Komedija Mortdecai - v kinu od 5 marca!

4. 3. 2015

V slovenska kina prihaja Mortdecai - komedija z odlično igralsko zasedbo! Igrajo Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany in Olivia Munn.

Dobrodušni preprodajalec umetnin in občasni slepar Charlie Mortdecai (Johnny Depp) se mora znajti med skupino pobesnelih Rusov, britansko agencijo Mi5, svojo nezaslišano dolgonogo ženo in mednarodnim teroristom; na potovanju prek celotnega planeta in oborožen zgolj s svojo čednostjo in svojevrstno očarljivostjo si prizadeva odkriti ukradeno sliko, za katero se govori, da skriva šifro do izgubljenega bančnega računa, polnega nacističnega zlata...

Na seznam razposajenih falotov, očarljivih nepridipravov in pretkanih pustolovcev, katerih čevlje si je doslej obul Johnny Depp, lahko dodamo še lik Charlieja Mortdecaia, britanskega aristokrata, ki je – večno brez ficka – junak nove akcijske komedije. Karizmatični antijunak, kakršnega si ga je v svojo nadvse priljubljeni trilogiji (Don't Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed in After You with the Pistol) zamislil Kyril Bonfiglioli, je poklicni lahkoživec in se občasno preživlja s preprodajo umetnin, pri tem pa je finančno vedno tik pred zlomom.

Bonfigliolijevi romani so zabavni, satirični in stilsko značilno britanski; Mortdecaia in njegovega služabnika Jocka Strappa pogosto primerjajo z vročekrvnima stvaritvama P.G. Wodehousa v zgodbah o Jeevesu in Woosterju. V Mortdecaiu se Charlie z obilo očarljivosti in spletkarjenja spotika skozi zabavne škripce in skuša pri tem prelisičiti vrsto mednarodnih zlikovcev, ki mu prekrižajo pot do neprecenljive Goyeve mojstrovine.

O igralski zasedbi

JOHNNY DEPP (Charlie Mortdecai) se je za svojega prvega oskarja potegoval v uspešnici Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, ki je spočel nadvse uspešno franšizo. Za vlogo kapitana Jacka Sparrowa je prejel nagrado Ceha filmskih igralcev in se potegoval tudi za zlati globus in bafto. Igral je tudi v nadaljevanjih Dead Man's Chest (še ena nominacija za zlati globus) in On Stranger Tides. Za drugega oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev je bil v igri v drami Finding Neverland, za zadnjega pa v Burtonovi priredbi muzikala Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (prejel je zlati globus).

Sicer je s Timom Burtonom doslej sodeloval že pri osmih celovečercih – začela sta z Edward Scissorhands in nadaljevala z Ed Wood, Charlie and the Chocolate Factory, Alice in Wonderland (z vlogami v vseh je bil v igri za zlati globus), Dark Shadows in animiranim Corpse Bride, v katerem je Depp posodil glas glavnemu liku.

Kariero je začel kot glasbenik in je na velikih platnih debitiral v grozljivki A Nightmare on Elm Street, nato pa dobil vlogo v Stonovi z oskarjem nagrajeni drami Platoon, vendar je zaslovel šele v TV seriji 21 Jump Street. Po štirih sezonah se je vrnil k filmu: Cry-Baby, Benny & Joon (nominacija za zlati globus), What's Eating Gilbert Grape, Don Juan DeMarco, Donnie Brasco, Fear and Loathing in Las Vegas, Chocolat (nominacija za zlati globus), From Hell, Once Upon a Time in Mexico, Public Enemies, The Tourist (nominacija za zlati globus), The Rum Diary (tudi producent), The Lone Ranger... Nazadnje smo ga videli v filmski priredbi muzikala Into the Woods. Glas je posodil liku v z oskarjem nagrajeni risanki Rango.

Scenaristični in režijski krst je prestal z The Brave, v katerem je igral z Marlonom Brandom, produciral je Scorsesejev film Hugo, trenutno pa režira dokumentarni celovečerec o Keithu Richardsu.

GWYNETH PALTROW (Johanna Mortdecai) si je slavo – pa zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in oskarja – prislužila v Shakespeare in Love. Za gostujočo vlogo v seriji Glee je prejela emmyja.

Videli smo jo v Thanks For Sharing, franšizi Iron Man, The Avengers, Contagion, Country Strong (za katerega je posnela tudi izvirno glasbo), Two Lovers, The Good Night brata Jaka Paltrowa, Proof (nominacija za zlati globus), Sylvia, Running With Scissors, Infamous, The World of Tomorrow, Possession, The Royal Tenenbaums, Shallow Hal, The Anniversary Party, Duets očeta Brucea Paltrowa, Bounce, The Talented Mr. Ripley, A Perfect Murderer, Sliding Doors, Emma, Great Expectations, The Pallbearer, Seven, A Moonlight and Valentino, Jefferson in Paris, Malice; Hook... Debitirala je v kritiško opevanem Flesh and Bone. S prijateljico Mary Wigmore je spisala in režirala kratki film Dealbreakers.

Izdala je kuharski knjigi My Father's Daughter in It's All Good, ki sta se uvrstili na seznam uspešnic New York Timesa; na kuharskem področju se je uveljavila s Spain, A Culinary Road Trip, ki jo je spisala s priznanim kuharskim mojstrom Mariom Batalijem.

EWAN MCGREGOR (Alistair Martland) je nedavno debitiral na Broadwayu v s tonyjem nagrajeni Stoppardovi drami The Real Thing, na velikih platnih pa bo v Last Days in the Desert Rodriga Garcie igral dvojno vlogo. Prihaja še v Jane Got a Gun ob Natalie Portman, v kriminalki Son of a Gun, ob Stellanu Skarsgårdu v političnem trilerju Our Kind of Traitor in v biografskem filmu o Milesu Davisu Miles Ahead.

Videli smo ga v priredbi s Pulitzerjevo nagrado in toynjem okinčane gledališke drame August: Osage County, v The Impossible, Beginners, Salmon Fishing in the Yemen (nominacija za zlati globus), sicer pa je nase opozoril v Welshovem Trainspotting in igral v raznolikih filmih, kot so Star Wars Episode I, II in III, Moulin Rouge, Haywire, The Ghost Writer, Angels and Demons, I Love You Phillip Morris, Deception, Cassandra's Dream, Miss Potter, Scenes of a Sexual Nature, Stay, The Island, Big Fish, Young Adam, Black Hawk Down, Little Voice, Velvet Goldmine, A Life Less Ordinary, Shallow Grave...

Glas je posodil likoma v risankah Robots in Valiant, za gostujočo vlogo v seriji ER pa je prejel emmyja.

OLIVIA MUNN (Georgina Krampf) igra v seriji The Newsroom in je nedavno zaključila snemanje celovečerca Ride Along 2 ob Kevinu Hartu. Na velikih platnih smo jo nazadnje videli v Deliver Us From Evil, Magic Mike in Iron Man 2, na TV pa je gostovala v humoristični nanizanki The New Girl in sodelovala pri dokumentarni seriji Years of Living Dangerously Jamesa Camerona in Jerryja Weintrauba.

Kariero je začela kot sovoditeljica priljubljene oddaje Attack of the Show! in se nato kot dopisnica pridružila oddaji The Daily Show with Jon Stewart.

Njen knjižni prvenec Suck it, Wonder Woman: The Misadventures of a Hollywood Geek se je uvrstil na seznam najbolje prodajanih knjig New York Timesa in Los Angeles Timesa.​

JEFF GOLDBLUM (Milton Krampf) je med drugim igral v The Grand Budapest Hotel, Le Week-End, Adam Resurrected, The Life Aquatic, Igby Goes Down, Jurassic Park, Independence Day, Nashville, The Tall Guy, Annie Hall, The Big Chill in The Fly. Na malih zaslonih smo ga videli v serijah Will & Grace in Portlandia. Pred kratkim se je vrnil na gledališke odre.

PAUL BETTANY (Jock Strapp), sloviti angleški gledališki igralec, je na velikih platnih debitiral v drami Bent, ameriško občinstvo pa je nase opozoril v A Knight's Tale. Zatem je igral v The Reckoning, A Beautiful Mind, The Heart of Me, Dogville, Master and Commander: The Far Side of the World (nominacija za bafto), Wimbledon, The Da Vinci Code, v trilogiji po mladinskih knjigah Inkheart, The Secret Life of Bees po istoimenski knjižni uspešnici, v franšizi Iron Man, The Avengers, The Young Victoria, ob soprogi Jennifer Connelly je upodobil Charlesa Darwina v Creation, sledile so vloge v Legion, Priest, The Tourist, Margin Call, Blood in nedavno Transcendence.

Pred kratkim je spisal, režiral in produciral Shelter, v katerem igrata Jennifer Connelly in Anthony Mackie.

O ustvarjalcih filma

DAVID KOEPP (REŽIJA) je spisal in režiral celovečerce Premium Rush, Ghost Town, Secret Window, Stir of Echoes, The Trigger Effect in Suspicious. Kot scenarist ali soscenarist je prispeval scenarije za Jack Ryan: Shadow Recruit, Angels and Demons, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, War of the Worlds, Spider-Man, Panic Room, Snake Eyes, The Lost World: Jurassic Park, Mission: Impossible, The Shadow, The Paper, Jurassic Park, Carlito's Way, Death Becomes Her, Toy Soldiers, Bad Influence in Apartment Zero.

Scenarije za Premium Rush, Zathura in Ghost Town je spisal z Johnom Kampsom.

ERIC ARONSON (scenarij) je serijo knjig o Mortdecaiju odkril pred več kot desetimi leti v neki londonski knjigarni. Ta scenarij je njegov prvi podvig. Pred tem je delal pri britanski vladi (a zatrjuje, da ni vohun!).

Priporočamo