Kaja Aleš Luznar s knjižico s prav posebnim sporočilom!

12. 1. 2016

Kaja Aleš Lužnar je v prvi vrsti mati treh otrok in pisateljica, ki je nedavno predstavila svojo knjižico z naslovom Po čem diši lešnik? Otroška knjižica je posebej prilagojena dislektikom.

Kaja obožuje črke na papirju in s pisanjem se ukvarja že nekaj časa.

"Večinoma se naslanjam na dogodke iz vsakdanjega življenja in jih poskušam preslikati v zgodbo."

In res. Kaja je našla zgodbico, ki jo je priredila za otroke. "V morju slikanic, ki jih lahko pri nas kupimo, je treba biti drugačen. Ponuditi je treba nekaj več, zato je nastala knjižica Po čem diši lešnik? V prvi vrsti sem želela svojim trem deklicam razložiti, da je deliti lepo. Kajti slikanica obravnava prav to temo."

Posebej prilagojena je tudi dislektikom, torej vsem, ki imajo motno sposobnosti branja.

"Naključje je bilo, da je naša ilustratorka ravno v tistem času, ko smo se slikanice lotile, našla članek o tej pisavi. Zdelo se mi je zelo zanimivo, saj imam okrog sebe kar nekaj dislektikov in sem malo raziskala. Nizozemec Christian Boer, ki je pisavo razvil, je tudi sam dislektik. Na njihovi uradni spletni strani imajo čudovito razloženo, zakaj in kako je vsaka črka razvita. Ker sama s tem nimam težav in se v to nikdar prej nisem poglabljala, sem bila presenečena, da je pomembna tudi oblika besedila. Torej kako so odstavki postavljeni. Na pomoč z nasveti, ko smo slikanico postavljali, nam je priskočil tudi Christian." Prvi odzivi so odlični in knjižica je doživela uspeh tako tako pri otrocih kot pri odraslih.

"Nastaja že druga slikanica, nova zgodba, ki pa bo otroku pomagala premagovati strahove. Seveda bo tudi prilagojena dislektikom in bo tudi dvojezična. Vsaka slikanica pa bo imela še kakšno dodano vrednost, naslednji bo priložena stenska nalepka vhodnih vratc teh drobnih škratkov, o katerih govori. Želimo vse zgodbe prevesti v čim več jezikov.

MIMA