Kaj ponuja predstava, ki se dogaja na letališkem terminalu?

Kaj ponuja predstava, ki se dogaja na letališkem terminalu? (foto: Aljoša Rebolj) Aljoša Rebolj
23. 9. 2019

Konec meseca septembra na oder Cankarjevega doma prihaja sijajna plesna predstava HUMAN skupine Kjara’s Dance Project, v produkciji PTL.

Plesna predstava Human se dogaja na letališkem terminalu. Koreografija skeniranja, varnostnih pregledov in čakalnih vrst predstavlja rituale nadzora, ki nas postavljajo v nov odnos do sebe in drugih. Dramatični in humorni trenutki napetosti so postavljeni na postmoderno prizorišče, ki vdira v nas in izpostavlja naša najbolj krhka in intimna človeška stanja.

Kakšen je vpliv mobilnosti na identiteto posameznika? Nas izkoreninjenost približa avtentičnemu sebi ali povzroči, da izgubimo stik s sabo in s svojim človeškim tropom? Je sodobna virtualna skupnost dovolj, da zadovolji našo potrebo po sočloveku?

Kjara's Dance Project je projektna plesna skupina, ki združuje odlične slovenske, ameriške in italijanske sodobne in baletne plesalce. Zadnjih 8 let njihove predstave privabljajo v dvorane Cankarjevega doma široko publiko plesnih navdušencev, vključno z gledalci, ki sicer ne zahajajo na plesne predstave. Kjarin gib je mešanica baletne stiliziranosti in človeške vsakdanjosti, stil, s katerim se poistoveti širši in raznovrstni krog občinstva.

O Kjara’s Dance Project

Kjara’s Dance Project praznuje 10. obletnico delovanja. Projektna plesna skupina pod vodstvom Kjare Starič Wurst je nastala leta 2009 z upanjem, da bi imeli mladi plesalci po zaključenem plesnem šolanju možnost ustvarjanja in da bi lahko skozi odrske izkušnje negovali svojo rast kot plesalci, umetniki in ljudje. V desetih letih ustvarjanja KDP je imelo več kot 30 mladih plesalcev priložnost sodelovati z mnogimi priznanimi mednarodnimi koreografi. Med njimi: Christopher Huggins, Edward Clug, Lotem Regev, Rosana Hribar.

Njihovo izobraževanje je vključevalo letno poletno udejstvovanje na plesnih delavnicah v New Yorku in redne nastope v celovečernih izvirnih plesnih produkcijah in koprodukcijah s Cankarjevim domom v Ljubljani: Odtisi (2011), Compassion (2012), Razpotja (2013), Triptih (2015), Human (2019). Predstave so bile uprizorjene v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, v Križankah na Festivalu Ljubljana, na Festivalu Lent v Mariboru, v Anton Podbevšek Teatru v Novem Mestu, na Tanzfestivalu Graz v Avstriji, v Teatro Ariston v italijanskem San Remu, v pulski Areni, v slovenskem narodnem gleadlišču v Trstu in drugje.

Plesne in odrske izkušnje s KDP so mnogim mladim plesalcem odprle vrata v profesionalni svet sodobnega plesa. Izobraževanje so nadaljevali na prestižnih plesnih šolah v Evropi in svetu, kot so Rudra-Béjart Academy, Beijing Dance Academy, Ballet Junior de Genève ter plesali v mednarodno priznanih plesnih kompanijah, med njimi Opéra de Lausanne, Béjart Ballet Lausanne, It Dansa Barcelona, Kibbutz Contemporary Dance Company II, Zfin Malta, itd.