Kdo bo nasledil Zalo in Gašperja?

22. 10. 2019
Deli
Zala Kralj in Gašper 
Šantl se v Tel Aviv 
odpravljata 3. maja, 
saj ju že naslednji 
dan čaka prva vaja. (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Prihodnji teden se bo z Emo Freš začela nova slovenska evrovizijska karavana, ki nam bo na koncu prinesla zmagovalca, ki nas bo zastopal na Pesmi Evrovizije v Rotterdamu.

Ema 2020 se bo s prvim delom tekmovanja začela že 4. novembra na spletu. V petih tednih se bo 18 izvajalcev potegovalo za svojo možnost, da se uvrstijo na finalni izbor Ema 2020, ki bo februarja prihodnje leto.

Strokovna komisija je že izbrala 18 skladb in izvajalcev za spletni izbor Ema Freš. Skladbe so še vedno v obliki delovnih verzij, tako da bodo sledilci Eme in Evrovizije dobili vpogled v sam ustvarjalni proces nastajanja skladb. Vsak teden bodo v ponedeljek, torek in sredo predstavili po dva izvajalca in prek spletne ankete bodo glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se bo uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Izmed treh zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko ob petkih v novem krogu - znova prek spletne ankete - glasovali za zmagovalca, ki bo prišel med najbolj "freš" deseterico. Tedenska zmagovalca bosta dva, saj bo drugega izbrala še strokovna komisija.

Izmed 18 izvajalcev bo tako šest takšnih, ki se bodo v prvih treh tednih že lahko veselili finala izbora Ema Freš. Ostalih 12 izvajalcev pa bo dobilo še eno priložnost, saj se bodo v naslednjih dveh tednih pomerili še enkrat po enakem sistemu v spletnem tekmovanju »srečnih poražencev« in med njimi se bodo še štirje uvrstili v finalni izbor Ema Freš. Deset finalistov se bo pomerilo med seboj za sodelovanje na finalnem izboru Ema 2020. Dva, eden po mnenju glasovalcev in drugi po mnenju strokovne žirije, se bosta na koncu pridružila uveljavljenim izvajalcem, ki se še lahko prijavijo na razpis.

Izbor Ema Freš bo sicer vodilo pet komentatorjev: pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, voditelj in animator Klemen Kopina, novinar in dober poznavalec Evrovizije Denis Živčec ter spletni »vplivnici« Maja Pinterič in Rebeka Tomc.

Kaj pa tekmovalci, ki se bodo predstavili na izboru Ema Freš? Strokovna komisija je izbrala naslednjih 18 tekmovalcev: Marmoris - Moj pristan, Astrid in Avantgarden - Sing To Me, Klarity - Diham, Lana Hrvatin - Dream, Ljudmila Frelih - Vztrajaj, ker je vredno, Marko Škof - Hočem da je vse kot prej, Martina - Pleši, Nuša Pliberšek - Življenje je čarovnija, Parvani Violet - Cupid, Petra Ceglar - Srce naglas, Pia Nina - Tukaj in zdaj
Sara Petešić - Sanjaj/Dream, Saška - Še kar lovim tvoj nasmeh, Soulution - Bil bom s teboj, Stella - Ne vem, če sem v redu, Alfirev - Črno bela lika, Tilen Lotrič - Jaz in ti ter Younite - The Cure.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu