Kdo bo nasledil Zalo in Gašperja? Glasbeniki so že v nizkem startu

8. 1. 2020
Deli
Kdo bo nasledil Zalo in Gašperja? Glasbeniki so že v nizkem startu (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Aleksandra Saša Prelesnik

Čez natanko deset 10, torej 18. januarja 2020, se bo na nacionalni televiziji zgodil prvi del izbiranja novega evrovizijskega predstavnika. Najprej bo na sporedu Ema Freš, 22. februarja pa se bo v studiu 1 TV Slovenija odvila še Ema, ki nam bo prinesla novega zmagovalca.

Na Emi Freš 2020 se bo predstavilo deset finalistov, in sicer Alfirev, Astrid in Avantgarden, Klarity, Lana Hrvatin, Marmoris, Parvani Violet, Pia Nina, Saška, Stella in Younite. Enega od dveh zmagovalcev bodo izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem, drugega pa bo z glasovanjem določila tričlanska strokovna komisija. Zmagovalca Eme Freš se bosta pridružila že uveljavljenim glasbenim izvajalcem na finalnem odru Ema 2020, ki se bodo za nastop na Evroviziji 2020 potegovali 22. februarja 2020.

Tik pred novim letom je namreč tričlanska komisija, ki so jo sestavljali glasbenica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV SLO Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene, izbrala 10 skladb in izvajalcev. Za zmago na Emi se bodo tako borili Ana Soklič, Božidar Wolfand Wolf, Gaja Prestor, Imset, Inmate, Klara Jazbec, Lina Kuduzović, Manca Berlec, Simon Vadnjal in Tinkara Kovač (predstavnica na Evroviziji leta 2014) ter še dva najboljša iz predizbora Ema Freš.

Na izboru Ema 2020 bo sistem glasovanja enak kot nazadnje. Po predstavitvi vseh skladb bo tričlanska žirija izbrala dva superfinalista, ki se bosta predstavila še enkrat. In med njima bodo zgolj gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem izbrali zmagovalca, predstavnika RTV Slovenija na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije 2020, ki bo 12., 14. in 16. maja v nizozemskem Rotterdamu. V katerem predizboru (12. ali 14. maja) bo nastopila Slovenija bo znano že 28. januarja, ko bo v Rotterdamu potekalo žrebanje vrstnega reda, kjer bodo razporedili države v 1. in 2. predizbor.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret