Kjara's Dance Project ponovno na odru Cankarjevega doma!

Kjara's Dance Project ponovno na odru Cankarjevega doma! (foto: Aljoša Rebolj) Aljoša Rebolj
31. 12. 2014

Po lanskoletni predstavi Razpotja se Kjara's Dance Project 9. in 10. januarja spet vrača na oder Linhartove dvorane Cankarjevega doma s plesno predstavo Triptih.

Poleg koreografije umetniške vodje Kjare Starič Wurst se bodo plesalci KDP tokrat predstavili še v delih priznane slovenske plesalke in koreografinje Rosane Hribar ter izvrstnega izraelskega plesalca in koreografa Lotema Regeva. Za predstavo je glasbo napisal priznani izraelski skladatelj Ran Bagno, kar daje koreografijam še bolj osebno noto.

Triptih, ki tokrat prvič združuje mednarodno zasedbo mladih plesalcev iz Slovenije in Italije, raziskuje motiv identitete. Za plesalce skozi ustvarjalni proces, za gledalce pa skozi ogled predstave, odpira zanimiv vpogled v tri različne plesne interpretacije skupnega vprašanja identitete. Kdo sem? Kaj je tisto, kar me res definira in kaj je tisto, česar se oklepam, ker mi je znano? Kaj se zgodi, če odstranim vse plasti? Kaj ostane?

Kot pravi Kjara Starič Wurst, umetniški vodja in koreografinja Kjara's Dance Projecta, je njena želja, da ljudje pridejo na predstavo in ob ogledu nekaj začutijo. Zdi se namreč, da ogromno ljudi hodi po svetu popolnoma odmaknjenih od svojih čustev in čustev drugih, in pomembno je, da jih prebudijo.

Dodaja še: "Zelo sem ponosna, da imamo letos v predstavi Triptih poleg moje koreografije še dva gostujoča koreografa in plesalce iz tujine. To nam omogoča novo rast v umetniškem razvoju."

Predstava je sicer nastajala dva meseca, deloma v Milanu, deloma v Ljubljani in celotna ekipa se že zelo veseli premiere, ko bodo prvič stopili na oder. "To je naš četrti projekt, ponovna koprodukcija s Cankarjevim domom, in plesalci so se v štirih letih in mnogih predstavah razvili v profesionalne in zrele umetnike, z izjemno plesno močjo in prepoznavno ekspresivnostjo. Želim si, da bi naši publiki podarili predstavo, v kateri se bodo ponovno našli, in v kateri bodo prepoznali našo rast in napredek, ki je posledica trdega dela in vztrajanja v zelo težkih pogojih."

Kjara je sicer tudi ustanoviteljica Kjara's Dance Projecta, prvega slovenskega projekta sodobnega baleta za mlade plesalce. Ker mladi slovenski plesalci po končanem šolanju največkrat nimajo možnosti za razvoj in nadaljevanje kariere, je bila njena vizija KDP že ob ustanovitvi leta 2010, zagotavljati priložnosti za delo in umetniški razvoj mladih plesalcev v Sloveniji, ter jim na ta način olajšati prehod v profesionalno plesno kariero.

V štirih letih delovanja je projekt dosegel veliko uspehov in precejšnjo prepoznavnost tako doma kot v tujini. Za ustvarjalci so tri avdicije za mlade plesalce, tri razprodane premiere predstav v Cankarjevem domu, v Ljubljani, (Odtisi, comPASSiON in razPOTtja), številne ponovitve predstav (na Festivalu Ljubljana in Festivalu Lent v Mariboru, v Anton Podbevšek teatru v Novem mestu, na Festivalu Tanzfest v Grazu, v Avditoriju Portorož, Gledališču Koper, Slovenskem stalnem gledališču v Trstu itd.), premiera urbanega plesnega filma razPOTja letos ter mnogi nastopi in koprodukcije (Knjiga o džungli Matjaža Bergerja v Anton Podbevšek Teatru, Detonacija človeka z bombami (Matjaža Berger) na Otočcu kot del EPK, Projekt R.E.M.: Čista energija glasbe, v organizaciji Veleposlaništva ZDA v Sloveniji itd.).

Predstava Triptih je prvi večji projekt KDP, ki združuje mednarodno zasedbo in nastaja hkrati v Milanu in Ljubljani. Gledalcem obljublja edinstveno, izrazno polno in neposredno plesno zgodbo, zato nikar ne zamudite njenega ogleda 9. in 10. januarja, v Cankarjevem domu, v Ljubljani.

Avtor fotografij: Aljoša Rebolj