Kako je padec vrednosti bitcoina dvojčka Winklevoss spremenil v bivša milijarderja

Kako je padec vrednosti bitcoina dvojčka Winklevoss spremenil v bivša milijarderja (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2018

Dvojčka Cameron in Tyler Winklevoss sta bila ena prvih bitcoin milijarderjev. A zaradi padca vrednosti te kriptovalute sta izgubila skoraj milijardo dolarjev.

V začetku tedna je vrednost kriptovalute bitcoin padla pod 10.000 dolarjev in s tem prepolovila vrednost, ki jo je bitcoin imel na svojem vrhuncu v lanskem decembru. Do sedaj se je vrednost sicer ponovno dvignila nad 10.000 dolarjev, a dramatični padec v tem tednu je zelo nenadno zmanjšal stanje na računih mnogih lastnikov te dragocene kriptovalute. 

Med njimi sta tudi poslovneža Tyler in Cameron Winklevoss. Njuna pot do bogastva se je pričela s tožbo Marka Zuckerberga leta 2008, v kateri sta trdila, da je lastnik facebooka od njiju ukradel idejo za to družbeno omrežje. V tej tožbi je na koncu prišlo do poravnave, dvojčka pa sta prejela 65 milijonov dolarjev izplačila. Zmaga je bila v sodnem postopku pripisana Zuckerbergu, ker sta si takrat dvojčka želela polastiti kar celoten Facebook.

Del denarja od izplačila sta potem leta 2013 porabila, da sta kupila skoraj 120.000 bitcoinov (takrat sta plačala okoli 11 milijonov dolarjev). S to količino sta bila lanskega decembra, ko je imel bitcoin najvišjo vrednost (19.800 dolarjev (16.189 evrov)), ena prvih javno znanih bitcoin milijarderjev. S takšno količino bitcoinov pa sta bila tudi močno izpostavljena tveganjem zaradi nestanovitnosti te valute.

V zadnjem mesecu je tako vrednost njunih bitcoinov padla za kar 922 milijonov dolarjev. A naj se vam nikar ne smilita preveč. Še vedno sta zelo bogata - le da sta zdaj spet "le" bitcoin milijonarja.