Kako se je eden od Kresalovih scenarijev znašel v rokah Jima Carreya

28. 7. 2015

Filmska ekipa prve slovenske alpinistične psiho-drame Osem krogov in pol, ki nastaja pod taktirko slovenskega filmskega ustvarjalca Gregorja Kresala, prihaja v Bovec. Med 10. in 25. avgustom bo namreč potekalo snemanje filma na lokacijah po Sloveniji, in sicer v gorah med Kaninom in Mangartom.

Za visokogorski del filma se bodo ustvarjalci nato prestavili na ledenik Geant oziroma ledeniški amfiteater z imenom Cirque Maudit pod Mt. Blancom v italijanskih Alpah, snemanje z divjim prašičem pa bodo s pomočjo srbskih kolegov opravili v okolici Beograda. Ekipo, ki bo film snemala v Sloveniji, Italiji in Srbiji, sestavljajo namreč izključno Slovenci, le z izjemo glavnega igralca, ki prihaja iz New Yorka.

»Posebnost tega projekta je tudi v tem, da sem razen jedra filmske ekipe (direktor fotografije, tonski mojster in prvi asistent kamere) moral zbrati dve povsem ločeni skupini ustvarjalcev in pomočnikov, saj je projekt razdeljen na ameriški in evropski del. Tako so mi na oni strani luže pri filmu pomagali strokovnjaki iz Avstralije, ZDA, Mehike, Brazilije, Kanade in Taiwana, v Evropi pa bo torej celotna ekipa, razen glavnega igralca, slovenska,« razlaga Kresal. Slednji bo v Sloveniji ostal približno pol leta, dokler filma ne konča, nato pa seli nazaj v ZDA, kjer je tekom študija na priznani filmski akademiji Davida Lyncha spoznal in navezal stike z vplivnimi ljudmi iz filmske industrije, predvsem iz Kalifornije in New Yorka. Med njimi je tudi hollywoodski igralec Jim Carrey, ki je po besedah Kresala izven televizijskih zaslonov zelo resen in preudaren človek.

»Jim je neusahljiv vir idej, od vsega pa me je pri njemu najbolj navdušil njegov brezkompromisen, a hkrati umirjen pogled na svet, na naše bivanje in duhovnost,« je o znanem igralcu povedal Kresal in dodal, da ima Carrey, ki bi raje kot z velikimi studii delal s kakšnim neznanim avtorjem, sedaj v rokah tudi enega od njegovih scenarijev. Kaj se bo iz tega odvilo, pa bomo videli po novem letu.