Kanada: Motiv za najhujši strelski pokol v zgodovini države verjetno ljubosumje ali jeza

Kanada: Motiv za najhujši strelski pokol v zgodovini države verjetno ljubosumje ali jeza (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
21. 4. 2020

Kanadska policija še ni objavila motiva za najhujši strelski pokol v zgodovini države, ki ga je od sobote zvečer 14 ur izvajal 51-letni proizvajalec zobnih protez Gabriel Wortman. Vendar pa mediji poročajo, da je bil morda vsaj uvodni motiv ljubosumje ali jeza na bivšo ženo, ki jo je ubil najprej skupaj z njenim novim zaročencem.

Wortman je začel pobijati v kraju Portapique kakih 100 kilometrov severno od Halifaxa v provinci Nova Škotska. Policija je v premeru 50 kilometrov od prizorišča prvega zločina odkrila še 16 lokacij. Sosedje pravijo, da je bil sicer poslovno uspešen, vendar nagnjen k alkoholu in bolestno ljubosumen.

Do ponedeljka zvečer je bilo uradno število mrtvih 18, vendar pa je glavni nadzornik kanadske kraljeve konjeniške policije Chris Leather dejal, da bo mrtvih verjetno še več, saj je Wortman zažgal najmanj pet objektov. Med njimi lastno in stanovanjske hiše, v katere so se po navodilih policije zaradi novega koronavirusa zaklenili ljudje v okolici strelskega pohoda.

Wortman naj bi bil navdušen nad konjeniško policijo in njenimi rdečimi uniformami že od srednje šole naprej. Doma naj bi imel veliko zbirko policijskih spominkov in nekaj popravljenih policijskih vozil. Med pobijanjem se je vozil naokrog v enem od teh vozil, oblečen v policijsko uniformo in žrtve niso slutile, kaj jih čaka.

Vdiral je v objekte in ustavljal vozila na cesti ter pobijal. Vmes se je s svojim vozilom v njegovo zaletela policistka, vendar ne dovolj silovito, saj ga ni poškodovala. Ustrelil jo je v prsi, izvlekel iz avta in jo nato pred pričami usmrtil s strelom v glavo.

Nato je ukradel njen avtomobil in še nekaj časa divjal in pobijal, dokler ga niso spravili v kot na bencinski črpalki blizu Halifaxa in ga po poročanju kanadskih in ameriških medijev ubili. Policija sicer uradno še vedno ni povedala, kako je osumljenec za pokol umrl.

Wortman je bil milijonar, mesec dni pa je bil brez dela, ker so ukrepi proti koronavirusu zaprli njegovo podjetje. Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj ga ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave.

Morilec, ki ga sorodniki žrtev strelskega pohoda imenujejo pošast, je med drugim ubil dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljico. Ustrelil je tudi očeta in mater pred očmi otrok. Za žrtvami zaradi epidemije koronavirusa ne bo večjih žalnih slovesnosti.

Množični strelski pokoli so izjemno redki v Kanadi in zadnji veliki se je zgodil v Montrealu leta 1989, ko je strelec na politehniški fakulteti pobil 14 žensk in si na koncu sodil sam.

Trudeau je dejal, da bo njegova vlada v parlamentarno proceduro poslala predlog zakona za zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk, ki so priljubljeno sredstvo za pobijanje množičnih morilcev v ZDA.