Kaj bodo letos ponudile Noči v stari Ljubljani?

Kaj bodo letos ponudile Noči v stari Ljubljani? (foto: Promo foto / Imago Sloveniae) Promo foto / Imago Sloveniae
29. 8. 2019

Že 31. Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, največji poulični festival v prestolnici, bo med 29. in 31. avgustom 2019 ponovno napolnil staro mestno jedro s kulturnim utripom. Za letošnjo edicijo festivala je producent in organizator, Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, pripravil še posebej privlačen in kakovosten program. Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

Letošnji festival je tudi del evropskega projekta Glasovi manjšin, ki je to poletje že uspešno potekal na Madžarskem v Budimpešti (Budapest Folk Fest), v belgijskem Gentu (Trefpunt) in v Italiji po različnih krajih Toskane (Musicastrada). V program bodo tako vključene najboljše manjšinske zasedbe iz različnih držav, s čimer želijo organizatorji izpostaviti pogosto podcenjen, celo spregledan, a zaradi tega nič manjši vpliv manjšin na družbo in kulturo (predvsem glasbo) v evropskem prostoru. Kot pravi direktor Ustanove Imago Sloveniae, Janoš Kern: »Letos nam je v sodelovanji s tujimi partnerji v EU projektu uspelo pripraviti še posebej kakovosten in pester program, ki bo izpostavil veliko raznolikost in kulturno prepletenost umetniškega ustvarjanja. Z aktualno festivalsko temo želimo spodbuditi premislek o večji strpnosti in razumevanju drugačnosti.«

Festival Noči v stari Ljubljani bo tokrat postregel s kar 34 dogodki na osmih prizoriščih na katerih bo nastopilo preko 150 glasbenikov iz 28 držav. Koncerti bodo potekali, pod čarobnim poletnim nočnim nebom, na Novem, Dvornem, Starem in Gornjem trgu ter v Parku Špica in Mestnem muzeju. Pod Plečnikovimi arkadami bodo večeri že tradicionalno namenjeni plesu, v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU pa bo potekal mednarodni večdisciplinarni simpozij z naslovom Zvok, pesem in političnost, ki ga Ustanova Imago Sloveniae organizira v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Otvoritev festivala z Big bandom RTV Slovenija in gosti (Marina Martensson, Boštjan Gombač, Goran Bojčevski, Nino Mureškič), ki bo v četrtek, 29. 8., ob 20. uri na Novem trgu, predstavlja nadaljevanje dolgoletnega sodelovanja z RTV Slovenija. Tudi letos bo dogajanje neposredno prenašal Radio Slovenija – 3. program Ars, ki bo spored soustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom. V duhu manjšinskih vplivov se bodo predstavili Gulaza, judovska zasedba iz Izraela, v kateri moški prepeva arabsko glasbo zatiranih jemenskih žena, Cubismo, vsem dobro poznan kubanski ansambel, v katerem igrajo Hrvati, Slovenci in pri nas živeči Latinoameričani ter romska zasedba iz Italije Baro Drom Orkestar, prisluhnili pa bomo lahko tudi v Sloveniji živečim afričanom, najvidnejšim ustvarjalcem romsko-španskega flamenka, različnim glasbam pod balkanskim vplivom, ki jih ustvarjajo pri nas živeči priseljenci iz bivše Jugoslavije ter mnogim drugim zanimivim mednarodnim glasbenim umetnikom.

Iz Ustanove Imago Sloveniae še sporočajo, da bo letos festival potekal tudi v primeru dežja in sicer na dveh pokritih odrih na Novem in Starem trgu.  Za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju pa bodo obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Priporočamo