Karin in Erter nam bosta približali preprosto, a hkrati prikupno in očarljivo primorsko kuhinjo

Karin in Erter nam bosta približali preprosto, a hkrati prikupno in očarljivo primorsko kuhinjo (foto: RTV SLO/Alan Radin) RTV SLO/Alan Radin
23. 7. 2019

Svežina domačih sestavin, začinjena z znanjem in izkušnjami kuharskih mojstrov in zanimivimi gosti, je recept za izvirno, preprosto, a hkrati prikupno in očarljivo primorsko kuhinjo. Vse to bosta gledalcem na nacionalni televiziji ponudili prikupni voditeljici Karin Sabadin in Erter Pust.

Na eni strani bo gledalce s svojimi dobrotami oplajalo morje, večen vir navdiha. Na drugi zelene doline in pobočja, žarek sonca, darovi narave za življenje in uravnotežena prehrana. Ob pomoči slovenskih kuharskih mojstrov bosta Karin Sabadin in Erter Pust izmenjaje kuhali in preizkušali, kako so v sodobni kulinariki uporabne užitne divje rastline, školjke, soška postrv in morske ribe. Predstavili bosta tudi pripravo tako imenovane »finger food« hrane ali hrane za en grižljaj in številne ideje, kako pripraviti in postreči hrano za piknike, poletna srečanja in razvajanja, ki si jih lahko privoščimo v toplih mesecih.

Z voditeljicama bodo v oddajah kuhali priznani kuharski mojstri: Matej Tomažič iz Majerije, David Bais iz Tegole v Padni, Matjaž Šinigoj iz hotela Perla v Novi Gorici, Filip Matjaž iz restavracije COB Portorož, Jernej Podpečan iz restavracije Kamin Belveder Hoteli in Slavica Smrdel iz hotela Union.

Da bodo oddaje še bolj zanimive, bosta voditeljici v oddajah klepetali tudi z različnimi gosti, kot so Dario Cortese, poznavalec užitnih divjih rastlin, Ksenija Benedetti, strokovnjakinja za poslovno komuniciranje in bonton, Alen Šraj, sommelier tretje stopnje, Andreja Radin iz ribarnice na Markovcu, Mitja Petrič, školjkar iz Mytilusa, in Diana Avdič, cvetličarska mojstrica in članica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Serija šestih oddaj o kulinariki Naj vam tekne!, kjer se bosta voditeljici Karin Sabadin in Erter Pust prepuščali poletnemu kulinaričnemu razvajanju na prepihu navdiha, spoštovanja tradicije in naravnih danosti, bo na sporedu vsako soboto ob 18.10 na prvem programu TV Slovenija, od 27. julija dalje.

Kuharski mojster Matej Tomažič (na fotografiji zgoraj) je doma na Majeriji v Slapu pri Vipavi, kjer si je ustvaril kuharski raj po svoji meri. Stari kamniti domačiji je vdahnil življenje pred 16-imi leti, zasadil bogat zeliščni vrt in nazadnje uredil prenočišča. Na Vipavskem so v pričakovanju prve učne poti v Sloveniji na temo užitnih divjih rastlin, Matej Tomažič pa še naprej ostaja močan vezni člen sredi zelene doline. Znanje je dolga leta pridobival pri Jošku Sirku v Krminu (La Subida) skupaj z Valterjem Kramarjem in Ano Roš (Hiša Franko). Dolga leta je tudi poučeval na Slovenskem deželnem zavodu za poklicno izobraževanje v Trstu in na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Na fotografiji z voditeljico in gostom Dariem Cortesejem, poznavalcem užitnih divjih rastlin.

Kuhrski mojster David Bais iz Tegole v Padni je mojster cateringa in pogostitev, za seboj ima pestro paleto banketov, ki jih je pripravljal za raznovrstne sprejeme, poroke in druge svečane priložnosti. David stavi na lokalne sestavine, veliko pozornosti je namenil najbolj dragocenemu gomolju na svetu – tartufu, iz katerega pripravlja tradicionalne jedi s sodobnim pridihom. Posebej izostren okus ima tudi za sladice, vrsto let je sodeloval na največji kulinarični prireditvi v Sloveniji, Sladki Istri, kjer je prejel več nazivov. Sedaj ga čaka povsem nov izziv, skupaj z Jakom Mankočem (Master Chef 2018) na noge postavlja svoj kulinarični raj v eni najbolj slikovitih istrskih vasi, Padni, ki slovi po vsem svetu po svojih večstoletnih oljčnih nasadih.