – ne da bi Zemljani to vedeli. Hiša Abrasaxovih že celo tisočletje vlada vsemu poznanemu življenju v vesolju. Ko umre poglavarka družine, se njeni otroci Balem (Eddie Redmayne), Kalique (Tuppence Middleton) in Titus (Douglas Booth) spopadejo za dediščino. Sčasoma postanejo pozorni na novo dedinjo: Jupiter Jones (Kunis) se je rodila pod nočnim nebom, in znamenja so kazala na to, da so ji usojene velike reči. Zdaj je odrasla in sanjari o zvezdah, a se prebudi v hladni resničnosti, v kateri čisti hiše drugih in nikakor ne dobi prave priložnosti za boljše življenje. Šele ko na Zemljo prispe genetsko prirejeni nekdanji vojaški lovec na glave Caine (Tatum), da jo izsledi, Jupiter zasluti, kakšna usoda jo čaka še vsa ta leta – zaradi svojega genskega podpisa je naslednja v vrsti za neverjetno dediščino, ki bi utegnila spremeniti ravnovesje v vesolju.

Igrajo še Sean Bean, Doona Bae, James D'Arc in Tim Pigott-Smith.

JUPITER V VZPONU – v kinu od 5. februarja!

Več o filmu Jupiter v vzponu!

Brat in sestra Wachowski sta režirala po lastnem scenariju. Producirala sta ga skupaj z nagrajenim Grantom Hillom, s katerim sta po trilogiji The Matrix sodelovala že nekajkrat. Izvršna producenta sta bila Roberto Malerba in Bruce Berman.

Izza kamer so sodelovali še dolgoletni sodelavci Wachowskijevih, med njimi z oskarjem nagrajeni direktor fotografije John Toll, scenograf Hugh Bateup in kostumografinja Kym Barrett. Glasbo je zložil oskarjevi nagrajenec Michael Giacchino.

Film predstavlja tudi revolucionarne vizualne učinke, ki so postali že zaščitni znak filmov Wachowskijevih; nadzoroval jih je Dan Glass, ki mu je pomagal z oskarjem nagrajeni John Gaeta – oba z Wachowskijevima prav tako sodelujeta že od trilogije The Matrix.

Oris filmskih likov

Jupiter Jones se zdijo prerokbe, da naj bi ji bile usojene velike reči, v dani resničnosti kruta šala... dokler ne sreča medzvezdnega lovca na glave Caina Wisa in spozna, da naj bi zasedla prestol mogočne dinastije Abrasax – pri tem pa postane tarča. S Cainovo pomočjo se mora otresti lastnih omejitev in si prisvojiti lastno usodo.

Caine Wise je izgubil svoj položaj v redu vesolja; popolni vojak, ustvarjen za zasledovanje in borbo, je zaradi uporništva izgubil vse, in odkupi se lahko edinole tako, da obvaruje Jupiter Jones. A ob njej zasluti možnost zaupanja in zvestobe, ki njegovi vrsti nikdar ni bila namenjena.

Stinger Apini je bil Cainov poveljnik in kot nekakšen oče, dokler niso zaradi dejanj mladega vojaka obema pristrigli krila. Zdaj je Stinger navaden šerif, izgnan na oddaljeno Zemljo. Edino on morda lahko pomaga Cainu in Jupiter, da preživita, a je morda privržen nekomu drugemu...

Balem Abrasax je najstarejši dedič hiše Abrasax, najbolj premožne in vplivne dinastije v vesolju. Pod nadzorom ima obsežen poslovni imperij in največjo rafinerijo na Jupitru. Jupiter Jones je zanj grožnja, ki jo je treba uničiti.

Titus Abrasax se kot tretji dedič dinastije Abrasax na vse kriplje trudi, da bi Balemu prevzel oblast. Rad bi nadaljeval materno dobro delo in za svoje nakane potrebuje Jupiter Jones.

Kalique Abrasax je edina hči preminule carice hiše Abrasax. Z bratoma se prereka okoli nadzora nad družinskim bogastvom in čisto mogoče je edina prijateljica, ki jo ima Jupiter v vesolju. Če ni njena najhujša nasprotnica?

Nekaj besed o igralcih

  • Channing Tatum (Caine Wise) velikih platnih ob Marku Ruffalu in Stevu Carellu igra v drami po resničnih dogodkih Foxcatcher, snema pa že nadaljevanje uspešnice Magic Mike in film o življenju razvpitega Evila Knievla.

Nazadnje smo ga gledali v White House Down Rolanda Emmericha, Side Effects in Magic Mike Stevena Soderbergha (slednjega, ki je po vsem svetu navrgel prek 167 milijonov, je tudi produciral), pred tem pa je igral v Dear John po romanu Nicolasa Sparksa in v režiji Lasseja Hallströma, G.I. Joe, G.I. Joe 2: Retaliation, The Son of No One, The Eagle, Fighting, Stop/Loss, A Guide to Recognizing Your Saints po spominih Dita Montiela, ki je tudi režiral, She's the Man in Step Up.

  • Mila Kunis (Jupiter Jones) je nazadnje ob Clivu Owenu in Jamesu Caanu igrala v Blood Ties, v Haggisovem Third Person in ob Robinu Williamsu v The Angriest Man in Brooklyn. Glas je posodila liku v risanem celovečercu Hell & Back.

Ob Natalie Portman je igrala v za oskarja in zlati globus imenovanem nadnaravnem trilerju Black Swan; za vlogo je v Benetkah prejela nagrado Marcella Mastroiannija in se potegovala za nagrado Ceha filmskih igralcev, zlati globus in nagrado po izboru kritikov.

Na velikih platnih smo jo videli še v Oz, the Great and Powerful, Ted, Friends with Benefits, Date Night, The Book of Eli, Extract, Forgetting Sarah Marshall in Max Payne, sicer pa je morda najbolj znana po vlogah v dveh silno uspešnih TV serijah – v That '70s Show in v risani Family Guy,.

  • Sean Bean (Stinger Apini) je med drugim igral v Jacksonovi trilogiji Lord of the Rings, v Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief, Troy, GoldenEye, Don't Say a Word, National Treasure, Flight Plan, The Island, Silent Hill, The Hitcher, Anna Karenina, Shopping, Patriot Games, Caravaggio, Lorna Doone, The Field, Stormy Monday, Mirror, Mirror, Soldiers of Fortune... Na velika platna prihaja v Any Day, The Fourth Reich, Indian Summer in v priredbi Shakespearove tragedije Caesar.

Igral je tudi v priznani serijah Game of Thrones, Missing in Accused; z gostujočo vlogo v slednji se je potegoval za bafto. Tudi sicer je širše občinstvo nase opozoril prav na TV v silno priljubljeni seriji Sharpe, videli pa smo ga tudi v Red Riding, Bravo Two Zero, A Woman's Guide to Adultery, Lady Chatterley, Inspector Morse, Clarissa, Prince, Tell Me That You Love Me, Small Zone, My Kingdom for a Horse, War Requiem, Winter Flight, Samson & Delilah...

  • Eddie Redmayne (Balem Abrasax) je nazadnje ob Anne Hathaway, Hughu Jackmanu, Amandi Seyfried in Russellu Crowu igral v z zlatim globusom nagrajeni in za oskarja imenovani glasbeni priredbi Hugojevega romana Les Misérables, pred tem pa smo ga videli ob Chloe Moretz v Hick, ob Michelle Williams in Judi Dench v My Week with Marilyn, The Yellow Handkerchief, Black Death, Glorious 39, Powder Blue, Elizabeth: The Golden Age, Like Minds, The Other Boleyn Girl in Savage Grace ob Julianne Moore.

Na velikih platnih je debitiral ob Mattu Damonu v The Good Shepherd, sicer pa je začel v gledališču (za delo na odrskih deskah je že prejel tonyja in nagrado Laurencea Olivierja) in uspešno nadaljeval na TV: nazadnje v miniseriji Birdsong, poprej pa v za emmyja imenovani miniseriji The Pillars of the Earth in v literarni nadaljevanki Tess of the D'Urbervilles.

  • Douglas Booth (Titus Abrasax) je začel v gledališču in nato igral v celovečercu From Time to Time Juliana Fellowsa ter v miniseriji The Pillars of the Earth v produkciji Ridleyja Scotta.

Na TV je igral v filmih Worried About the Boy o Boyu Georgeu in Christopher and His Kind o Chistopherju Isherwoodu ter v miniseriji Great Expectations.

Na velikih platnih smo ga videli ob Demi Moore in Miley Cyrus v LOL, nazadnje pa v bibličnem epu Noah in v novi ekranizaciji Romeo and Juliet Carla Carleia. Trenutno pripravlja The Riot Club po igri Laure Wade,

  • Tuppence Middleton (Kalique Abrasax) je debitirala v kultnem filmu Tormented in nato igrala v kritiško priznanih Skeletons in Chatroom. Igrala je tudi v za bafto nominiranem kratkem filmu Connected, v trilerju Cleanskin in gledamo jo lahko v Trance Dannyja Boyla, A Long Way Down Pascala Chaumeila in ob Benedictu Cumberbachu v The Imitation Game.

Na TV je igrala v serijah in TV filmih Bones, First Light, Friday Night Dinner in Sinbad, nazadnje pa v Spies of Warsaw in v The Lady Vanishes.

O ustvarjalcih filma Jupiter v vzponu

LANA in ANDY WACHOWSKI (scenarij, režija, producenta) sodelujeta že 30 let in sta nazadnje po knjižni uspešnici Davida Mitchella spisala, režirala in producirala Cloud Atlas, v katerem sta med drugimi igrala Tom Hanks in Halle Berry. Pred tem sta spisala, režirala in producirala Speed Racer in trilogijo The Matrix. Producirala sta tudi Ninja Assassin ter spisala in producirala V for Vendetta. Njun scenaristični in režijski krst je bila kriminalka Bound z Gino Gershon in Jennifer Tilly.

Trenutno za Netflix snemata zf serijo Sense8.