Kdo je najmočnejši Slovenec 2019?

Kdo je najmočnejši Slovenec 2019? (foto: Belšak Power Team) Belšak Power Team
29. 10. 2019

Na sončno jesensko dopoldne se je te dni v Ljubljani zbralo šest tekmovalcev, ki so se potegovali za častni naslov najmočnejšega Slovenca leta 2019. Skupno so se pomerili v petih disciplinah, ki so zahtevale maksimalno moč, eksplozivnost, hitrost ter izjemno telesno pripravljenost.

Med tekmovalci smo prepoznali tudi znane obraze, ki so se za laskavi naslov borili tudi lansko leto:

 • Marko Porovne, 41-letni veteran v strongman tekmovanjih, ki smo ga pred leti lahko srečevali že na »Martinih Krpanih«, lani pa je dosegel odlično 2. mesto.
 • Nebojša Sofrenović, 36-letni ljubiteljski strongman, ki je lani tekmovanje zaključil na 10. mestu.
 • Jaka Kržišnik, 27-letni večkratni državni IPF powerlifterski prvak v kategoriji do 105 kg in eden boljših powerlifterjev v Sloveniji nasploh, ki je lani dosegel kar 3. mesto.
 • Denis Tomščić, 36-letni ljubitelj športov moči, ki se s takšnimi ali drugačnimi disciplinami ukvarja že devet let, ki je lani končal na 8. mestu.
 • Andraž Starc, 29-letni perspektivni strongman, za katerega lahko rečemo, da z izjemnim napredkom od lanskega leta, kjer je dosegel 7. mesto, napoveduje lepe rezultate v prihodnosti.
 • Matjaž Belšak, najmočnejši Slovenec vseh časov, svetovni prvak Strongman Champions Lige 2017, 7. najmočnejši Zemljan in eden od najmočnejših Evropejcev ter hkrati edini slovenski profesionalni strongman, ki kot za šalo pobira prva mesta na prestižnih tekmovanjih v tujini.

Prva od petih disciplin TRUCK PULL ali VLEKA TOVORNJAKA se je po sestanku sodnikov, tehničnem sestanku z vsemi atleti in ogrevanju odvila v Ljubljanski industrijski coni na naslovu sponzorja Miklič Rok Transport, ki je za disciplino priskrbel kar 16-tonski tovornjak. Naloga tekmovalcev je bila preprosta, a hkrati vse vse prej kot to – tovornjak so morali 20 m potegniti v čim hitrejšem času, disciplina pa je od tekmovalcev zahtevala tudi dobro tehniko, saj bi bilo v nasprotnem primeru tovornjak skoraj nemogoče spraviti do cilja. Izjemno izenačen rezultat sta dosegla Andraž S. in Jaka K., saj sta ju ločili je 4 stotinke sekunde, najhitrejši rezultat pa je dosegel Matjaž B., ki je razdaljo premagal s precejšnjim časovnim naskokom.

Top 3 rezultati discipline Truck Pull: Matjaž Belšak – 30,09 sekund, Andraž Starc – 42,75 sekund in Jaka Kržišnik – 42,79 sekund

Druga disciplina LOG LIFT ali DVIG ŽELEZNEGA DEBLA NAD GLAVO in preostanek tekmovanja, sta se odvila na vrhniškem Verdu, kjer so ob nekoliko slabšem vremenu tekmovalci maksimalne moči, na varnem pred dežjem, lahko napeli na pokritem prizorišču. Disciplina je zahtevala čim večje število uspešnih dvigov v 60 sekundah, tekmovalci pa so imeli možnost izbire med 90 ali 120 kg naložene teže, pri čemer je vsaka uspešna ponovitev na višji teži odtehtala več, kot vsako število dvigov na nižji teži. Trije tekmovalci so izbrali težo 90 kg in vsem je uspelo opraviti najmanj 2 uspešni ponovitvi, Marku P. kar 4 ponovitve. Polovica tekmovalcev se je odločila za poizkus višje teže, pri čemer je Jaka K. dosegel izjemen rezultat 4 uspešnih dvigov, Andražu S. je uspela 1 lepa ponovitev, Matjaž B. pa si je s 5 dvigi zagotovil zmago v disciplini.

Top 3 rezultati discipline Loglift: Matjaž Belšak – 5 ponovitev / 120kg, Jaka Kržišnik – 4 ponovitve / 120kg in  Andraž Starc – 1 ponovitev / 120kg

Sledila je disciplina HAMMER HOLD ali DRŽANJE ORJAŠKEGA KLADIVA, ki je vključevala prav edinstven rekvizit, kot ga še nismo videli nikjer na svetu. Kar 84 kg težko orjaško kladivo iz polnega železa je od atletov zahtevalo izjemno močan prijem in moč podlahti. Kladivo je bilo potrebno čim dlje držati nad tlemi, z iztegnjeno roko, ki se ni dotikala stegna. Vrstni red se je v tej disciplini nekoliko pomešal. Jaka K. je navdušil z najdaljšim držanjem, ki pa je bilo le malenkost daljše od dosežka Marka P., ki je ponovno pokazal, da kljub temu, da je najstarejši tekmovalec tekme, ostalim lahko konkretno pomeša štrene.

Top 3 rezultati discipline Hammer Hold: Jaka Kržišnik – 42,94 sekund, Marko Porovne – 40,71 sekund in Matjaž Belšak – 38,31 sekund

Predzadnja disciplina YOKE CARRY AND LOADING oz. NOŠENJE IN NALAGANJE PREDMETOV, ki je poleg izjemne moči zahtevala tudi izjemno hitrost in agilnost, je bila sestavljena iz prenašanja 280 kg težkega ogrodja, 85 kg težke vreče in 100 kg težkega soda. Ogrodje je bilo potrebno 20 m prenesti na hrbtu, se čimprej vrniti na začetek in ponovno 20 m prenesti vrečo, jo položiti na železno stojalo ter se še zadnjič vrniti po sod, ki ga je bilo potrebno prenesti 10 m ter ponovno odložiti na stojalo. Časovna omejitev 75 sekund je pomenila, da prav vsi tekmovalci discipline niso uspeli uspešno opraviti do konca, Andraž S. pa jo je zaključil natanko ob pisku sodnika in bučnem aplavzu spremljajočih gledalcev. V manj kot minuti je prenašanje zaključil Marko P., Jaka K. je potreboval manj kot 50 sekund, najhitreje pa je z disciplino opravil Matjaž B.

Top 3 rezultati discipline Yoke Carry and Loading: Matjaž Belšak – 34,03 sekund
Jaka Kržišnik – 46,40 sekund in Marko Porovne – 56,69 sekund

Zadnja disciplina MAX FRAME LIFT oz. MAKSIMALNI DVIG ŽELEZNEGA OKVIRA, ki je tekmovalcem pobrala še zadnje atome moči, je narekovala, da tekmovalec s tal dvigne maksimalno težak železen okvir z ročaji, na katerega se v vsakem krogu dodaja teža. Začetna teža za vse tekmovalce je bila 200 kg in vsi tekmovalci so uspešno opravili prvi dvig, ki se mu je v drugem krogu dodalo še 50 kg. Po ponovno uspešnem krogu, skozi katerega so se prebili vsi tekmovalci, je ponoven dvig teže na 300 kg terjal prvi izpad tekmovalca Denis T., ki je tekmovanje zaključil z uspešnim dvigom 250 kg. Ponovni dvig in težo 350 kg so ob glasnem spodbujanju gledalcev ponovno uspešno opravili vsi ostali tekmovalci in že je sledil naslednji dvig teže na 400 kg. V tem krogu je bilo breme za Nebojšo S. in Marka P. žal pretežko in oba sta tekmovanje zaključila z izkupičkom 350 kg, ostali trije tekmovalci pa so nadaljevali z dvigom 425 kg. Le-ta je bil za Andraža S., kljub glasnemu vzpodbujanju, pretežak in Andraž je zaključil z uspešnim dvigom 400 kg, medtem ko sta Jaka K. in Matjaž B. nadaljevala na 450 kg. Ob navdušenju gledalcev je dvig uspel Matjažu B., Jaka K. pa je kljub odločni borbi z bremenom zaključil z uspešno opravljenim dvigom na 425 kg.

Top 3 rezultati discipline Max Frame Lift: Matjaž Belšak – 450 kg, Jaka Kržišnik – 425 kg in Andraž Starc – 400kg

Po pregledu rezultatov in seštevku vseh disciplin je sledila podelitev vseh nagrad in skupno veselje ob dosegu še boljših rezultatov kot lansko leto. Končni rezultati tekmovanja 2019 Slovenia's strongest man:

 1. Matjaž Belšak
 2. Jaka Kržišnik
 3. Andraž Starc
 4. Marko Porovne
 5. Denis Tomšič
 6. Nebojša Sofrenović

Zahvala gre vsem, ki so tako ali drugače pripomogli k organizaciji dogodka, Matjažu Belšaku za pobudo in pogon vsega kolesja, ki je bilo potrebno za izvedbo tekme, sodnikom za točnost in strokovno delo, vsem sponzorjem dogodka za sponzorska sredstva ter vsem prostovoljcem za njihovo delo in pomoč pri izpeljavi in pripravi prizorišča.