Ko Aki pride v "Brežice, moje mesto"

5. 7. 2016

Festival "Brežice, moje mesto" je uspešno zaključen. Tradicionalno se je zadnje, nedeljsko dejanje zgodilo na (ob)vodnem Shooder Jamu, kjer so se zbrali tudi vsi vtisi izjemnih 10 dni festivala.

Ta je svoj vrhunec nedvomno doživel v sobotnem večeru, ko je oder zavzel legendarni Parni Valjak. Po besedah Anje Antončič (ZPTM Brežice) se je poklopilo vse.

"Energija in razsežnost nove lokacije, 10.000 obiskovalcev, Aki, Alya, za piko na i pa še novo razsvetljeni brežiški stolp; celota vsega naštetega je bila nedvomno dih jemajoča". Z občutki vodje največjega posavskega festivala se strinjajo tudi obiskovalci, ki so v nedeljskem popoldnevu preko socialnih omrežij množično delili sorodna mnenja. Manjkalo pa ni niti navdušenja nad novo lokacijo, ki nedvomno nudi veliko več pretočnosti in udobja za obiskovalce, ki v Brežice prihajajo iz vseh koncev Slovenije in sosednje Hrvaške.

Hrumelo je torej ob neštetih hitih Parnega Valjka z glavnima oderskima akterjima Akijem Rahimovskim in Husom Hasanefendićem, norelo ob energični Alyi in vedno izjemni zasedbi Jinx (katere pevka Yaya je na Brežiškem odru imela celo rojstnodnevno zabavo!), nostalgično zibalo v "Poletnem večeru z Nušo in Legendami" (Nuša Derenda, Mojmir Sepe, Tomaž Domicelj in Eva Boto) in se navduševalo ob prepričljivi Ditki. A poleg glasbe imajo Brežice v rokavu še veliko drugih adutov. Med njimi tudi velikega Primoža Kozmusa, ki se je letos že 6. zapored podpisal pod Tek s Primožem Kozmusom, katerega absolutni zmagovalec je na 10 km dolgi progi tokrat postal Boštjan Vimpolšek, na 3,3 km pa je slavil Robert Lendaro. Med damami sta bili najhitrejši Maja Peterko (10km) in Breda Škedelj (3,3km).

In ker po napornem teku (in skakanju pred odrom) nedvomno zakruli tudi v želodcu, je bila v petek in soboto na lokaciji prisotna tudi "Kuhna na ulci". Pod taktirko Katarine Hauer so se na kulinarčnem delu festivala predstavili lokalni in svetovno znani mojstri kuhinje; in nedvomno je festival letos večji tudi iz razloga, da je v soboto v Brežicah kuhal celo največji Janez Bratovž! Po rižoti, burgerjih, njokih, lignjevem golažu in številnih drugih dobrotah je dišalo skoraj da vse do Zagreba.

Sicer je celotno festivalsko dogajanje postreglu tudi s pestrim izborom dogodkov v Posavskem muzeju. Tam so pripravili grajsko tržnico starin, kino na prostem, z razstavo počastili spomin na življenje in delo akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča, na grajskem dvorišču pa je potekalo tudi otvoritveno dejanje festivala "Dan kruha, vina in salam".

Posebni junaki ...

Njim pripada zadnja beseda. Četica mladih pohodnikov, ki je v treh dneh prehodila več kot 100 km dolgo pot iz Ljubljane do Brežic. V petkovem večeru so na glavno prizorišče vkorali ponosno, z visoko dvignjenimi glavami, slovensko zastavo ... in nekaj žulji. Zakaj so hodili? "Da smo prišli domov; ker doma je bila ta vikend res nora zabava!"

Priporočamo