Karl Erjavec: "Če te ni v medijih, ne obstajaš!"

Več kot 200 poslovnežev in estradnikov je nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in pohvalil izkušnjo sodelovanja z Andrejo Jernejčič.  (foto: Barbara Reya, Tina Ramujkič in Borut Cvetko) Barbara Reya, Tina Ramujkič in Borut Cvetko
11. 10. 2017

»Če te ni v medijih, ne obstajaš,« so besede ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki je častno nagovoril izid nove knjige avtorice, menedžerke in piarovke Andreje Jernejčič, Biblija uspešnega piara.

Ob tem je tudi orisal, kakšno vlogo je imela Andreja, ko je bil sam obrambni minister, ona pa je bila njegova tiskovna predstavnica. »Preden sem nastopil mandat, nisem vedel, zakaj potrebujem piar, šolo javnega nastopanja in dobre odnose z mediji, nato pa mi je postalo jasno,« je povedal Karl Erjavec in se obenem pošalil: »Nisem popoln v javnem nastopanju, sem pa popoln kot politik.« In ob tem dobil bučen aplavzu več kot 200 zbranih oseb, med katerimi so prevladovala številna znane imena iz gospodarstva, estrade in medije.

»Komuniciranje ima izjemno pomembno vlogo, zato poskušam povsod nastopati direktno, odprto in odkrito. Nikoli in nikjer ne nastopam brez rezervnega scenarija. In vedno, ko začenjam neko delo, je trema. Če je ni, vem, da moram sprejeti nov izziv,« je v okviru pogovora, ki je pospremil izid knjige, povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Izjave o piaru so delili še menedžer leta Janez Škrabec in igralka Zvezdana Mlakar. »Obožujem piar, to je življenje. Mi smo polni predsodkov, kaj je piar: nujno prodati, izkoristiti, vse je povezano z denarjem. Ne, moderni piar so zgodbe, ki sedejo v srce, v človeške duše in odpirajo možgane. Jaz samo sem. In to je že piar,« je iskrivo razkrila igralka. »Najbolj pomembno je, da spoštuješ ljudi. Tudi to je del komunikacije, piara in odnosa z mediji,« pa je svoje mnenje podelil Škrabec.

Knjiga, ki je nepogrešljiv vodnik za uspeh v piaru, je napisana na 400 straneh, tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku. Obogatena je s 17 intervjuji znanih in uglednih Slovencev, med njimi so predsednik države Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, od poslovnežev direktor podjetja ELES Aleksander Mervar in direktor klinike Svjetlost Nikica Gabrić ter uredniki Tjaša Slokar Kos, Igor E. Bergant, Bojan Budja, Gregor Knafelc, Ilona Penzeš in Simona Dakič Nemanič.

Rojstvo Biblije uspešnega piara so v bogatem programu pozdravili tudi znani glasbeniki Nuša Derenda, ki prihodnje leto praznuje 20. obletnico ustvarjanja v slovenskem glasbenem prostoru, Andrej Šifrer, Lado Leskovar, Matic Marentič in operna pevka Dunya Tinauer.

Andreja Jernejčič, ki je sedaj izdala njeno tretjo delo, je ob tem zbranim povedala: »Knjiga Biblija uspešnega piara je za vse tiste, ki se gredo piar, ki želijo postati piarovec, vendar glavno, za vse, ki želijo s poslom uspeti: več prodati. Biti bolj prepoznani. Za vse v marketingu, kadrovskih službah, start up podjetjih, podjetnike, vseh, ki so kadarkoli povezani z novinarji. Da vedo tudi, kako komunicirati z njimi, nastopati ter ko nastopi kriza, kako krizo spremeniti v priložnost. In konec koncev je tudi za vse menedžerje, pa ne, da tega vsega ne vedo, ampak da bodo vedeli, kaj vse piar vključuje.«

Tanja Skaza je glasno podprla Andrejo z besedami: »Če zna kdo delat piar, ga zna Andreja.« Navdušenja niso skrivali tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, številni menedžerji, kot so Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC – Poslovne šole Bled, Franci Pliberšek, direktor MIK Celje, Valery Arakelov, direktor Rimskih term, Violeta Tomič, igralka in političarka, ter Dejan Verčič, profesor in vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Izid knjige so pozdravili še župani: Igor Marentič – Postojna, Alojzij Kastelic – Trebnje in Franc Škufca – Žužemberk.

Prireditev se je zaključila s pogostitvijo slastnih domačih slaščic ter izbranimi vini P&F Jeruzalem Ormož, štajerskimi vini Horvat in dolenjskim cvičkom pridelovalca Francija Reparja.

Priporočamo