Kdo so dunajski dečki, ki bodo s Heleno Blagne nastopili v Mariboru in Ljubljani?

Kdo so dunajski dečki, ki bodo s Heleno Blagne nastopili v Mariboru in Ljubljani? (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
9. 2. 2017

Dunajski dečki, ki bodo 29. marca in 1. aprila nastopili v Ljubljani in Mariboru s slovensko divo Heleno Blagne, so eden od najstarejših zborov na svetu.

Že več kot pet stoletij so eden od pomembnih simbolov Avstrije in Dunaja, zato ni nenavadno, da so spisali že zanimivo in pestro zgodovino.

Dečki pojejo na dunajskem dvoru že od 14. stoletja. Leta 1498 je rimski cesar Maksimilijan I. preselil svoj dvor in dvorne glasbenike na Dunaj in dejal, da mora biti med glasbeniki šest dečkov, ki pojejo. Dečki so prišli iz različnih delov rimskega cesarstva – iz Nizozemske, Italije, Nemčije in Avstrije. Zgodovinarji so se strinjali, da je prav 1498 letnica ustanovitve dunajske Hofmusikkapelle in posledično tudi dunajskih dečkov. Do leta 1918 je zbor pel samo za cesarski dvor, pri maši, na koncertih in zasebnih funkcijah ter ob državniških priložnostih.

Slavni 'dečki'

Glasbeniki, kot so Heinrich Isaac, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Caldara, Antonio Salieri, Christoph Willibald Gluck in Anton Bruckner, so sodelovali z zborom. Skladatelja Jacobus Gallus in Franz Schubert sta bila prav tako člana zbora. Brata Joseph Haydn in Michael Haydn, sicer člana zbora Katedrale sv. Štefana, sta pogosto pela v cesarskem deškem zboru.

Zasebna institucija

Leta 1918, po razpadu habsburške monarhije, je avstrijska vlada prevzela opero, njen orkester in zbor odraslih članov, ne pa deškega zbora. Josef Schnitt, ki je postal dekan Hofmusikkapelle leta 1921, je zbor dunajskih dečkov spremenil v zasebno institucijo.

Danes

Danes je sto pevcev iz 30 različnih držav, starih med deset in 14 let, razdeljeni pa so v štiri zbore, ki potujejo po svetu. Vsako leto imajo približno 300 koncertov in nastopov pred skoraj pol milijona ljudi. Vsaka skupina preživi v šolskem letu od devet do 11 tednov na turnejah. Obiščejo skoraj vse evropske države, prav tako so pogosti gostje v Aziji, Avstraliji in v obeh Amerikah. Skupaj s člani Dunajske filharmonije in Zbora Dunajske državne opere skrbijo za tradicijo cesarskih glasbenikov: kot Hofmusikkapelle zagotavljajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski cesarski kapeli že od leta 1498. Leta 2012 je zbor že petič sodeloval na novoletnem koncertu Dunajske filharmonije pod taktirko dirigenta Marissa Jansonsa.

Repertoar

Zborov repertoar vključuje vse od srednjeveške do sodobne in eksperimentalne glasbe. Moteti in samospevi tvorijo jedro gostovalnega repertoarja pa tudi lastne zborovske priredbe značilno dunajske glasbe, valčkov in polk Lannerja in Straussa.

  • V znamenitem zboru pojejo dečki od desetega do 14. leta starosti. Danes delujejo štirje zbori, ki redno gostujejo po svetu. Leta 1920 so prvič dobili enotne uniforme mornarčkov. Danes pevci živijo v internatih, skupaj se šolajo in pridobivajo glasbeno izobrazbo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri